Ο πρώην πρόεδρος της Καταλονίας συνελήφθη, σύμφωνα με το Reuters, αμέσως όταν πέρασε με το αυτοκινητό του τα σύνορα της Δανίας με την Γερμανία. 

Ο Πουτζδεμόν επέστρεφε στο Βέλγιο, όπου διαμένει από τότε που διέφυγε από την Ισπανία μετά από μια αποτυχημένη προσπάθεια της κυβέρνησής του τον Οκτώβριο για κηρύξει την ανεξαρτησία της Καταλονίας από την Ισπανία.

Ένας δικαστής του ανώτατου δικαστηρίου της Ισπανίας επανενεργοποίησε το διεθνές ένταλμα σύλληψης του Πουτζδεμόν την Παρασκευή, κατά την επίσκεψή του στη Φινλανδία.

Η ισπανική δικαιοσύνη έχει εκδώσει εντάλματα σύλληψης και για άλλους πέντε Καταλανούς αποσχιστές.

 

Διαδηλώσεις στη Βαρκελώνη
 

Εκατοντάδες χιλιάδες υποστηρικτές του Κ. Πουτζδεμόν διαδήλωσαν στη Βαρκελώνη, ζητώντας την απελευθέρωση του. Σήμα κατατεθέν ήταν μια κίτρινη κορδέλα την οποία φορούσαν, ενώ στους συγκεντρωθέντες απεύθυναν λόγο οι σύζυγοι των φυλακισμένων πολιτικών.
 
Οι υποστηρικτές της ανεξαρτησίας μετά την είδηση σύλληψης του πρώην Καταλανού ηγέτη κάλεσαν σε συγκέντρωση με κεντρικό σύνθημα «Ελευθερία στους πολιτικούς κρατούμενους».
 
Σύμφωνα με την αστυνομία, όπως αναφέρει το Reuters, περίπου 750.000 πολίτες συγκεντρώθηκαν στην Βαρκελώνη από όλη την Καταλονία. Οι διαδηλωτές κρατούσαν φωτογραφίες των ατόμων που βρίσκονται στη φυλακή ενώ κρατούσαν τη σημαία ανεξαρτησίας.
 
«Κοιτάξτε όλους τους ανθρώπους εδώ», είπε ένας διαδηλωτής στο Reuters. «Το κίνημα ανεξαρτησίας εξακολουθεί να είναι ισχυρό».
 
Ακολούθησαν συγκρούσεις με την αστυνομία. Σύμφωνα με τον βρετανικό Guardian, τουλάχιστον 52 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί ενώ έγιναν 3 συλλήψεις.