«Ο αγώνας εναντίον του νεοφιλελευθερισμού και της τρόικας πρέπει να γίνει ταυτόχρονα σε Ελλάδα και Ευρώπη» (video)

Λίγο πετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων των Ευρωεκλογών, ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, συμμετείχε τηλεφωνικά στην τηλεοπτική
|

συνέντευξη στους Κωνσταντίνο Πουλή και Μήνα Κωνσταντίνου 

Πολλά συγχαρητήρια
         
Ευχαριστούμε εκ μέρους όλων των παιδιών, όλων των συνάδελφών μας στο ΜέΡΑ25. Ευχαριστούμε γιατί πραγματικά ήταν μια πολύ καλή βραδιά για εμάς. Από το μηδέν πήγαμε σε ένα ποσοστό το οποίο απλά σηματοδοτεί ότι ο ελληνικός προοδευτικός χώρος είναι έτοιμος για ένα κόμμα ταυτόχρονα βαθιά ευρωπαΐστικό και απολύτως ανυπάκουο στις ανοησίες της τρόικας στα διευθυντήρια των Βρυξελλών, της Φρανκφούρτης, σε όλα αυτά τα οποία συμβαίνουν στην Ευρώπη που τα ονομάζω εγώ, όπως γνωρίζεις, σοσιαλισμό για τους τραπεζίτες και σκληρή λιτότητα για τους πολλούς που ουσιαστικά αποδομούν, διαλύουν την Ευρώπη.
 
Θέλω να ξεκινήσω μιλώντας απολύτως προσωπικά. Χαίρομαι πάρα πολύ που είχα άδικο. Ορίστε και μια φορά που η απαισιοδοξία μου δεν επιβεβαιώθηκε και το θεωρώ πάρα πολύ ευχάριστο που δεν επιβεβαιώθηκε, γιατί δεν είχα καμία αμφιβολία ότι οι προτάσεις είναι ποιοτικές και αυτά. Είχα πολύ μεγάλη αμφιβολία όμως, για το αν ο κόσμος είναι διατεθειμένος να ξανακούσει, να ξανακάνει αυτή τη συζήτηση. Και ευτυχώς φαίνεται ότι είχα άδικο. Υπάρχει πάρα πολύς κόσμος που είναι διατεθειμένος να κάνει αυτή τη συζήτηση. Και νομίζω Γιάνη ότι αυτό δίνει και έναν άλλο αέρα τώρα για τις εθνικές εκλογές. Ξέρω ότι είστε ένα κόμμα που επιμένει στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό, αλλά φαντάζομαι ότι το υπολογίζετε και αυτό έτσι δεν είναι;
 
Προφανώς. Από την πρώτη στιγμή δηλώσαμε ότι δεν ισχύει καθόλου αυτό. Θεωρούμε ότι ο αγώνας εναντίον του νεοφιλελευθερισμού, εναντίον της τρόικας, εσωτερικού, εξωτερικού κτλ, πρέπει να γίνει ταυτόχρονα στο πλαίσιο της Ευρώπης και στο επίπεδο των εθνικών εκλογών και της εθνικής πολιτικής σκηνής. Οπότε για εμάς, η σημερινή μέρα είναι το τέλος μιας ευρωπαϊκής αρχής και η αρχή ενός μεγάλου αγώνα για τις εθνικές εκλογές.

Το προεκλογικό μας πρόγραμμα είναι έτοιμο, το έχουμε ετοιμάσει όπως ξέρεις Κωνσταντίνε εδώ και μήνες. Όποιος μπει στο ΜέΡΑ25.gr και κάνει κλικ στο προεκλογικό μας πρόγραμμα , θα δει ότι είναι έτοιμο, αλλά επίτρεψέ μου να κάνω ένα σχόλιο για την απαισιοδοξία σου. Κι εγώ δεν είχα διαφορετικές προσδοκίες από εσένα. Δεν ήμουν καθόλου αισιόδοξος. Πιστεύω ότι όποιος είναι αισιόδοξος στην σήμερον ημέρα είναι αναξιόπιστος, γιατί τα πράγματα πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο παντού. Δεν υπάρχουν στοιχεία και ενδείξεις που επιστημονικά να μπορέσουν να σε πείσουν ότι τα πράγματα μπορούν να γίνουν καλύτερα.

Εμείς είμαστε πιστοί οπαδοί του Αντόνιο Γκράμσι, προχωράμε χωρίς αισιοδοξία αλλά με άσβηστη και ανήγητη την ελπίδα και κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε. Γιατί όπως λέω και ξαναλέω, στις θετικές επιστήμες η δουλειά σου ως επιστήμονας είναι να κάνεις προβλέψεις. Να κάνεις προβλέψεις και αν πέσεις μέσα η θεωρία σου είναι καλή. Στη κοινωνική διαδικασία, στο πολιτικό προτσές που λέγαμε κάποτε, το τί προσδοκούμε έχει αντίκτυπο στο τί κάνουμε. Και το τί κάνουμε είναι αυτό που διαμορφώνει το φαινόμενο, την κοινωνία, τη πολιτική. Άρα δεν έχουμε δικαίωμα να καθόμαστε στον καναπέ και να είμαστε αισιόδοξοι ή απαισιόδοξοι και να κάνουμε προβλέψεις. Κάνουμε αυτό που έχουμε καθήκον να κάνουμε και το οποίο ξέρεις κάτι (να σου πω κάτι μιας και έχουμε ένα πάρτι εδώ με το ΜέΡΑ25), περνάνε καλά και καλά κάνουν.

