Σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής Handelsblatt, η πρόταση περιγράφεται σε έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και προβλέπει τρόπους για την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη εκμετάλλευση ευρωπαϊκών πόρων από την Αθήνα, καλύτερη πρόσβαση της Ελλάδας στα ευρωπαϊκά ταμεία και μεγαλύτερη δραστηριοποίηση επενδυτικών τραπεζών.
 
Όπως αναφέρεται, η πρόταση στοχεύει να πεισθεί το ΔΝΤ να βελτιώσει τις προβλέψεις για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, με στόχο να μειωθεί η ανάγκη για μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.
 
Πάντως, όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, η εν λόγω πρωτοβουλία δεν δείχνει ικανή να πείσει το Ταμείο. «Η μόνη ελπίδα του Τσίπρα είναι τώρα μια άλλη πρόταση, διατυπωμένη από τον νέο πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και τον επί της Οικονομίας υπουργό του Μπρουνό Λεμέρ. Βάσει πηγών της εφημερίδας το Παρίσι πρότεινε οι ελαφρύνσεις του ελληνικού χρέους να συνδεθούν με την ανάπτυξη της οικονομίας. Αν η Αθήνα τα πηγαίνει καλά οικονομικά, το χρέος θα αποπληρώνεται κανονικά. Αν όχι, τότε θα επιμηκύνονται οι προθεσμίες αποπληρωμής. Η γερμανική κυβέρνηση όμως βλέπει με σκεπτικισμό και αυτή την πρόταση», καταλήγει η γερμανική εφημερίδα σύμφωνα με την αναμετάδοση της Deutsche Welle.