Το κλίμα που έχει διαμορφωθεί για την Ελλάδα είναι ιδιαιτέρως βαρύ, μετά και τη γερμανική πρόταση περί επιτροπείας, τη στιγμή που η συμφωνία για το PSI παραμένει ανοιχτή και η τρόικα επιμένει στη σκληρή της γραμμή ως προς τις απαιτήσεις της και τις έγγραφες δεσμεύσεις των πολιτικών αρχηγών για την τήρηση των μέτρων που θα απορρέουν από τη σύναψη της νέας δανειακής σύμβασης.

«Κόκκινες γραμμές» και «πράσσειν άλογα»

Από το βράδυ της Κυριακής, κυβερνητικοί κύκλοι και κυρίαρχα ΜΜΕ διεμήνυαν πως ο πρωθυπουργός μεταβαίνει στις Βρυξέλλες για να υπερασπιστεί την ΕΓΣΣΕ, τον 13ο-14ο μισθό και το αυτοδιοίκητο της χώρας…

Την προηγούμενη βδομάδα, βέβαια, ο πρωθυπουργός δεν απέκλεισε τη νομοθετική ρύθμιση μείωσης των μισθών και το «κούρεμα» ως και εξαφάνιση δώρων και επιδομάτων.

Πόσω μάλλον όταν διαμηνύεται πανταχόθεν ότι για να δοθεί έστω και ένα ευρώ στην Ελλάδα, πρέπει να… γκρεμιστούν τα πάντα. Ακόμη δεν έχει διαψευστεί το γερμανικό non parer περί επιτροπείας, «απόλυτης προτεραιότητας» εξυπηρέτησης του χρέους έναντι πρωτογενών δαπανών (μισθοί, συντάξεις, σχολεία, νοσοκομεία) και της πίεσης για συνταγματική ρύθμισης εκχώρησης του αυτοδιοίκητου της ελληνικής πολιτείας.

«Δεν ιδιωτικοποιήσατε σχεδόν τίποτα, μας κοροϊδεύετε!», «χωρίς μεταρρυθμίσεις δεν θα λάβετε χρήματα» λένε Ευρωπαίοι πολιτικοί, κυρίως Γερμανοί. Και πιέζουν να αλλάξουν τα πάντα, με βάση και το νέο μνημόνιο. Και απειλούν και με βάση το PSI.

Kαι ο Λ. Παπαδήμος έλαβε εξουσιοδότηση, μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, την Κυριακή, να προβεί στις δέουσες ενέργειες «ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη χρηματοδότηση της χώρας». Οπότε, οι όποιες κόκκινες γραμμές δεν έχουν να κάνουν με μισθούς και δικαιώματα. Μάλλον ταυτίζονται με τις «κόκκινες γραμμές» των δανειστών μας

Νέο σύμφωνο και ΕΚΤ

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η “συμβολική” βοήθεια με την παράλληλη και τυπικά ανεξάρτητη από το PSI συμμετοχή στο “κούρεμα” του ελληνικού χρέους.

Το κύριο όμως μέλημα της ΕΚΤ αλλά και του Βερολίνου, παραμένει το πως οι τεράστιοι όγκοι κεφαλαίων που έχει -από τα τέλη του Δεκεμβρίου- αρχίσει να διοχετεύει στο τραπεζικό σύστημα με τις δημοπρασίες παροχής ρευστότητας τριετούς διάρκειας θα αρχίσουν κλείνουν τις “μαύρες τρύπες” στις τράπεζες και στις οικονομίες.

Οι εκτιμήσεις αναλυτών στο Βερολίνο και στο Παρίσι είναι οτι μετά τα 485 δισ. ευρω της δημοπρασίας του Δεκεμβρίου η ΕΚΤ ετοιμάζεται να ικανοποιήσει “απαιτήσεις” της τάξης των 600 τουλάχιστον δισ. ευρω με την επόμενη δημοπρασία που πρόκειται να γίνει σε λίγες ημέρες στην Φρανκφούρτη. Πηγές προσκείμενες στην διοίκηση της ΕΚΤ υποστηρίζουν οτι ακόμα και 800 δισ. ευρώ (!) να ζητήσουν οι τράπεζες η ΕΚΤ θα τα δώσει… 

Αυτό σημαίνει οτι η ΕΚΤ μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες μπορεί να έχει βρεθεί να “βρέχει” κεφάλαια πάνω από ένα τρισ. ευρω.