«Περισσότεροι από 30.000 άμαχοι, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, έχουν φύγει, εδώ και μια εβδομάδα, ενώπιον της προέλασης του στρατού», στο ανατολικό τμήμα της επαρχίας του Χαλεπιού, έκανε γνωστό η μη κυβερνητική οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Με αυτοκίνητα, μηχανές ή φορτηγά, κρατώντας λίγες αποσκευές, άμαχοι, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, κατευθύνονται το Σάββατο προς τη Μάνμπιτζ, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (FDS), σύμφωνα με ένα δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

Με την κούραση να αποτυπώνεται στα πρόσωπά τους, περιμένουν υπομονετικά στις ουρές, προκειμένου να τους επιτραπεί η είσοδος στην πόλη από το Στρατιωτικό Συμβούλιο της Μάνμπιτζ. Οι άνδρες των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων ελέγχουν εξονυχιστικά τα έγγραφά τους, για να επιβεβαιώσουν ότι δεν υπάρχουν τζιχαντιστές μεταξύ των αμάχων.

«Ο αριθμός των εκτοπισμένων έχει ανέλθει σε 40.000 και πλέον και δεν σταματά να αυξάνεται εξαιτίας των μαχών μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και του Ντάες (αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους)» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ιμπραήμ αλ Κουφτάν, συμπρόεδρος της πολιτικής διοίκησης του Μάνμπιτζ. «Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη» προσέθεσε.

Στο μεταξύ, οι συγκρούσεις συνεχίζονται και το Σάββατο και οι μάχες είναι σφοδρές, όπως έγινε γνωστό από το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που δεν έδωσε ωστόσο συγκεκριμένο απολογισμό. Σύμφωνα με τον διευθυντή της μη κυβερνητικής οργάνωσης, Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, η κατάσταση τείνει προς επιδείνωση στο Μάνμπιτζ.

«Η πόλη φιλοξενεί ήδη δεκάδες χιλιάδες εκτοπισμένους, που έφυγαν για να σωθούν από τις προηγούμενες συγκρούσεις στην περιοχή και οι οποίοι ζουν σε επισφαλείς συνθήκες».

Την ίδια ώρα, αεροσκάφη της συριακής και ρωσικής πολεμικής αεροπορίας πραγματοποιούν επιδρομές στο βόρειο και ανατολικό τμήμα της Παλμύρας, στοχοθετώντας θέσεις των τζιχαντιστών, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Τουλάχιστον 11 άμαχοι σκοτώθηκαν και 45 τραυματίστηκαν στις επιδρομές σε μια αγορά στο Ουκαϊριμπάτ, που ελέγχει το Ισλαμικό Κράτος στην επαρχία Χάμα, γνωστοποίησε ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, διευθυντής της ΜΚΟ.


Συντριβή συριακού πολεμικού αεροσκάφους στην Τουρκία

Την πτώση πολεμικου αεροσκάφους MiG-23 κοντά στο χωριό Γιαϊλατζίκ της Αντάκιας (Αντιόχεια), επιβεβαίωσε ο νομάρχης του Χατάι, στα συνορα Τουρκίας- Συρίας Ερντάλ Ατά. Ο νομάρχης πρόσθεσε ότι μεχρι στιγμης, τα συνεργεία διάσωσης δεν έχουν εντοπίσει τα συντρίμμια.

Ο πρωθυπουργος της Τουρκιας Μπιναλί Γιλντιρίμ ανακοινωσε οτι πιθανολογειται πως το αεροσκάφος ειναι Συριακό και πρόσθεσε ότι δεν τίθεται θέμα κατάρριψης, ενώ σημείωσε πως υπάρχουν πληροφορίες ότι οι πιλότοι χρησιμοποίησαν τα αλεξίπτωτα. Οι αντικαθεστωτικοί στη Συρία ανακοίνωσαν πως κατέρριψαν αεροσκάφος της συριακής πολεμικής αεροπορίας που έκανε χαμηλή πτήση και βομβάρδισε την περιοχή Ιντλίμπ.