Σύμφωνα με πληροφορίες του The Hill, ο Άνταμ Σμιθ δήλωσε την Τρίτη ότι η Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων, δεν εγκρίνει την πρόταση του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, που είχε ζητήσει από το Πεντάγωνο να προχωρήσει στην κατασκευή του τμήματος του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό που θα κοστίσει ένα δισεκατομμύριο δολάρια, ενώ είχε εξουσιοδοτήσει τον στρατό ξηράς να συμβάλει στην εκτέλεση του συγκεκριμένου έργου.

Η εξουσιοδότηση του υπουργείου προς το Πεντάγωνο για το 1 δισ. αποτελεί την πρώτη επίσημη απόφαση για εκταμίευση χρημάτων, προκειμένου να ξεκινήσει η ανέγερση του τείχους, για το οποίο ο Τραμπ έχει ζητήσει την εκταμίευση συνολικά 7 δισεκατομμυρίων.

Ο υπηρεσιακός υπουργός Άμυνας Πάτρικ Σάναχαν ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι το υπουργείο έχει μεταφέρει το ποσό αυτό που εξοικονομήθηκε από άλλα κατασκευαστικά σχέδια του στρατού. Ο Σμιθ διαμαρτυρήθηκε για αυτό στον επικεφαλής διαχείρισης οικονομικών πόρων του Πενταγώνου, Ντέιβιντ Νόρκιστ, τονίζοντας ότι ως πρόεδρος της Επιτροπής «δεν πρόκειται να εγκρίνω την χρήση αυτού του ποσού για το χτίσιμο τέτοιων έργων στα σύνορα των ΗΠΑ».

Παράλληλα, υπογράμμισε στον Σάναχαν ότι «προχώρησε αυθαίρετα σε μια απαράδεκτη ενέργεια» και πρόσθεσε ότι «αν επιμείνουν σε αυτή την απόφαση, η Επιτροπή δεν πρόκειται να συνεχίσει να δίνει στο Πεντάγωνο την ευχέρεια να επαναπρογραμματίζει τις οικονομικές του ανάγκες και αυτό είναι κάτι που χρειάζεται το Πεντάγωνο».

Ωστόσο, το δημοσίευμα επισημαίνει πως παρά το ότι η άρνηση του Σμιθ προκαλεί αίσθηση και πρόκειται για μια κίνηση με αναμφισβήτητα σημαντικό συμβολισμό, το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας δεν δεσμεύεται νομικά από τις αποφάσεις της Επιτροπής. «Ζητάμε έγκριση από την Επιτροπή γιατί αυτή είναι η πρακτική που συνηθίζεται να ακολουθούμε. Ωστόσο, νομικά απαιτείται η έγκριση τους».

Υπενθυμίζεται ότι στις 15 Φεβρουαρίου ο Τραμπ είχε κηρύξει τις ΗΠΑ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ευελπιστώντας ότι θα καταφέρει να παρακάμψει το Κογκρέσο και να αντλήσει την κρατική χρηματοδότηση που απαιτείται για το τείχος. Στη συνέχεια 16 πολιτείες των ΗΠΑ μήνυσαν τον Τραμπ «για να τον εμποδίσουμε να καταληστέψει μονομερώς χρήματα των φορολογουμένων που είχαν κατανεμηθεί νόμιμα από το Κογκρέσο για τους κατοίκους των Πολιτειών μας».