Γιατί πραγματικά δεν μας ενδιαφέρει το αποτέλεσμα σε τόσο μεγάλο βαθμό που να έχει τη δυνατότητα να μας κάνει είτε να σταματήσουμε είτε να συνεχίσουμε. Πιστεύουμε αυτό που κάνουμε και το κάνουμε φιλικά μεταξύ μας και έχουμε καταφέρει να ανακαλύψουμε τρόπους να ασκούμε πολιτική εμείς του ΜεΡΑ25, που να συνάδουν και με τη φιλία μεταξύ μας. Και ξέρεις αυτό είναι πολύ σπουδαίο γιατί αυτό δεν το έχω ζήσει ποτέ σε κανέναν πολιτικό χώρο. Δηλαδή να είμαστε μέλη ενός κόμματος και να είμαστε και φίλοι, χωρίς μαχαιρώματα, χωρίς υστεροβουλίες. Να λέμε αυτό που εννοούμε και να εννοούμε αυτό που λέμε γιατί αυτό εγώ δεν το έχω εισπράξει σε κανέναν άλλο πολιτικό χώρο στη ζωή μου, από τα μικράτα μου, από τότε που ήμουν σε μαθητικές και φοιτητικές οργανώσεις.    
 
Τώρα άμα ήμασταν αλλού θα ρωτάγαμε από πού έρχεται αυτή η πικρία αλλά δεν θα ρωτήσω. Είμαι ο Μηνάς Κωνσταντίνου και θέλω να ρωτήσω, επειδή είπατε ότι ένας από τους ρόλους σας είναι να κάνετε προβλέψεις, αν έχετε να κάνετε μια πρώτη πρόβλεψη για την εσωτερική πολιτική σκηνή μετά από το σημερινό αποτέλεσμα.
 
Θα σας κάνω μια πρόβλεψη που θα πέσει 100% μέσα. Θα έχουμε εκλογές πριν από τον Οκτώβριο [σημ: Η συζήτησε έγινε πριν από την προκήρυξη εθνικών εκλογών από τον Αλέξη Τσίπρα]. Θα σας πω γιατί. Αν με ρωτούσατε πριν από 4-5 μήνες πότε θα γινόντουσαν εκλογές, θα σας έλεγα ότι θα τις έκανε ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές σήμερα. Και έπεσα πάρα πολύ έξω.

Εγώ θεωρώ ότι ήταν πάρα πολύ μεγάλο λάθος του Αλέξη Τσίπρα που δεν τις έκανε την ίδια μέρα. Έπεσε έξω αυτή η πρόβλεψή μου οπότε σταμάτησα να κάνω προβλέψεις για το πότε θα κάνει τις εθνικές εκλογές. Νομίζω ότι δεν το έχει αποφασίσει ούτε καν ο ίδιος, οπότε εμείς θα ξεκουραστούμε αύριο και από μεθαύριο αρχίζουμε τη διαδικασία των εθνικών εκλογών όποτε κι αν γίνουν.
 
Ένα μικρό ρεπορτάζ από την πορεία στις υπόλοιπες χώρες. Ποια είναι η εικόνα;  
 
Η εικόνα δεν είναι καθόλου καλή. Πηγαίνει η Ευρώπη από το κακό στο χειρότερο αφού βλέπετε κι εσείς τι συνέβη στη Γαλλία, τι συνέβη στη Γερμανία, (τώρα μόλις οι σύντροφοί μου από το Βρανδεμβούργο της Γερμανίας με πήραν κλαίγοντας ότι πήρε το afD, οι φασίστες για να μην κρυβόμαστε, 32%. Βλέπουμε στην Ισπανία να βγαίνουν οι φασίστες, βλέπουμε τον Σαλβίνι να θριαμβεύει στην Ιταλία. Δεν πάνε λοιπόν καλά τα πράγματα στην Ευρώπη. Στην Ευρώπη επιβεβαιώνεται αυτό που λέμε ότι βρισκόμαστε σε μία μεταμοντέρνα δεκαετία του ’30.
 
Για το DiEM25 ποια είναι η εικόνα;
 
Δεν είναι πολύ καλή όπως και με όλα τα προοδευτικά κόμματα, είδατε τι έπαθε το Die Linke στη Γερμανία, έχει πέσει σε πολύ μεγάλο βαθμό. Τα δικά μας αποτελέσματα δεν τα ξέρουμε ακόμα γιατί τα μεγάλα μητροπολιτικά κέντρα δεν έχουν δηλώσει. Η πρόβλεψη των συντρόφων μας στη Γερμανία είναι ότι είμαστε κι εκεί μεταξύ του να εκλεγούμε ή να μην εκλεγούμε για το Ευρωκοινοβούλιο. Πιο πολλά θα ξέρω σε κανένα δίωρο.
 
Οπότε λες ότι δεν έχει χαθεί αυτό υπάρχει ακόμα η πιθανότητα;
 
Βεβαίως υπάρχει. Σας χαιρετώ.
 
Πολλά συγχαρητήρια, καλή δύναμη, καλό αγώνα και καλή διασκέδαση.
 


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις