Οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού ήταν οι μακρότερες μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ των 208 ημερών το 1977, καθώς τα κόμματα προσπάθησαν να ξεπεράσουν μεγάλες διαφωνίες. Όπως αναφέρει το Reuters και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, τα θέματα που ήταν προς διαπραγμάτευση κινήθηκαν από τη μετανάστευση, ένα θέμα που κυριάρχησε και στις εκλογές του Μαρτίου, ως τη φορολογία και την ευθανασία.
 
«Όλα τα κόμματα είχαν επιθυμίες της τελευταίας στιγμής», δήλωσε ο Ρούτε πριν την τελική συνάντηση των διαπραγματευτών σήμερα. «Όμως τώρα η συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης είναι σίγουρα έτοιμη», τόνισε. Ο Ρούτε, επικεφαλής του φιλελεύθερου κόμματος VVD, θα ηγηθεί για τρίτη φορά από το 2006 μιας κυβέρνησης.
 
«Επιτέλους, επιτέλους… Είμαι ευτυχής. Νομίζω πως είναι μια αμερόληπτη συμφωνία στην κατεύθυνση εκείνου που επιθυμεί όλος ο κόσμος», δήλωσε ο Αλεξάντερ Πέχτολντ, ηγέτης του προοδευτικού κόμματος D66. Όπως σημειώνεται ωστόσο από τους ειδικούς, η συνεργασία αυτή προμηνύεται δύσκολη, καθώς την τετράδα των κυβερνητικών εταίρων, προστίθενται δύο χριστιανικά κόμματα, το πραγματιστικό CDA και η πιο συντηρητική Χριστιανική Ένωση (CU).
 
To D66, που ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1960, τάσσεται υπέρ της άμβλωσης, των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤ και πρεσβεύει πως το δικαίωμα στην ευθανασία πρέπει να επεκταθεί ώστε ο καθένας –και όχι μόνο οι ασθενείς σε τελικό στάδιο- να μπορεί να αποφασίσει αν θα θέσει τέρμα στη ζωή του. Αυτή η πολιτική γραμμή είναι στους αντίποδες εκείνης της CU, που εδράζεται στη Βίβλο, και τάσσεται κατά της άμβλωσης, του γάμου μεταξύ προσώπων του ιδίου φύλου και της ευθανασίας.
 
Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο, εάν ο Ρούτε παραμείνει πρωθυπουργός, η σύνθεση της τρίτης κυβέρνησής του δεν πρόκειται να παρουσιαστεί πριν από τις 23 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση NOS.
 

Εκτός ολλανδικής πολιτικής σκηνής ο Ντάισελμπλουμ

 
Μετά τη συμφωνία των παραπάνω τεσσάρων εταίρων για το σχηματισμό κυβέρνησης, το Εργατικό κόμμα έμεινε εκτός κυβέρνησης, με αποτέλεσμα ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών της χώρας, και επικεφαλής του Eurogroup, να βρίσκεται πλέον εκτός κυβέρνησης. Η εξέλιξη αυτή οδήγησε τον Γερούν Ντάισελμπλουμ να δηλώσει πως θα μείνει «εκτός ολλανδική πολιτικής σκηνής», αφήνοντας με αυτόν τον τρόπο ανοικτό το ενδεχόμενο να βρεθεί σε κάποια άλλη θέση, μετά τις 25 Οκτωβρίου, όταν και θα αποχωρήσει από τον υπουργικό θώκο.
 
«Αποχωρώ από την ολλανδική πολιτική. Δεν είναι εύκολο», έγραψε σε επιστολή που δόθηκε στη δημοσιότητα από το κόμμα του.