“Το ξημέρωμα της Δευτέρας, ένοπλοι εκτόξευσαν από την Μπουκάγια, σε λιβανέζικο έδαφος, μια ρουκέτα προς την κατεύθυνση της Συρίας η οποία έπληξε ένα φυλάκιο της συριακής υπηρεσίας μετανάστευσης, τραυματίζοντας δύο μέλη της συνοριοφυλακής”, αναφερόταν σε ανακοίνωση της λιβανέζικης γενικής διεύθυνσης ασφαλείας.
 
Είναι η πρώτη φορά που καταγράφονται πυρά από το έδαφος του Λιβάνου εναντίον του εδάφους της Συρίας. Η Μπουκάγια βρίσκεται στην περιφέρεια Άκαρ, 185 χλμ. βόρεια της Βηρυτού.
 
Μετά την εκτόξευση της ρουκέτας, “οι Σύροι καταδίωξαν τους ένοπλους άνδρες και στην διάρκεια αυτής της καταδίωξης, επλήγη φυλάκιο της γενικής διεύθυνσης ασφαλείας του Λιβάνου. Μια συριακή μονάδα έφθασε στο λιβανέζικο αυτό φυλάκιο, συνέλαβε δύο μέλη της γενικής διεύθυνσης ασφαλείας και τα μετέφεραν σε συριακό έδαφος πριν τα απελευθερώσουν”, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.
 
Ένας τοπικός αξιωματούχος είπε ότι οι ένοπλοι, που επέβαιναν “σε μια μοτοσικλέτα”, εκτόξευσαν μια ρουκέτα “στις 03:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) προς την κατεύθυνση του συριακού χωριού Μσέρφε”.
 
“Οι συριακές δυνάμεις ανταπέδωσαν αμέσως τα πυρά με αυτόματα όπλα και τα πυρά διήρκεσαν περίπου δώδεκα λεπτά. Δεν υπήρξαν τραυματισμοί στην πλευρά του Λιβάνου αλλά ένα σπίτι υπέστη ζημιές”, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο.
 
Από το ξέσπασμα της εξέγερσης εναντίον του καθεστώτος του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ τον Μάρτιο του 2011, αρκετά επεισόδια, ανάμεσά τους διεισδύσεις και πυρά από Σύρους στρατιώτες, έχουν προκαλέσει θανάτους και τραυματισμούς στο Λίβανο, δημιουργώντας φόβους περί διάχυσης της σύρραξης. Λιβανέζοι υπήκοοι έχουν επίσης απαχθεί από υποστηρικτές του καθεστώτος της Δαμασκού, σύμφωνα με αξιωματούχους.
 
Ο Λίβανος, που τελούσε υπό συριακή κηδεμονία για περίπου 30 χρόνια, έχει διχαστεί ανάμεσα στους υποστηρικτές και στους αντιπάλους του Άσαντ, αν και οι αρχές επίσημα αποφεύγουν να πάρουν θέση για τη σύρραξη στη Συρία.
 
Στο μεταξύ ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Νάμπιλ αλ Αράμπι κάλεσε σήμερα τις συριακές παρατάξεις της αντιπολίτευσης να ενωθούν και τις διεθνείς δυνάμεις να ορίσουν ένα σαφές, δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα για τον τερματισμό της αιματοχυσίας η οποία διαρκεί 16 μήνες στη Συρία.
 
“Η συριακή αντιπολίτευση έχει μια ευκαιρία σήμερα η οποία δεν πρέπει να χαθεί. Οι θυσίες του συριακού λαού είναι μεγαλύτερες από τις όποιες διαφορές” των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, είπε ο αλ Αράμπι κατά την έναρξη μιας συνόδου στο Κάιρο.
 
“Επ΄ ουδενί τρόπω μπορεί κανείς να εξισώσει τις ενέργειες της συριακής κυβέρνησης και αυτές της νόμιμης ένοπλης αντιπολίτευσης. Η κυβέρνηση είναι η υπεύθυνη για την προστασία του πληθυσμού”, υποστήριξε ο αλ Αράμπι. Ακόμα, επέκρινε τη σύνοδο του Σαββάτου στη Γενεύη διότι δεν εξέδωσε μια δεσμευτική απόφαση για τον τερματισμό της σύρραξης.
 
Σε επτά μέλη της αντιπολίτευσης που ζουν στη Συρία απαγορεύθηκε από τις αρχές να μεταβούν στο Κάιρο για να συμμετάσχουν στη σύνοδο υπό την αιγίδα του Αραβικού Συνδέσμου, σύμφωνα με το Σώμα Εθνικού Συντονισμού της αντιπολίτευσης.”Καταγγέλλουμε αυτές τις ανεύθυνες ενέργειες τις οποίες κάνουν οι (συριακές) υπηρεσίες ασφαλείας”, ανέφερε το Σώμα σε ανακοίνωσή του, προσθέτοντας ότι οι αρχές συνέλαβαν δύο από τα μέλη του, τους Άντναν Ντεμπς και Ιμπραήμ αλ Μπας, τις τελευταίες ημέρες.
 
Το Εθνικό Σώμα Συντονισμού των Δυνάμεων για την Δημοκρατική Αλλαγή αποτελεί μια οργάνωση-ομπρέλα διαφόρων αριστερών πολιτικών σχημάτων, περιλαμβανομένων τριών κουρδικών παρατάξεων, και ανεξάρτητων πολιτικών ακτιβιστών.
 
Παράλληλα, μια κοινή ομάδα της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (ΔΕΕΣ) και της Συριακής Επιτροπής της Ερυθράς Ημισελήνου κατάφερε να μπει στη Ντούμα, στα προάστια της Δαμασκού.
 
“Η κοινή ομάδα μας μπήκε (στη Ντούμα) χθες και θα προσπαθήσει να πάει εκεί ξανά σήμερα για να μεταφέρει κατεπείγουσα ιατρική και ανθρωπιστική βοήθεια”, είπε ο διευθυντής επιχειρήσεων της Συριακής Ερυθράς Ημισελήνου Χάλεντ Ερκσούσι στο Γερμανικό Πρακτορείο.
 
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι πολλοί κάτοικοι προαστίων της πρωτεύουσας και πόλεων κοντά στην Δαμασκό χρειάζονται επειγόντως ιατρική και ανθρωπιστική βοήθεια εν μέσω των συνεχιζόμενων συγκρούσεων ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις και τους αντάρτες.