Πρόκειται για προπαρασκευαστική συνεδρίαση του Eurogroup της 7ης Μαρτίου, στην οποία θα συμμετάσχουν και οι επικεφαλής των Θεσμών, στην οποία αναμένεται να αποφασιστεί αν και πότε θα επιστρέψει στην Αθήνα το κουαρτέτο. Σημειώνεται ότι τα τεχνικά κλιμάκια βρίσκονται στην Αθήνα από την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ σύμφωνα με Τα Νέα, σε τεχνοκρατικό επίπεδο, η πρόοδος είναι πολύ περιορισμένη.

Kυβερνητικές πηγές επιβεβαιώνουν τη σύγκλιση μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των ευρωπαίων στα κρίσιμα θέματα της διαπραγμάτευσης όπως το ασφαλιστικό και το δημοσιονομικό κενό ενώ το ΔΝΤ εξακολουθεί να διαφοροποιείται αποτελώντας αυτή τη στιγμή το μεγάλο αγκάθι για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης.

Kρίσιμη αναμένεται να είναι η στάση της Γερμανίας ενώ για πρώτη φορά το Σαββατοκύριακο στο πλαίσιο της συνόδου των υπουργών Οικονομικών των G20 o γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αναγνώρισε το μεγάλο οικονομικό βάρος που καλείται να σηκώσει ταυτόχρονα η Ελλάδα από την αξιολόγηση και το προσφυγικό.

Στο μεταξύ, ζητήματα της πρώτης αξιολόγησης και το προσφυγικό, εξετάζονται σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα με υπουργούς και στενούς του συνεργάτες, στο γραφείο του στη Βουλή.

 
Έτοιμοι να επιστρέψουν στην Αθήνα είναι οι δανειστές, είχε δηλώσει η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη την περασμένη εβδομάδα, αν και παραδέχθηκε ότι «δεν έχουμε εικόνα πότε» θα επιστρέψουν ενώ, όπως είπε, δεν έχει διευκρινιστεί η στάση του ΔΝΤ. Πάντως σημείωσε ότι προς το παρόν δεν έχουμε φύγει από τα χρονικά περιθώρια που είχαν τεθεί
 
Για αυθαίρετες εκτιμήσεις του ΔΝΤ κάνει λόγο η κυβέρνηση, καθώς το Ταμείο δεν δέχεται ούτε τα αποτελέσματα του 2015 που έχουν ήδη σχεδόν οριστικοποιηθεί. Σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, το ΔΝΤ βασίζει τις εκτιμήσεις του σε υπόθεση για υποχώρηση του ΑΕΠ κατά σχεδόν 2%, όταν έχουν βγει τα αποτελέσματα για ύφεση 0,7%, και εκτιμά ότι θα υπάρξει πρωτογενές έλλειμμα 0,6%, όταν τα αποτελέσματα δείχνουν πρωτογενές πλεόνασμα κοντά στο 0,2%.
 
Την απόλυτη ανάγκη να ξεπεραστούν άμεσα οι διαφορές κυβέρνησης-δανειστών και να προχωρήσει άμεσα η αξιολόγηση επεσήμανε ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας το Σάββατο στο Mega, επισημαίνοντας τον κίνδυνο ενός νέου κύκλου αβεβαιότητας στον οποίο θα έμπαινε η ελληνική οικονομία από μια ενδεχόμενη παράταση.
 
Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι η επιστροφή των Θεσμών το συντομότερο δυνατό προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, η οποία προσκρούει στα «αγκάθια» του ασφαλιστικού, του δημοσιονομικού κενού και του ταμείου αποκρατικοποιήσεων να ολοκληρωθεί πριν τα τέλη Μαρτίου.
 
Άλλωστε, στα τέλη Μαρτίου, όπως εκτιμά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει δυσκολίες στην εξυπηρέτηση των χρεών της, σύμφωνα με δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, υπό τον τίτλο «Χρεωκοπία ήδη τον Μάρτιο;»
 
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, «το Ταμείο ανησυχεί ιδιαίτερα η προθυμία πολλών κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ισχυρότερες παραχωρήσεις προς τους Έλληνες σε ό,τι αφορά τους όρους λιτότητας στο πλαίσιο του  προγράμματος, λόγω της επιβάρυνσης από την τρέχουσα προσφυγική κρίση», κάτι το οποίο μπορεί να εκληφθεί ως αναφορά στη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος. Ενώ συνεχίζει, «το ΔΝΤ επιμένει στις υποσχέσεις μεταρρυθμίσεων των Ελλήνων και μπλοκάρει την εδώ και καιρό εκκρεμούσα έκθεση αξιολόγησης, που πρέπει να δώσει το πράσινο φως ώστε να συμμετάσχει το Ταμείο στο τρίτο πακέτο διάσωσης».
 
«Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι οι Έλληνες έχουν υποσχεθεί μόνιμα πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ το έτος. Επειδή δεν καταφέρνουν να φορολογήσουν επαρκώς τους εύπορους, πρέπει να περικοπούν οι συντάξεις» καταλήγει το δημοσίευμα του περιοδικού.
 
 
«Οι προϋποθέσεις για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης έχουν δημιουργηθεί. Οποιαδήποτε καθυστέρηση είναι πλέον αδικαιολόγητη», υποστήριξε. «Όποιος θέλει να καθυστερήσει τη διαπραγμάτευση δεν σου λέει τίποτα. Δεν υπάρχει κάποιο θέμα για το οποίο να υπάρχουν στο τραπέζι δύο εντελώς διαφορετικές θέσεις» πρόσθεσε. Σύμφωνα με τον ίδιο η προσφυγική κρίση καθιστά ακόμη πιο αναγκαία την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης το συντομότερο δυνατό. 
 
Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, είχε τηλεφωνική επικοινωνία το Σάββατο με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, για να τον ενημερώσει για την ανάγκη να ολοκληρωθεί γρήγορα η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Ο κ. Λιου συμφώνησε ότι η αξιολόγηση πρέπει να τελειώσει γρήγορα και προς αυτή την κατεύθυνση θεωρεί ότι πρέπει να κινηθούν οι θεσμοί.