Δήλωσαν ότι δεν αποδέχονται την ίδρυση και λειτουργία φαρμακείων εντός super market ή άλλων καταστημάτων και επιμένουν ότι η πώληση μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων πρέπει να γίνεται μόνο από τα φαρμακεία.

 
Οι φαρμακοποιοί αποδέχονται τις δημιουργούμενες εταιρείες φαρμακείων (ΟΕ, ΕΕ) με το μετοχικό πλειοψηφικό ποσοστό να ανήκει μόνο στον αδειούχο φαρμακοποιό χωρίς να είναι μεταβιβάσιμο. Ωστόσο δεν αποδέχονται την ίδρυση και λειτουργία φαρμακείων εντός super market ή άλλων καταστημάτων. Ακόμη δεν αποδέχονται, όπως λένε την αλλοίωση των προδιαγραφών ίδρυσης φαρμακείων.

Επιθυμούν τη θεσμική ύπαρξη αποστάσεων μεταξύ φαρμακείων ως παράγοντα   αποκέντρωσής τους και διεκδικούν την δημιουργία εταιρειών φαρμακείων από ιδιοκτήτες φαρμακοποιούς.
 
Αναφέρουν ότι υιοθετούν τη λειτουργία των φαρμακείων το μέγιστο 48 ώρες εβδομαδιαίως.
 
Για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα ο ΠΦΣ αναφέρει ότι η διάθεσή τους πρέπει να γίνεται μόνο από τα φαρμακεία με σταθερή χονδρική και λιανική τιμή.

Επιπλέον ζητούν την αναθεώρηση του καταλόγου συμπληρωμάτων διατροφής με κριτήριο της προστασία της Δημόσιας υγείας.

Ο ΠΦΣ αποφάσισε τη συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων μέχρι και την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου και αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας στη Βουλή θα εκτιμήσουν τα δεδομένα και θα επανακαθορίσουν  τη στάση τους.

«Την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου ΠΦΣ σε συνεργασία με όλους τους φαρμακευτικούς συλλόγους της χώρας θα διοργανώσει την συγκέντρωση των φαρμακοποιών έξω από τη Βουλή για να διατρανώσουμε την αντίθεσή μας στα μέτρα καταστροφής των φαρμακείων και την υποβάθμιση της φαρμακευτικής περίθαλψης του Ελληνικού Λαού» τονίζεται στην ανακοίνωση.

Τα φαρμακεία θα παραμείνουν κλειστά διαμηνύει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Κυριάκος Θεοδοσιάδης, την ώρα που έχει ήδη ξεκινήσει η απεργία διαρκείας των φαρμακοποιών.
 
Στη διάρκεια της απεργίας θα λειτουργούν μόνο τα διανυκτερεύοντα και τα διημερεύοντα φαρμακεία.
 
Ο πρόεδρος του ΠΦΣ Κυριάκος Θεοδοσιάδης έκανε λόγο για ένα καλά οργανωμένο σχέδιο που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και οδηγεί στην εξόντωση το φαρμακείο και την φαρμακευτική περίθαλψη , με απώτερο σκοπό τα φάρμακα να πωλούνται από τα σουπερ μάρκετ.

Υπενθυμίζεται ότι κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης υποστηρίζει ότι προωθούνται διατάξεις που επιτρέπουν σε έναν μόνο φαρμακοποιό να έχει δυνατότητα να κατέχει άδειες 100 και πλέον φαρμακείων, τα φαρμακεία να ανοίγουν όποτε και ό,τι ώρα θέλουν, ότι καταργεί τις αποστάσεις μεταξύ φαρμακείων, με συνέπεια τη συσσώρευση φαρμακείων στα κέντρα των πόλεων, ενώ το φάρμακο με την απελευθέρωση τιμής από 1-1-2017 γίνεται εμπόρευμα.

Κάλεσε δεν τον  πρωθυπουργό «να επαναφέρει στην τάξη  τους υπουργούς του και να αποσύρουν τις διατάξεις αυτές».
 
Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν περιέλθει σε γνώση του ΠΦΣ, η κυβέρνηση προχωρά στις εξής αλλαγές:

1ον. Με το άρθρο 2 καταργούνται διατάξεις με αποτέλεσμα να παρέχεται η δυνατότητα:

α) σε έναν φαρμακοποιό να κατέχει όσες άδειες ιδρύσεως φαρμακείου επιθυμεί. 1, 10, ή 100 ακόμη… (ισχύουσα διάταξη : άρθρο 8 του Ν. 5607/1932)
β) σε φαρμακεία να συστεγάζονται με οποιοδήποτε κατάστημα, άρα και με Super markets… (ισχύουσα διάταξη : άρθρο 13 του Ν. 5607/1932)

2ον. Με το άρθρο 1 επιτρέπεται ένας μη αδειούχος φαρμακοποιός να κατέχει όποιο ποσοστό του εταιρικού κεφαλαίου επιθυμεί σε μία εταιρεία εκμεταλλεύσεως φαρμακείου, ήτοι να κατέχει ακόμη και το 99% και ο αδειούχος το 1%. Και έτσι de facto «νομιμοποιούνται» οι μισθώσεις φαρμακείων…        

3ον. Με το άρθρο 4 καταργούνται οι αποστάσεις μεταξύ των φαρμακείων, με προφανές αποτέλεσμα όλα τα φαρμακεία να μεταφερθούν στο κέντρο κάθε πόλης και έξω από τα νοσοκομεία.  

Επίσης με τη συλλήβδην κατάργηση των διατάξεων του άρθρου 20 του Ν. 5607/1932 και του άρθρου 7 του Ν. 328/1976, ως έχουν τροποποιηθεί και ισχύουν, ανακύπτει μείζον ζήτημα αν επιτρέπεται στα φαρμακεία να μεταφέρονται από τον ένα δήμο σε άλλο. Το χάος που θα προκληθεί σε μια τέτοια περίπτωση είναι προφανέστατο.

4ον. Με το άρθρο 5 καταργούνται τα χωροταξικά κριτήρια ιδρύσεως φαρμακείου, με προφανές αποτέλεσμα κάθε νέος φαρμακοποιός να ανοίγει φαρμακείο μόνο στο κέντρο κάθε πόλης και έξω από τα νοσοκομεία (ισχύουσα διάταξη : άρθρο 36 παρ. 1 του Ν. 3918/2011)…

5ον. Με το άρθρο 6 ακυρώνονται επί της ουσίας και καθίστανται ανενεργές οι εφημερίες, αφού κάθε φαρμακοποιός θα μπορεί, όποτε θέλει και ανέλεγκτα, να ανοίγει και να κλείνει το φαρμακείο του.  

6ον. Με το άρθρο 3 καταργείται κάθε έλεγχος επί της λειτουργίας των φαρμακείων, αφού θα μπορούν πια όποτε θέλουν χωρίς προειδοποίηση, να ανοίγουν και κυρίως να κλείνουν για όσο χρονικό διάστημα επιθυμούν, αδιαφορώντας για την σχετική ενημέρωση των πολιτών (ισχύουσες διατάξεις : παρ. 1 έως και 4 του άρθρου 11 του Ν. 5607/1932).

7ον. Με το άρθρο 7 παρέχεται η δυνατότητα να ιδρυθούν νέα φαρμακεία απέναντι από τα νοσοκομεία, ανεξαρτήτως της δυναμικότητας αυτών.

8ον. Με το άρθρο 11 το φαρμακοπωλείο μπορεί να έχει επιφάνεια ακόμη και 5 τ.μ., αντί των ελάχιστων 30 τ.μ. που ήταν προηγουμένως.