Οι εργαζόμενοι στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ της COSCO συνεχίζουν τις 24ωρες απεργίες που ξεκίνησαν από την Τετάρτη, απαιτώντας την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας, την μόνιμη και σταθερή εργασία με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, την ένταξή τους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά επαγγέλματα καθώς και την λήψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στον χώρο εργασίας.

Σε ανακοίνωση της η Ένωση Εργαζομένων Διακίνησης Εμπορευματοκιβωτίων (ΕΝΕΔΕΠ), τόνισε την Πέμπτη πως οι εργαζόμενοι έχουν υπομείνει την κατάσταση που επικρατεί στον χώρο εργασίας τους για πολλά χρόνια και δεν πρόκειται να υποχωρήσουν αν δεν πάρουν την υπογραφή των συλλογικών συμβάσεων.

«Φτάνει πια, διανύουμε τον 8ο χρόνο δουλειάς στις εγκαταστάσεις στις προβλήτες της ΣΕΠ 2 και 3 χωρίς Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και όξυνση όλων των προβλημάτων μας. Είμαστε αποφασισμένοι, ένας για όλους και όλοι για έναν, να συνεχίσουμε σαν μια γροθιά τον αγώνα μας για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Το σωματείο μας έχει στείλει τα δίκαια αιτήματά μας στην “Cosco” και τους εργολάβους της και περιμένει την απάντησή της».

Όπως ανέφεραν πληροφορίες του 902.gr την Πέμπτη η εταιρία προσπαθεί να στήσει απεργοσπαστικό μηχανισμό, μεταφέροντας με μικρό τουριστικό πλοίο κάποιους, ανάμεσά τους και χρυσαυγίτες, από την προβλήτα του Φαλήρου (ΣΕΦ) στις προβλήτες της COSCO για να δουλέψουν.

Την Παρασκευή η COSCO κατέθεσε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων ζητώντας να χαρακτηριστεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία. Η εργοδοσία έθεσε ως όρο για συνάντηση με τους εργαζόμενους το να σταματήσει η απεργία, ορίζοντας την ημερομηνία συνάντησης στις 25 Ιουνίου. Οι πρόεδροι του Εργατικού Κέντρου και του Σωματείου ενημέρωσαν του απεργούς που αποφάσισαν ομόφωνα να απορρίψουν την πρόταση.

Ο Νίκος Ξουράφης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, χαιρέτισε την αποφασιστικότητα των εργαζομένων, σημειώνοντας πως το μήνυμα που στέλνουν, ότι δεν κάνουν βήμα πίσω, αφορά όλους τους εργαζόμενους, ενώ στάθηκε και στο μεγάλο κύμα αλληλεγγύης από εργαζόμενους και συνδικαλιστικές οργανώσεις όλης της χώρας. Στις 21:00 οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν Γενική Συνέλευση για να αποφασίσουν σχετικά με την συνέχιση της απεργίας.