Αποκλειστικό ρεπορτάζ του BBC έφερε «στο φως» τις συνθήκες εργασίας στα κινέζικα εργοστάσια της Apple, όπου παρασκευάζονται τα περιβόητα iphone. Κάποιοι ρεπορτερς του καναλιού, κατάφερα να διεισδύσουν στα εν λόγω εργοστάσια κι αυτά που αντίκρισαν ήταν πραγματικά σοκαριστικά.

Το «Panorama», όπως ονομάζεται το ντοκιμαντέρ, έστειλε τρεις ρεπόρτερς σε εγκαταστάσεις που ελέγχονταν από την εταιρία Pegatron. Η εταιρία αυτή είχε προσλάβει εκατοντάδες ανθρώπους από όλη τη χώρα, με σκοπό να ετοιμάσουν το iphone 6.

Όταν οι δημοσιογράφοι «μεταμφιεσμένοι» σε εργάτες μπήκαν μέσα, αντίκρισαν απίστευτα περιστατικά. Εργάτες κοιμόντουσαν στη γραμμή παραγωγής, μετά από 18 συνεχόμενες ώρες δουλειάς! «Είμαι πολύ κουρασμένος, πολύ νυσταγμένος. Δεν θα μπορέσω να αντέξω για πολύ ακόμα», λέει εργάτης σε κρυφό βίντεο που τράβηχτηε κάτα τη βάρδια του.

Η εγκληματική συμπεριφορά απέναντι στους εργαζόμενους δε μένει μόνο εντός εργοστασίου, καθώς η πηγή από την οποία προέρχονται τα υλικά, κρύβει ακόμα μια ιστορία φρίκης, με μικρά παιδιά στη Ινδονησία να παίζουν «στα ζάρια» τη ζωή τους. 

Η έρευνα των δημοσιογράφων οδήγησε στην Ινδονησία, όπου και παράγεται το μετάλλευμα το οποίο χρησιμοποιούν στα τηλέφωνα. Η διαδικασία εύρεσης του μεταλλεύματος είναι πολύ επικίνδυνη, καθώς μικρά παιδιά σκάβουν σε λάκους μέσα σε ορυχεία, υπό τον φόβο να προκληθεί ανά πάσα στιγμή κατάρρευση.

Για περισσότερα δείτε εδώ