Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη δικαστική υπόθεση (μετά από εκείνη του εργοταξίου στις Σκουριές) που αφορά διώξεις εναντίον του κινήματος που εναντιώνεται στο χρυσό .
Οι κατηγορούμενοι απολογούνται για περιστατικά που τελέστηκαν κατά το χρονικό διάστημα από τις αρχές του μηνός Μαΐου έως και την 25.8.2013 στην περιοχή Λάκκος Καρατζά του όρους Κάκαβος, στη Μεγάλη Παναγιά, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή της Ιερισσού Χαλκιδικής.

Στα αδικήματα για τα οποία κατηγορούνται περιλαμβάνεται ο τραυματισμός τεσσάρων αστυνομικών στην περιοχή Λάκκος Καρατζά κατά τη διάρκεια επεισοδίων, διακεκριμένες περιπτώσεις φθοράς ιδιωτικής περιουσίας κ.α.και κυρίως για ίδρυση, ένταξη σε εγκληματική οργάνωση με δομή, ιεραρχία και διαρκή δράση.

 
Αφορμή για τον σχηματισμό της εν λόγω δικογραφίας υπήρξε μια μαζικότατη διαμαρτυρία στην περιοχή Λάκκος Καρατζά στις 8 Μάη του 2013 από κατοίκους που αντιδρούσαν στις παράνομες εργασίες της Ελληνικός Χρυσός γύρω από το ομώνυμο ρέμα (Καρατζά).

Η διαμαρτυρία αντιμετωπίστηκε με άγρια καταστολή, ενώ στη συνέχεια σχηματίστηκε και η δικογραφία.

Σύμφωνα με συνηγόρους και κατοίκους της Χαλκιδικής η δικογραφία (4.000 περίπου σελίδων) αποκαλύπτει τον φρονηματικό χαρακτήρα της δίωξης καθώς σκοπός της υποτιθέμενης εγκληματικής οργάνωσης είναι η «παύση της λειτουργίας των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός στις θέσεις Σκουριές και Λάκκος Καρατζάς του όρους Κάκαβος στην ΒΑ Χαλκιδική».


Ουσιαστικά, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει το alterthess.gr, οι 29 κάτοικοι κατηγορούνται ότι συμμετέχουν σε μία εγκληματική οργάνωση επειδή έχουν εκφράσει σε ΜΜΕ, blog, sites αλλά και μέσω διαμαρτυριών- δημόσια – την 
αντίθεσή τους στις καταστροφικές δραστηριότητες της Ελληνικός Χρυσός. 

Σύμφωνα με συνηγόρους η δικογραφία αυτή αποτυπώνει τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση προσπαθεί να οδηγήσει στην ποινικοποίηση όχι μόνο του κινήματος ενάντια στο χρυσό, αλλά και άλλων κινημάτων που αντιτίθενται στις επενδύσεις «με κάθε κόστος».

Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους αφέθηκαν χθες 6 από τους 29

Χθες ενώπιον της ανακρίτριας και της εισαγγελάς Χαλκιδικής απολογήθηκαν 6 από τους 29 κατηγορούμενους οι οποίοι και αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους .

 
Στον Τόλη Παπαγεωργίου που κατηγορείται ως ιδρυτής της «εγκληματικής οργάνωσης» επιβλήθηκε ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου από την χώρα και η παρουσία στο αστυνομικό τμήμα μια φορά τον μήνα.

Σε άλλους 4 κατηγορούμενους επιβλήθηκαν οι περιοριστικοί όροι να μην πλησιάσουν στις Σκουριές σε απόσταση 4 χιλιομέτρων και να μην πλησιάσουν μεταλλωρύχους σε απόσταση 10 μέτρων.

Ουσιαστικά δηλαδή τους απαγορεύεται για το επόμενο διάστημα η συμμετοχή σε οποιαδήποτε διαμαρτυρία στις Σκουριές.

Τέλος, στον έναν από τους 6 κατηγορούμενους που απολογήθηκαν σήμερα δεν επιβλήθηκε κανένας περιοριστικός όρος.

 
Σήμερα όπως και χθες αλληλέγγυοι κάτοικοι από την Χαλκιδική και την Θεσσαλονίκη πραγματοποιούν συγκέντρωση έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Πολυγύρου. Οι υπόλοιποι 13 κατηγορούμενοι θα απολογηθούν αύριο.
 
  • Περισσότερα από το alterthess.gr εδώ.

Πηγή: alterthess.gr