Στη Σύνοδο Κορυφής που θα συνεχιστεί αύριο, οι ηγέτες συζητούν τις προτάσεις για τη μείωση της ανεργίας στις χώρες που πλήττονται περισσότερο από την κρίση, όπως είναι η Ελλάδα, η Ισπανία, η Ιταλία, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία. Οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι η Ευρώπη απειλείται με μια χαμένη γενιά, καθώς οι νέοι που μεγαλώνουν μέσα στην κρίση και τη λιτότητα αδυνατούν να εισέλθουν στην αγορά απασχόλησης.
 
Οι 27 κυβερνήσεις της ΕΕ έχουν προτείνει τη δημιουργία ενός fund ύψους 6 δισ. ευρώ, από τον κοινοτικό προϋπολογισμό της επόμενης 7ετίας, που θα χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων που θα φέρουν τους νέους στην αγορά απασχόλησης (με μαθητείες ή περαιτέρω εκπαίδευση μετά το σχολείο).
 
Η Ελλάδα και άλλες χώρες επιμένουν ότι τα 6 δισ. ευρώ, που ισοδυναμούν σε λιγότερο από το 1% του κοινοτικού προϋπολογισμού, δεν είναι αρκετά.
 
“Η μεγάλη πρόκληση που αντιμετωπίζει η Ευρώπη είναι η ανεργία και κυρίως η ανεργία μεταξύ των νέων και σε χώρες όπως η Ελλάδα αυτό έχει προκαλέσει τεράστια προβλήματα στην κοινωνική συνοχή, η ανεργία σε χώρες όπως η δική μου έχει εκτοξευθεί. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να σκεφτούμε έξω από το κουτί και να βρούμε λύσεις και αυτές οι λύσεις θα πρέπει να περιλαμβάνουν  δραστικά μέτρα τα οποία θα έχουν άμεση εφαρμογή”, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.
 
“Χρειαζόμαστε 6 δισ. κάθε χρόνο.  Στηρίζω έντονα την αύξηση των πόρων, γιατί όσο περισσότερο αυξάνεται η νεανική ανεργία, τόσο σημαίνει ο συναγερμός”, είπε ο Αυστριακός πρωθυπουργός Werner Faymann.
 
Όμως, η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel απαντά ότι η αύξηση των διαθέσιμων πόρων δεν είναι η λύση στο πρόβλημα της νεανικής ανεργίας. Η βασική πρόκληση “έχει να κάνει κυρίως με τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, και όχι με το να δημιουργούμε πάντα νέα funds”, είπε.
 
Ο Φινλανδός πρωθυπουργός Jyrki Katainen δήλωσε ότι τα εργαλεία για την τόνωση της νεανικής ανεργίας “βρίσκονται στα χέρια των εθνικών κυβερνήσεων”, και όχι της Ευρώπης.