Η αναβάθμιση της συνεργασίας Ελλάδας Σερβίας με τη θέσπιση Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας και η δημιουργία ενός τριμερούς πλαισίου συνεργασίας σε ανώτατο επίπεδο Ελλάδας, Σερβίας και Βουλγαρίας  θεωρούνται από τα πρώτα αλλά σημαντικά βήματα για την προώθηση της σταθερότητας, της ασφάλειας καθώς και της ανάπτυξης στη περιοχή των Βαλκανίων.
 
Το 1ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Σερβίας αναμένεται να ξεκινήσει στις 10 το πρωί της Πέμπτης με τη συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Σέρβο Πρόεδρο, ενώ την ίδια στιγμή πρόκειται να πραγματοποιηθούν συναντήσεις συμμετεχόντων Υπουργών στους τομείς της οικονομίας, ενέργειας, μεταφορών, τουρισμού, άμυνας, ασφάλειας και μετανάστευσης.
 
Στο πλαίσιο του Συμβουλίου Συνεργασίας θα υιοθετηθεί κοινή διακήρυξη σχετικά με τις σχέσεις των δύο χωρών καθώς και οι κοινές τους θέσεις υιοθετηθεί κοινή διακήρυξη, ενώ πρόκειται να υπογραφούν επιμέρους συμφωνίες σε διάφορους τομείς.
 
Επίσης οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν τις εξελίξεις στα Βαλκάνια καθώς και την ευρωπαϊκή προοπτική τους, ενώ μεγάλη βάση θα δοθεί στην υποστήριξη της ευρωπαϊκής πολιτικής της Σερβίας από την ελληνική πλευρά.
 
Παράλληλα θα συζητηθεί η συνεργασία των δύο πλευρών στο μεταναστευτικό, οι σχέσεις με τρίτες χώρες καθώς και αναπτυξιακά σχέδια, με έντονο διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον, όπως η σιδηροδρομική διασύνδεση Θεσσαλονίκης – Βελιγραδίου και η πλωτή διασύνδεσή τους.

 

Η συνάντηση με τον Βούλγαρο Πρωθυπουργό
 

Στις 16:00 αναμένονται να ξεκινήσουν οι διμερείς συνομιλίες ανάμεσα στον Έλληνα και Βούλγαρο Πρωθυπουργό, Μπόικο Μπορίσοφ, όπου θα τεθούν επί τάπητος τα ζητήματα ασφάλειας και σταθερότητας στα Δυτικά Βαλκάνια καθώς και η ευρωπαϊκή τους προοπτική, το μεταναστευτικό, η διμερής ενεργειακή συνεργασία (IGB, FSRU) και  η σιδηροδρομική διασύνδεση Μπουργκάς Αλεξανδρούπολης.
 
Την ολοκλήρωση των συνομιλιών των δύο ηγετών θα ακολουθήσει τριμερής συνάντηση Ελλάδας, Σερβίας, Βουλγαρίας, όπου θα συζητηθούν οι τρόποι με τους οποίους η τριμερής αυτή συνεργασία μπορεί να συνεισφέρει στην περιφερειακή ασφάλεια, σταθερότητα και ανάπτυξη.
 
Για τις 17.45 έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει η κοινή συνέντευξη Τύπου των Αλέξη Τσίπρα, Αλεξάντερ Βούτσιτς και Μπόικο Μπορίσοφ. Μετά την ολοκλήρωση της συνέντευξης Τύπου θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας.