Η δήμαρχος της Βαρκελώνης Άντα Κολάου, παρουσία των δημάρχων της Λέσβου, Σπύρου Γαληνού και της Λαμπεντούζα, Τζουζεπίνα Νικολίνι, δήλωσε ότι το σύμφωνο συνεργασίας έρχεται να αντιταχθεί στην «παθητικότητα της ΕΕ και των χωρών-μελών της» στη διαχείριση της μεταναστευτικής εξόδου. «Η συμμαχία αυτή επιτρέπει τη συνεργασία ανάμεσα σε πόλεις που απαρνούνται την απάνθρωπη τούτη Ευρώπη», είπε χαρακτηριστικά η Α. Κολάου και συμπλήρωσε ότι η συμφωνία αυτή αφορά την αμοιβαία παροχή βοήθειας μεταξύ των πόλεων αυτών, ακόμη και σε τεχνικό επίπεδο, ιδίως προς εκείνες τις νησιωτικές πόλεις που αναμένουν μεγάλη προσφυγική πίεση.
 
Η Άντα Κολάου λυπάται που πόλεις, όπως η Βαρκελώνη, οι οποίες διαθέτουν «πόρους και είναι προετοιμασμένες» για την υποδοχή προσφύγων, να μην μπορούν να το πράξουν λόγω του ότι «το ισπανικό κράτος δεν ανταποκρίνεται στα ποσοστά που έχουν συμφωνηθεί», τονίζοντας πως η δημοτική αρχή της Βαρκελώνης έχει αποστείλει πολλαπλά μηνύματα στην κεντρική εξουσία, χωρίς να λάβει ποτέ απάντηση.
 
Η δήμαρχος της Βαρκελώνης σημειώνει επίσης, την ανάγκη και την ελπίδα οι ηγέτες της ΕΕ να μην επικυρώσουν την «παράνομη και αήθη» συμφωνία με την Τουρκία. Επισήμανε μάλιστα πως η κοινωνία των πολιτών έχει κινητοποιηθεί για να στηρίξει την εκπεφρασμένη αυτή θέση της δημαρχιακής αρχής, αρχής γενομένης από σήμερα (Τετάρτη) εκδήλωση διαμαρτυρίας στις 21.00τοπική ώρα κατά της συμφωνίας, της ξενοφοβίας και του ρατσισμού στην κεντρική πλατεία Σαν Τζάουμε. Η επόμενη εκδήλωση έχει προγραμματισθεί για το ερχόμενο Σάββατο.
 
Η Τζουζεπίνα Νικολίνι, με τη σειρά της, αναφέρει πως η Μεσόγειος οφείλει να μετατραπεί σε «τόπο συνάντησης κι όχι σε σύνορο» για τους προσφυγικούς πληθυσμούς κι έτεινε χείρα βοηθείας προς τα ελληνικά νησιά που δοκιμάζονται από το προσφυγικό ρεύμα. «Οι δήμαρχοι των ελληνικών νησιών δεν θα είναι μόνοι τους όπως ήταν κι η Λαμπεντούζα το 2011», έκανε σαφές η δήμαρχος.
 
Τέλος, ο Σπύρος Γαληνός επισήμανε επίσης στο μήνυμα «να γίνει η Μεσόγειος ένας τόπος αλληλεγγύης κι ανθρωπιάς» και απέστειλε μήνυμα στους ισχυρούς της Ευρώπης «να σταματήσουν τις μαφίες που διακινούν κι ελέγχουν την είσοδο των μεταναστών», αλλά και στην ανάγκη να χαλιναγωγηθεί η ξενοφοβία.