Από τις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι την Ευρωπαϊκή Ένωση, πολυάριθμες κυβερνήσεις στον κόσμο καταδίκασαν αυστηρά την εκλογή της Συντακτικής Συνέλευσης στη Βενεζουέλα, ορισμένες ανακοινώνοντας μάλιστα πως θα αρνηθούν να αναγνωρίσουν τις μελλοντικές αποφάσεις αυτού του θεσμού, ενώ έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει και η πρόσφατη σύλληψη δύο ηγετών της αντιπολίτευσης.
 
«Θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε ισχυρά και γρήγορα μέτρα εναντίον των αρχιτεκτόνων του αυταρχισμού στη Βενεζουέλα, καθώς και εναντίον αυτών που θα συμμετάσχουν στη Συντακτική Συνέλευση χάρη σ' αυτή τη μη κανονική εκλογή», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Χέδερ Νάουερτ.
 
Γύρω στις δέκα χώρες ανακοίνωσαν την άρνησή τους να αναγνωρίσουν τη Συντακτική Συνέλευση, ανάμεσά τους η Ισπανία, όπου ζει μια σημαντική κοινότητα εξόριστων Βενεζουελανών. Η Συντακτική Συνέλευση «δεν αντιπροσωπεύει τη βούληση της πλειοψηφίας των Βενεζουελανών» και «δεν αποτελεί τη λύση στα σοβαρά προβλήματα των πολιτικών συγκρούσεων και της ανθρωπιστικής κρίσης που πλήττουν τη χώρα», δηλώνει σε ανακοίνωσή του το ισπανικό υπουργείο Εξωτερικών. Γι' αυτό η Μαδρίτη «δεν θα μπορέσει να αναγνωρίσει ούτε να θεωρήσει ισχυρές τις νομικές πράξεις που θα προέλθουν απ' αυτή τη Συντακτική Συνέλευση».
 
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι ανέφερε από την πλευρά του σε ανακοίνωσή που εξέδωσε πως ο θεσμός «δεν θα αναγνωρίσει αυτές τις εκλογές» για τη Συντακτική Συνέλευση και επέκρινε την «αντιδημοκρατική» φύση της κυβέρνησης του Καράκας. Η Γαλλία απαίτησε από την κυβέρνηση της Βενεζουέλας «να εγγυηθεί τις διεθνές δεσμεύεις της αναφορικά με το σεβασμό των δημόσιων ελευθεριών».
 

Διαδηλώσεις την ημέρα σύστασης της Συντακτικής επιτροπής

 
Η αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα αποφάσισε να αναβάλει από την Τετάρτη για την Πέμπτη τη διαδήλωση που σκοπεύει να οργανώσει ώστε να συμπέσει με την ανάληψη των καθηκόντων της νέας Συντακτικής Συνέλευσης που επικρίνεται από τη διεθνή κοινότητα, η οποία εκφράζει ανησυχίες για τη δημοκρατία στη Βενεζουέλα μετά τη σύλληψη δύο προσωπικοτήτων της αντιπολίτευσης.
 
«Προσοχή: η πορεία εναντίον της Συντακτικής Απάτης θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, ημέρα που η δικτατορία έχει την πρόθεση να 'εγκαινιάσει' την απάτη», ανακοίνωσε το βράδυ της Τρίτης μέσω του Twitter ο βουλευτής της αντιπολίτευσης Φρέντι Γκεβάρα.
 
Τα 545 μέλη της Συντακτικής Συνέλευσης, που εξελέγησαν την Κυριακή σε μια εκλογική διαδικασία που χαρακτηρίσθηκε από αιματηρά επεισόδια, πρόκειται να αρχίσουν τις εργασίες τους σε ένα πλαίσιο ισχυρών εντάσεων με τις ΗΠΑ, το οποίο ενισχύθηκε από τις πολυάριθμες διεθνείς καταδίκες μετά τη σύλληψη δύο προσωπικοτήτων της αντιπολίτευσης.
 
Ο Λεοπόλντο Λόπες, 46 ετών, ιδρυτής του δεξιού κόμματος Voluntad Popular (Λαϊκή Βούληση), και ο δήμαρχος του Καράκας Αντόνιο Λεντέσμα, 62 ετών, συνελήφθησαν μέσα στη νύκτα στα σπίτια τους, όπως φαίνεται σε βίντεο που αναρτήθηκαν στο Ίντερνετ. Αμφότεροι είχαν ήδη φυλακιστεί και είχαν πρόσφατα τεθεί σε κατ' οίκον κράτηση.

