Συνάντηση με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου τη Δευτέρα θα έχει η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, έπειτα από τη συνάντηση τους και κατά τη σύνοδο των χωρών της G7. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ – ΜΠΕ, η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο, ενώ θα συμμετέχουν και επικεφαλής του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), αλλά και της Παγκόσμιας Τράπεζας και της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας. 
 
Θεωρείται δεδομένο ότι στη συνάντηση η Ά. Μέρκελ θα συζητήσει με την Κριστίν Λαγκάρντ για τη συμμετοχή του ΔΝΤ με 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ στο τρίτο μνημόνιο, το οποίο λήγει στις 20 Αυγούστου, όπως αναφέρει το ΑΠΕ – ΜΠΕ. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι πρότινος οι Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ θεωρούσαν αναγκαία την συμμετοχή του Ταμείου στο τρίτο μνημόνιο, αλλά φαίνεται πως πλέον έχουν αλλάξει γραμμή πλεύσης. 
 
Ο εκπρόσωπος των Γερμανών συντηρητικών σε ζητήματα προϋπολογισμού, Έκχαρντ Ρέμπεργκερ, δήλωσε στην εφημερίδα Rheinische Post ότι «το τίμημα για μια συμμετοχή είναι υπερβολικό, μιας και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζητά από την γερμανική βουλή να εγκρίνει ελαφρύνσεις ύψους περίπου 100 δισεκατομμυρίων ευρώ. Σε περίπτωση που γίνει δεκτός αυτός ο όρος, τότε εμείς από την πλευρά μας δεν θα επιμείνουμε στη συμμετοχή του ΔΝΤ και έτσι το τρίτο πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί χωρίς το Ταμείο».
 
Επιπλέον, ο Ε. Ρέμπεργκερ αναφερόμενος στο γεγονός ότι μια ενδεχόμενη ελάφρυνση του χρέους θα στηρίζεται στις αποφάσεις του Eurogroup τον Μάιο του 2016, υποστήριξε ότι «σε αυτό το πλαίσιο διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις για βραχυπρόθεσμες, μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες ελαφρύνσεις. Οι ελαφρύνσεις ωστόσο πρέπει να περιορισμένες. Τα οικονομικά της Ελλάδας βρίσκονται σε καλή κατάσταση, με τα στοιχεία του προϋπολογισμού των τελευταίων δύο ετών να είναι καλύτερα απ΄ ότι αναμένονταν».
 
Σημειώνεται ότι λίγο πριν την συνάντηση της επικεφαλής του ΔΝΤ με την Γερμανίδα Καγκελάριο το 2017, η Κρ. Λαγκάρντ είχε υπογραμμίσει πως «δεν εναρμονίζομαι με τον Σόιμπλε ο οποίος λέει πως η Ελλάδα χρειάζεται αύξηση παραγωγικότητας και όχι ελάφρυνση χρέους. Εμείς στο ΔΝΤ θεωρούμε πως χρειάζεται λιγότερο χρέος».
 

Προς αποχώρηση το ΔΝΤ

 
Υπενθυμίζεται ότι σε συνάντηση που υπήρξε προ ημερών ανάμεσα σε ΔΝΤ και Βερολίνο, δεν υπήρξε σύγκλιση απόψεων για το τρίτο μνημόνιο. Στις συζητήσεις μεταξύ των δανειστών επιτεύχθηκε «κάποια πρόοδος», με τη γερμανική πλευρά να δείχνει μεγαλύτερη ευελιξία στο ζήτημα της επιμήκυνσης των πληρωμών των δανείων του δεύτερου μνημονίου. Ωστόσο, το ΔΝΤ συνεχίζει να επιμένει ότι με τις υπάρχουσε συνθήκες δεν πρόκειται να συμβάλει χρηματοδοτικά στο τρίτο μνημόνιο.

Σε περίπτωση που το Ταμείο δεν συμμετάσχει, όπως μεταφέρεται, θα αναβληθεί η ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους, με το ΔΝΤ να δίνει τη σφραγίδα του στη μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Σε κάθε περίπτωση, το ΔΝΤ αναμένεται να παραμείνει ενεργό στα ελληνικά πράγματα, αφού θα συμμετέχει στη μεταμνημονιακή εποπτεία της ελληνικής οικονομίας.

 

Αισιόδοξη η Μέρκελ για «καλή λύση» στο ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους

 
Η Γερμανίδα Καγκελάριος είχε δηλώσει πως «είμαι πολύ αισιόδοξη ότι θα βρεθεί μια καλή λύση για την Ελλάδα στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους», ενώ η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt είχε υποστηρίξει σε δημοσίευμα της ότι «πρόκειται μόνο για 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία η Ελλάδα δεν χρειάζεται καν διότι από τα διαθέσιμα 86 δισεκατομμύρια ευρώ του τρίτου προγράμματος διάσωσης θα εκταμιευτούν μόνο 59 δισεκατομμύρια ευρώ. Ακόμη και πολιτικά όμως η αποχώρηση του ΔΝΤ δεν είναι τόσο μεγάλο πρόβλημα».

Σύμφωνα με την γερμανίδα καγκελάριο, η πολιτική που έχει ακολουθήσει απέναντι στις χώρες που αντιμετώπιζαν κρίση χρέους, έχει δικαιωθεί παρά τις αντιδράσεις προς το πρόσωπο της. «Έχω δεχθεί τόσες ύβρεις στην Ελλάδα. Τόσες ύβρεις στην Πορτογαλία.

«Άρα πρέπει κάποιες φορές να περάσεις μια δύσκολη περίοδο προκειμένου μετά να γίνεις συμπαθής και πάλι. Πρέπει να κάνεις το σωστό. Και κατά την διάρκεια της κρίσης στην ευρωζώνη, απέκτησα και πολλούς αντιπάλους. Αλλά πιστεύω ότι αν δει κανείς την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, η Ισπανία είναι καλύτερα και ακόμη και στην Ελλάδα τα πράγματα βελτιώνονται».