«Πόσες φορές πρέπει να τιμωρηθεί ένας αναρχικός κρατούμενος επειδή είναι αναρχικός; Στο όνομα ποιών αξιών συνθλίβει ο κρατικός μηχανισμός τους κρατούμενους απεργούς πείνας που διεκδικούν το νόμιμο δικαίωμα της εκπαιδευτικής άδειας; Στο όνομα ποιου πολιτικού συστήματος διαγράφονται οι έγκλειστοι που αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους στη φυλακή; Όταν το νομικό οικοδόμημα της αστικής δημοκρατίας καταρρέει μέσα από τις αντιφάσεις του, τα σώματα των απεργών πείνας ενσαρκώνουν την ήττα του καθεστώτος. Καλούμαστε όλοι να τα στηρίξουμε απέναντι στην εκδικητική στάση της κυβέρνησης απαιτώντας το αυτονόητο» αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσαν οι οικογένειες των δύο απεργών πείνας.

Την ίδια ώρα, την παρέμβαση του υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου ζητεί με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσος Κουράκης, ενώ διάβημα προς τον κ. Αθανασίου πραγματοποίησαν οι Ζωή Κωνσταντοπούλου και Βασιλική Κατριβάνου.
 
Ο κ. Κουράκης καλεί τον υπουργό Δικαιοσύνης «να παρέμβει με τον θεσμικό του ρόλο για να αποκατασταθεί η ισονομία και να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα του Νίκου Ρωμανού πριν είναι πολύ αργά».
 
«Ο Νίκος Ρωμανός, κρατούμενος, απεργός πείνας επί 22 ημέρες, διεκδικεί το δικαίωμά του να παρακολουθεί τα μαθήματα της σχολής στην οποία εισήχθη μετά από εξετάσεις. Γνωρίζετε ότι με μια πρωτοφανή εισαγγελική εντολή, της 10ης Νοεμβρίου 2014, η ελληνική δικαιοσύνη αποποιείται την ευθύνη της, που προκύπτει από την άρνηση χορήγησης εκπαιδευτικών αδειών στον Νίκο Ρωμανό» αναφέρει ο κ. Κουράκης.
 
Κάνει, επίσης, λόγο για «εκδικητική άρνηση της Πολιτείας να ασκήσει τον ρόλο της και να νοηματοδοτήσει θετικά το περιεχόμενο της έννοιας του σωφρονισμού».
 
«Ο Νίκος Ρωμανός κινδυνεύει να χάσει τη μάχη για τη ζωή, επειδή εξαναγκάζεται, σε συνθήκες κράτησης, να διεκδικήσει με αυτόν τον τρόπο, τη δίκαιη μεταχείρισή του και την πρόσβαση στη μόρφωση» σημειώνει, επισημαίνοντας ότι ο χρόνος είναι πλέον πολύτιμος για τη ζωή του κρατουμένου απεργού πείνας Νίκου Ρωμανού και ότι το ζήτημα όπως έχει εξελιχθεί, είναι κατεξοχήν πολιτικό.
Εξ αποστάσεως παρακολούθηση μαθημάτων, μέσω τηλεδιάσκεψης ή άλλου πρόσφορου τεχνικού μέσου, προτείνει ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου σχετικά με τον γόρδιο δεσμό που έχει δημιουργηθεί ως προς τις εκπαιδευτικές άδειες κρατουμένων, όπως ο Νίκος Ρωμανός και ο Ηρακλής Κωστάρης.
 
«Ο υπουργός, για να διευκολύνει τη συνέχιση της εκπαίδευσης των κρατουμένων, σε περίπτωση μη χορήγησης εκπαιδευτικής άδειας σε αυτούς, προτείνει κατ' αρχήν να προβλεφθεί από το υπουργείο Παιδείας η εξ αποστάσεως παρακολούθηση μαθημάτων μέσω τηλεδιάσεκψης ή άλλου πρόσφορου τεχνικού μέσου» τονίζεται σε ανακοίνωσή του. «Τα θέματα που ανακύπτουν σχετικά με την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης θα εξεταστούν κατόπιν συνεννόησης μεταξύ των υπουργείων Δικαιοσύνης και Παιδείας».
 
Στην ανακοίνωσή του ο υπουργός τονίζει ότι δίνει πολύ μεγάλη βαρύτητα στην εκπαίδευση και κατάρτιση των κρατουμένων, αλλά σε καμία περίπτωση δεν έχει εκ του νόμου αρμοδιότητα για τη χορήγηση ή μη εκπαιδευτικών αδειών. Ο κ. Αθανασίου καθιστά σαφές ότι δεν μπορεί να παρέμβει στο έργο των αρμοδίων οργάνων.
 
Οι εκπαιδευτικές άδειες χορηγούνται αποκλειστικά από το αρμόδιο Συμβούλιο του οποίου προϊσταται εισαγγελικός λειτουργός, ενώ για τους υποδίκους απαιτείται και η σύμφωνη γνώμη του δικαστικού οργάνου που διέταξε την προσωρινή κράτηση.