Ο Α. Τσίπρας αναφέρθηκε στην ανάγκη να γίνουν μεγάλες μεταρρυθμιστικές τομές που έχει ανάγκη η κοινωνία και υπογράμμισε ότι θα ήταν καταστροφικό, η κυβέρνηση να περιοριστεί απλώς και μόνο στην εφαρμογή του μνημονίου και τίποτε άλλο.

Η κοινωνία προσδοκά μεγάλες αλλαγές, υπογράμμισε, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση οφείλει, παρά τις μεγάλες δυσκολίες, να αφήσει ένα μεγάλο και ριζοσπαστικό δείγμα γραφής, να μείνει στην ιστορία, αλλάζοντας κατεστημένες δομές και αντιλήψεις.

Στόχος, τόνισε ο πρωθυπουργός, δεν είναι να κερδίσουμε το παιχνίδι της επικοινωνίας, αλλά να κάνουμε βαθιές αλλαγές. Αναφερόμενος στους άξονες στους οποίους θα κινηθεί η μεταρρυθμιστική προσπάθεια, είπε ότι αυτοί είναι, η διοικητική μεταρρύθμιση, η υγεία και πρωτοβάθμια περίθαλψη, η αποκατάσταση των εργασιακών σχέσεων, η καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας και η η πάταξη των φαινομένων της διαφθοράς.

Σχετικά με το Eurogroup, επισήμανε ότι το αποτέλεσμα καταδεικνύει πως, η κυβέρνηση με σκληρή διαπραγμάτευση μπορεί να πετύχει στόχους. Και αυτό, όπως πρόσθεσε, θα το καταφέρουμε με συνομιλίες με τους εταίρους και χτίζοντας συμμαχίες.

Οι εκκρεμότητες στη διαπραγμάτευση

Στο επίκεντρο του Υπουργικού Συμβουλίου, οι πλειστηριασμοί, τα κόκκινα δάνεια και οι μεταρρυθμίσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα, που, με βάση τις αποφάσεις του Eurogroup, θα ξεκλειδώσουν τη δόση των 2 δισ. ευρώ που συνδέεται με το πρώτο πακέτο προαπαιτουμένων, αλλά και την εκταμίευση των 10 δισ. ευρώ που προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Τα κόκκινα δάνεια επρόκειτο να περιληφθούν στη δεύτερη σειρά προαπαιτουμένων, όμως το ζήτημα πρέπει να συμφωνηθεί ταχύτερα. Σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις για τη διακυβέρνηση των τραπεζών, οι ίδιες πηγές εξήγησαν ότι οι δανειστές πιέζουν για αλλαγή κανόνων στη διοίκηση και στη δομή των τραπεζών.

Ταμείο ιδιωτικοποιήσεων

Σχετικά με το Ταμείο των ιδιωτικοποιήσεων, αναμένονται εντός της εβδομάδας αποφάσεις σε σχέση με τη δομή και τη λειτουργία του, ούτως ώστε να ολοκληρωθούν οι νομοθετικές διαδικασίες πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου, αναφέρθηκε στη μεγάλη πρόοδο και το σημαντικό έργο που έχει επιτευχθεί σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του προγράμματος, σημειώνοντας ότι υπάρχει κλίμα καλής συνεργασίας.

Η ανακοίνωση του Eurogroup

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, το Eurogroup κάλεσε τις ελληνικές αρχές να ολοκληρώσουν «τα μέτρα που σχετίζονται με το χρηματοπιστωτικό τομέα», καθώς και τις μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο του πρώτου πακέτου προαπαιτούμενων, «εντός της εβδομάδας».

«Αυτό θα ξεκλειδώσει την εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και τη μεταφορά των κεφαλαίων που απαιτούνται για την ανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού τομέα», αναφέρει η ανακοίνωση, σημειώνοντας ότι «έως και 10 δισ. ευρώ προορίζονται για το σκοπό αυτό στο πλαίσιο του προγράμματος».

Τέλος, η ανακοίνωση επισημαίνει πως το ποσό των 10 δισ. που βρίσκεται ήδη σε ξεχωριστό λογαριασμό του ESM μπορεί να μεταφερθεί στο Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) μόνο εφόσον έχουν εκπληρωθεί οι συμφωνηθέντες όροι.

«Το Eurogroup ανέθεσε στην Ομάδα Εργασίας του Eurogroup (EWG) να αξιολογήσει την εφαρμογή των προαναφερθέντων μέτρων το αργότερο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας», καταλήγει η ανακοίνωση.