Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν από έκρηξη βόμβας, στόχος της οποίας ήταν λεωφορείο που κατευθυνόταν στο διεθνές αεροδρόμιο της Δαμασκού, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο που δεν διευκρινίζει αν το λεωφορείο ήταν στρατιωτικό ή όχι.
 
Στην πόλη, την οποία έχει περικυκλώσει ο στρατός, υπάρχει μεγάλος αριθμός υψηλόβαθμων στελεχών των ανταρτών που την προασπίζουν με όλες τους τις δυνάμεις.
 
Η Ραστάν έχει εγκαταλειφθεί από τους κατοίκους της. Οι κυβερνητικές δυνάμεις μάταια επιχείρησαν επανειλημμένα να την ανακαταλάβουν. Στις 14 Μαΐου, 23 στρατιώτες σκοτώθηκαν σε επιχείρηση εφόδου που πραγματοποίησαν.
 
Στην επαρχία Ντεράα, προπύργιο του κινήματος της αμφισβήτησης στο νότο της χώρας, ένας άμαχος σκοτώθηκε στην Ιντλέμπ από πυρά. Στην ίδια περιοχή οι τακτικές δυνάμεις συνέλαβαν πολλούς νέους στην τοποθεσία Σέιχ Μεσκίν.
 
Στο Χαλέπι της βόρειας Συρίας ένας ακόμη άμαχος σκοτώθηκε από πυρά των τακτικών δυνάμεων και στο Κουσέιρ, της κεντρικής επαρχίας Χομς, ένας ελεύθερος σκοπευτής σκότωσε και τρίτο άμαχο.
 
Παράλληλα μια ισχυρή έκρηξη ακούστηκε στην περιοχή της Δαμασκού, ανακοίνωσε το Παρατηρητήριο χωρίς να αναφέρει περισσότερες πληροφορίες. Αρκετές εκρήξεις ακούστηκαν επίσης στην επαρχία τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, κυρίως στη Χαράστα και στη Δούμα, όπου μάχες ξέσπασαν μεταξύ των ανταρτών και των τακτικών δυνάμεων.
 
Χθες Τρίτη 26 άνθρωποι, εκ των οποίων 14 άμαχοι και 12 στρατιώτες, σκοτώθηκαν σε βίαια επεισόδια.
 
Οι μάχες έχουν γίνει ιδιαίτερα σφοδρές κοντά στη Δαμασκό, στο Χαλέπι και στην Ιντλέμπ τις τελευταίες ημέρες, παρά την παρουσία των σχεδόν 270 παρατηρητών του ΟΗΕ οι οποίοι μέχρι σήμερα δεν έχουν επιτύχει την τήρηση της εκεχειρίας που προβλέπεται από το ειρηνευτικό σχέδιο του διεθνούς απεσταλμένου Κόφι Ανάν και η οποία παραβιάζεται σε καθημερινή βάση από τις 12 Απριλίου.
 
Την ίδια ώρα, ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός (ΕΣΣ) διέψευσε σήμερα πως βρίσκεται πίσω από την απαγωγή ομάδας Λιβανέζων σιιτών προσκυνητών στη Συρία, ανακοίνωσε ανώτατος αξιωματούχος των αντικαθεστωτικών.
 
«Ο ΕΣΣ δεν είναι υπεύθυνος για την απαγωγή αυτή. Δεν λειτουργούμε έτσι. Πρόκειται για μια προσπάθεια αμαύρωσης της εικόνας του Ελεύθερου Συριακού Στρατού», τόνισε ο Μουστάφα Αλ Σέιχ, επικεφαλής του στρατιωτικού συμβουλίου του ΕΣΣ, με έδρα την Τουρκία.
 
Την απαγωγή καταδίκασε με ανακοίνωσή του το Εθνικό Συριακό Συμβούλιο και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ανάμιξης του καθεστώτος Άσαντ.
 
«Το Συμβούλιο δεν αποκλείει την ανάμιξη των δυνάμεων ασφαλείας του συριακού καθεστώτος στην επιχείρηση αυτή με στόχο να προκαλέσει προβλήματα στον Λίβανο, μια αδελφή χώρα που δέχεται (σύρους) πρόσφυγες και τραυματίες, αλλά και αυτούς που διώκονται από τα στρατεύματα του Άσαντ», τονίζεται στην ανακοίνωση.
 
«Το Συμβούλιο καταδικάζει την απαγωγή των Λιβανέζων αδελφών και ζητεί την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωσή τους», επισημαίνεται στην ανακοίνωση, με την οποία καλεί «τους ήρωες του ΕΣΣ να καταβάλουν κάθε προσπάθεια για την απελευθέρωση των Λιβανέζων το συντομότερο δυνατόν».
 
Το πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου (ΑΝΙ) μετέδωσε χθες Τρίτη πως 13 Λιβανέζοι σιίτες απήχθησαν στο Χαλέπι της βόρειας Συρίας, όπου είχαν μεταβεί μετά το προσκύνημα τους στο Ιράν.