 

«Προσωπικά υπεύθυνος» ο Μαδούρο

 
Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θεώρησε «προσωπικά υπεύθυνο» τον βενεζουελανό ομόλογό του για την κατάσταση των δύο αντιπολιτευομένων και καταδίκασε «τις ενέργειες της δικτατορίας του Μαδούρο».
 
Τις έντονες ανησυχίες για τη σύλληψη των δύο ηγετών της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα εξέφρασε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, καλώντας για την άνευ όρων αποφυλάκιση των κρατουμένων και την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα της Λατινικής Αμερικής. «Καλούμε για την άμεση αποφυλάκισή τους», δήλωσε η εκπρόσωπους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Χέδερ Νάουερτ.
 

«Βαθιά ανησυχία» του ύπατου αρμοστή του ΟΗΕ
 

Ο ύπατος αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσέιν εξέφρασε τη «βαθιά ανησυχία» του για τη νέα σύλληψη στη Βενεζουέλα των δύο ηγετών της αντιπολίτευσης.
 
«Εκφράζω τη βαθιά μου ανησυχία για το γεγονός ότι οι ηγέτες της αντιπολίτευσης Λεοπόλντο Λόπες και Αντόνιο Λεντέσμα συνελήφθησαν εκ νέου από τις αρχές της Βενεζουέλας» επισήμανε σε ένα δελτίο Τύπου ο αξιωματούχος. Ο ίδιος ζήτησε από την κυβέρνηση της Βενεζουέλας «να αποφυλακίσει αμέσως όλους όσοι κρατούνται διότι άσκησαν το δικαίωμα του συνέρχεσθαι με ειρηνικό τρόπο, του συνεταιρίζεσθαι και του εκφράζεσθαι»
 
«Προτρέπω τις αρχές να μην κάνουν μια ήδη εξαιρετικά εκρηκτική κατάσταση ακόμα χειρότερη μέσω της χρήσης υπέρμετρης βίας, μεταξύ άλλων μέσω βίαιων εφόδων σε σπίτια από τις δυνάμεις ασφαλείας όπως έχει συμβεί σε διάφορες περιοχές της χώρας», πρόσθεσε.
 

Η ΕΕ καταδικάζει τις συλλήψεις
 

Η Ευρωπαϊκή Ενωση καταδίκασε τη σύλληψη των δύο ηγετών της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας θεωρώντας ότι πρόκειται για ένα «βήμα προς την λάθος κατεύθυνση» και επαναλαμβάνοντας την έκκληση για αποκλιμάκωση της έντασης», που έχει προκαλέσει τον θάνατο περισσοτέρων των 120 ανθρώπων στην χώρα από τις αρχές του Απριλίου, οπότε και ξεκίνησε το κίνημα διαμαρτυρίας κατά του καθεστώτος Μαδούρο.

«Μάθαμε την είδηση» της σύλληψης του Λεοπόλντο Λόπες, ιδρυτή του κόμματος Voluntad Popular (Λαϊκή Θέληση, δεξιά) και του δημάρχου του Καράκας Αντόνιο Λεντέσμα, δήλωσε εκπρόσωπος της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι. «Πρόκειται ξεκάθαρα για ένα βήμα προς τη λάθος κατεύθυνση. Απαιτούμε από τις αρχές της Βενεζουέλας περισσότερες πληροφορίες για την κατάστασή τους, που παραμένει ασαφής», πρόσθεσε η εκπρόσωπος.

 

«Πλήρες φάσμα δράσεων»

 
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει ένα «πλήρες φάσμα δράσεων» ως απάντηση στην αύξηση των εντάσεων στη Βενεζουέλα μετά τις δύο συλλήψεις, σύμφωνα με πρόσφατη δήλωση εκπροσώπου της.
 
«Οι διαβουλεύσεις με κράτη μέλη συνεχίζονται ώστε να εξασφαλισθεί μια κατάλληλη και συντονισμένη απάντηση από την ΕΕ. Προφανώς συζητείται ένα πλήρες φάσμα δράσεων», δήλωσε σε δημοσιογράφους η εκπρόσωπος χωρίς να κάνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες.