Συνεχίζουν με ΣΥΡΙΖΑ οι Οικολόγοι Πράσινοι

Την απόφασή τους να συμπορευθούν με τον ΣΥΡΙΖΑ στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές έλαβαν οι Οικολόγοι Πράσινοι, κατόπιν έκτακτου εκλογικού συνεδρίου του κόμματος. «Σημαντικά θετικά αποτελέσματα» από τη συμμετοχή των μελών τους, Γιάννη Τσιρώνη και Γιώργου Δημαρά στην κυβέρνηση Τσίπρα, «σημαντικές συγκλίσεις» με τον ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη ημέρα, και κυρίως, «σπουδαιότητα της αποτελεσματικής σύγκλισης των προοδευτικών δυνάμεων στις συγκεκριμένες συνθήκες των εκλογών του Ιουλίου» απέναντι στην άνοδο της ακροδεξιάς, στο σκεπτικό της απόφασης.
|
Όπως σημειώνεται στην απόφαση του έκτακτου εκλογικού συνεδρίου των Οικολόγων Πράσινων, «η απόφαση πάρθηκε με βάση:
 
  • τη σπουδαιότητα της αποτελεσματικής σύγκλισης των προοδευτικών δυνάμεων στις συγκεκριμένες συνθήκες των εκλογών του Ιουλίου, προκειμένου για την ανάσχεση της ανόδου της ακροδεξιάς και των νεοφιλελεύθερων – συντηρητικών πολιτικών.
  • το γεγονός ότι, παρά τις δυσκολίες της προηγούμενης περιόδου και τις διαφορετικές προσεγγίσεις – προτεραιότητες που καταγράφηκαν, υπήρξαν σημαντικά θετικά αποτελέσματα της προηγούμενης περιόδου συνεργασίας, μέσα από τη συμμετοχή στην Κυβέρνηση και την κοινοβουλευτική παρουσία δύο μελών των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ, του Γιώργου Δημαρά και του Γιάννη Τσιρώνη, τα οποία συνοψίζονται παρακάτω.
  • την προοπτική για μια νέα συμφωνία συνεργασίας σε κεντρικά θέματα πολιτικής των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ, στα οποία διαπιστώθηκαν σημαντικές συγκλίσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ. Τα βασικά θέματα συνεργασίας, τα οποία συζητήθηκαν και συμφωνήθηκαν με την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ  είναι  η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η κυκλική οικονομία, η διαχείριση των αποβλήτων και η πρόληψη της ρύπανσης, η προστασία του περιβάλλοντος και των δασών, οι αστικές αναπλάσεις, η αναθεώρηση – επικαιροποίηση των χωροταξικών σχεδιασμών, ο σχεδιασμός για ένα βιώσιμο πρωτογενή τομέα, η ενίσχυση των νησιωτικών και ορεινών μειονεκτικών περιοχών, η στήριξη της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, οι βιώσιμες μεταφορές και κινητικότητα, η περιβαλλοντική εκπαίδευση – έρευνα και καινοτομία,  οι πολιτικές εργασίας, η κοινωνική προστασία, η φορολογική μεταρρύθμιση, το προσφυγικό και η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
 
Με βάση και την απόφαση του Συνεδρίου των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ έχει συμφωνηθεί και θα πραγματοποιηθεί άμεσα συνάντηση και με τον πρωθυπουργό.
 
Ακολουθεί συνοπτική αναφορά στο θετικό αποτύπωμα της συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ – Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ 2015 -2019
 
  • Οι πρωτοβουλίες και η συμμετοχή των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ υπήρξαν αποφασιστικές σε πολλές θεσμικές αλλαγές, όπως οι Δασικοί Χάρτες, τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης, η Κοινωνική Αλληλέγγυα Οικονομία, η διαχείριση αποβλήτων με έμφαση στη διαλογή στην πηγή και την αποκέντρωση, ο περιορισμός της πλαστικής σακούλας.
  • Θετικός ο απολογισμός και η συμβολή των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ στη θεσμική θωράκιση και την εξασφάλιση εργαλείων και πόρων διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών Natura και των υγροτόπων, αλλά και στην εθνική στρατηγική για τα δάση.
  • Σημαντική η συμβολή για την προστασία των τοπικών παραδοσιακών ποικιλιών, τη νομιμοποίηση της βιομηχανικής και φαρμακευτικής κάνναβης, τη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία, τη θέσπιση αγορών παραγωγών και βιοκαλλιεργητών, την αειφορική διαχείριση των λιμνοθαλασσών.
  • Θετικά αποτελέσματα με τη συμμετοχή των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ στη διαχείριση δημόσιων αγαθών: το νερό και τα δίκτυα δεν πήγαν σε ιδιώτες, η Ειδική Γραμματεία Υδάτων (ο φορέας που χαράσσει την στρατηγική, τα σχέδια λεκανών απορροής, και είναι αρμόδιος για την κοστολόγηση και την τιμολόγηση), αλλά και ο ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας)  διατήρησαν τον δημόσιο χαρακτήρα και τον σημαντικό ρόλο τους, παρά τις απαιτήσεις των θεσμών.
  • Θετική η συμβολή μας στη θέσπιση του νόμου 4488 που υιοθέτησε τα δικαιώματα των αναπήρων του ΟΗΕ».

Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις