Ο κ. Παρασκευόπουλος προτίθεται μάλιστα να προωθήσει όσο το δυνατόν ταχύτερα το ζήτημα προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι καταδικαστικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Επίσης θα υπάρχει εθνικό σχέδιο δράσης για τα δικαιώματα του ανθρώπου, εθνικό σχέδιο δράσης για τα δικαιώματα του παιδιού ενώ αντίστοιχο σχέδιο θα υπάρξει για τον ρατσισμό και την ξενοφοβία.

Kατά τις προγραμματικές δηλώσεις ο Υπουργός Δικαιοσύνης απάντησε, εν τω μεταξύ, για μια ακόμη φορά στις αιτιάσεις που δέχθηκε περί ψήφισης διατάξεων που επέτρεψαν να αποφυλακισθούν κρατούμενοι οι οποίοι συνέχισαν την εγκληματική δράση τους. Ανέφερε, δηλαδή, ότι οι απολύσεις υπό όρους έγιναν με βάση τις διατάξεις προηγούμενων νόμων. Επιτέθηκε μάλιστα κατά «προσώπων και οργανωμένων συμφερόντων» που αναθερμαίνουν, όπως είπε, την πολιτική κατά της αποσυμφόρησης. «Όσα ακούγονται είναι φοβικά και αντιεπιστημονικά» ξεκαθάρισε.

Ανήγγειλε ακόμη την ενίσχυση στελεχών και κλάδων της Δικαιοσύνης και ότι θα υπάρξουν ουσιαστικές ρυθμίσεις για καταπολέμηση διαφθοράς, φοροδιαφυγή, διευκόλυνση της πρόσβασης των πολιτών στη Δικαιοσύνη, αναβάθμιση της αυτοδιοίκησης των δικαστηρίων, μεταρρυθμίσεις στην ηγεσία της Δικαιοσύνης, μεταρρυθμίσεις στον Κώδικα περί Δικηγόρων, ενίσχυση της ηλεκτρονικής διασύνδεσης των υπηρεσιών της Δικαιοσύνης, έργα υποδομής.

Όσον αφορά την αναβάθμιση της υγειονομικής περίθαλψης των κρατουμένων ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι «σε ένα μήνα θα λειτουργήσει μονάδα απεξάρτηση στις φυλακές των Διαβατών».