Προειδοποιώντας ότι η διαμάχη μεταξύ Ελλάδας και ευρωζώνης για το ελληνικό χρέος εξελίσσεται σε έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία, ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Τζορτζ Όσμπορν απευθύνει συστάσεις και προς τα δύο εμπλεκόμενα μέρη μετά την «εποικοδομητική» συνάντησή του με τον έλληνα υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη. 
 
«Είχαμε εποικοδομητική συζήτηση και είναι σαφές ότι η αντιπαράθεση ανάμεσα στην Ελλάδα και στην ευρωζώνη είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία», δήλωσε ο Όζμπορν αφού συναντήθηκε στο Λονδίνο με τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.
 
«Καλώ τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών να ενεργήσει με υπευθυνότητα, αλλά είναι επίσης σημαντικό η ευρωζώνη να αποκτήσει καλύτερο σχέδιο για τις θέσεις εργασίας και την ανάπτυξη», δήλωσε ο Όζμπορν.
 
 

Ικανότητα αντί για το χάος
 

«Είναι μια αναδυόμενη απειλή για τη βρετανική οικονομία και πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι στην Ευρώπη, όπως και στη Βρετανία, επιλέγουμε την ικανότητα αντί για το χάος», πρόσθεσε ο βρετανός υπουργός.
 
Μετά τη συνάντηση, ο Έλληνας υπουργός αναχώρησε χωρίς να κάνει δηλώσεις, στα βρετανικά μέσα ενημέρωσης που δείχνοντας έντονο ενδιαφέρον είχαν συγκεντρωθεί από το πρωί έξω από το Νο 11 της Ντάουνιγκ Στριτ. Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται κοινή ανακοίνωση του δύο υπουργών αργότερα.
 
Ο Γ. Βαρουφάκης συναντήθηκε σήμερα με τον Όζμπορν επί 45 λεπτά στο γραφείο του τελευταίου στην Ντάουνινγκ Στριτ και η «συνάντηση διεξήχθη σε πολύ καλό και εποικοδομητικό κλίμα» σύμφωνα με πηγή του βρετανικού υπουργείου Οικονομικών που μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, λίγο μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών των δύο ανδρών.
 
 

Συναντήσεις στο Σίτι
 

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Λονδίνο με σκοπό να ενημερώσει ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για τα μέτρα που προτίθεται να πάρει η ελληνική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας ο Γ. Βαρουφάκης θα έχει συνάντηση και με στελέχη του χρηματοπιστωτικού τομέα του Σίτι. Σύμφωνα με το Reuters στις συναντήσεις αυτές θα μετάσχουν περισσότερα από 100 στελέχη τραπεζών και επενδυτικών οίκων και ο Γ. Βαρουφάκης αναμένεται να διαβεβαιώσει ότι το ελληνικό Δημόσιο θα είναι απολύτως συνεπές έναντι των ομολογιούχων του ιδιωτικού τομέα.
 
Οι ελληνικές επαφές των τελευταίων ημερών είναι πολύ «ψηλά» και στα σημερινά βρετανικά μέσα ενημέρωσης, με το BBC να προβάλει τη δήλωση του Γ. Βαρουφάκη που είπε πως «Η Ευρώπη έρχεται πρώτη», το SKY NEWS να μιλάει για τις συζητήσεις που έχει ξεκινήσει η ελληνική κυβέρνηση για νέα συμφωνία για το χρέος της και τους FT να κάνουν λόγο για «συναγερμό στην Ευρώπη».
 
 

Συμμαχία για χαλάρωση
 

Σύμφωνα με πηγή του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών, η χρονική συγκυρία της συνάντησης είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς η Βρετανία εδώ και πολύ καιρό αναζητεί συμμάχους εντός της ΕΕ μια και επιθυμεί την αλλαγή συνθηκών της Ένωσης με στόχο την χαλάρωση των δεσμεύσεων που έχει το Λονδίνο έναντι των Βρυξελλών. 
 
«Έτσι λοιπόν είναι μια πολύ καλή ευκαιρία και για την Βρετανία να συμμαχήσει με ένα ακόμη κράτος της ΕΕ για ριζικές αλλαγές, μέσα στην Ένωση», ανέφερε η εν λόγω πηγή στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
 
Επιπλέον, αξιοσημείωτο είναι το ότι στο Λονδίνο είναι έντονη η φημολογία ότι τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Βρετανία επιθυμούν χαλάρωση των μέτρων λιτότητας σε ολόκληρη την Ευρώπη καθώς πιστεύουν ότι το πρόγραμμα που εφαρμόζεται τα τελευταία πέντε χρόνια «μόνο καλό δεν έχει κάνει στην ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας».