«Η Συρία ενημέρωσε τον κ. Άναν ότι δέχτηκε το σχέδιο που της παρουσίασε, εκφράζοντας ωστόσο παρατηρήσεις» για το περιεχόμενό του, αναφέρει ο Άσαντ, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, σε μήνυμά του που απευθύνεται στη σύνοδο των αναδυόμενων χωρών BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική) που διεξάγεται στο Νέο Δελχί.

«Η Συρία, στο πλαίσιο της στρατηγικής της για τον τερματισμό της κρίσης, δέχτηκε την αποστολή του Κόφι Άναν, του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ, και διαβεβαιώνει ότι δεν θα φεισθεί προσπαθειών για να επιτύχει αυτή η αποστολή», προσθέτει ο Άσαντ στο μήνυμά του, σύμφωνα με το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο Sana.

Δεκάδες νεκροί και χιλιάδες αυτοεξόριστοι

Τουλάχιστον 14 άμαχοι σκοτώθηκαν σήμερα σε βίαια επεισόδια στις επαρχίες Ιντλίμπ, Χομς και Χάμα, όπου έχασαν τη ζωή τους και οκτώ στρατιώτες και ένας λιποτάκτης, σύμφωνα με το συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Στο μεταξύ το συριακό πρακτορείο Sana μετέδωσε ότι «μια ένοπλη τρομοκρατική ομάδα» σκότωσε σήμερα το πρωί στο Χαλέπι δύο αξιωματικούς του στρατού. «Τέσσερις τρομοκράτες που επέβαιναν σε ένα αυτοκίνητο σκότωσαν τους αξιωματικούς Άμπντελ Καρίμ αλ Ράι και Φουάντ Σάμπααν», ανέφερε.

Εξάλλου περίπου 3.000 Σύροι βρήκαν καταφύγιο στην Ιορδανία τις τελευταίες τρεις ημέρες, όπως ανακοίνωσε μια οργάνωση αρωγής της χώρας. «Στη διάρκεια των τριών τελευταίων ημερών 2.450 Σύροι βρήκαν καταφύγιο στην Ιορδανία και 500 εισήλθαν παράνομα» στο βασίλειο, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ζάιντ Χάμαντ πρόεδρος της «Μουσουλμανικής εταιρείας παράδοσης και βιβλίου».

Ο Χάμαντ δεν έδωσε άλλες πληροφορίες σχετικά με το νέο κύμα προσφύγων. «Έχουμε καταγράψει 20.000 Σύρους πρόσφυγες μέχρι στιγμής», σημείωσε.

Η Ιορδανία έχει ανακοινώσει ότι περίπου 80.000 Σύροι έχουν καταφύγει στο έδαφός της από την αρχή του κινήματος αμφισβήτησης του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ τον Μάρτιο του 2011, η πλειοψηφία των οποίων βρίσκεται στις πόλεις Ράμτα και Μάφρακ στα βόρεια της χώρας.

Στη Μάφρακ εξάλλου κατασκευάζεται ένας καταυλισμός προσφύγων που θα μπορεί να στεγάσει περίπου 30.000 ανθρώπους. Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ (UNCHR) για τους πρόσφυγες περισσότεροι από 6.000 Σύροι έχουν δηλωθεί στην οργάνωση από τον Μάρτιο του 2011 και 2.500 αναμένουν να απογραφούν. Ο αριθμός των προσφύγων αυξάνεται συνεχώς, επισημαίνει η οργάνωση. Η Ιορδανία έχει επίσης δεχθεί στα δημόσια σχολεία της περίπου 5.000 σύρους μαθητές.

«Άμεση εφαρμογή» ζητεί ο Αραβικός Σύνδεσμος

Το ειρηνευτικό σχέδιο του ΟΗΕ για τη Συρία ενέκριναν στη Βαγδάτη οι ηγέτες των αραβικών χωρών, ζητώντας μάλιστα με διακήρυξή τους να εφαρμοστεί «άμεσα και πλήρως».

 
Η διακήρυξη των ηγετών του Αραβικού Συνδέσμου που στο μεγαλύτερο μέρος της είναι αφιερωμένη στη Συρία, εγκρίθηκε ομόφωνα.
 
Το ειρηνευτικό σχέδιο που πρότεινε ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών και του Αραβικού Συνδέσμου, πρώην γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Αναν, προβλέπει μεταξύ άλλων την απομάκρυνση του στρατού από κατοικημένες περιοχές, την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, την απελευθέρωση όσων κρατούνται αυθαίρετα και την ελεύθερη πρόσβαση και μετακίνηση των δημοσιογράφων στη χώρα.
 
Ο Αραβικός Σύνδεσμος απηύθυνε έκκληση για την έναρξη διαλόγου στη Συρία, ζητώντας παράλληλα να ενωθεί η αντιπολίτευση, καταδικάζοντας τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα. Η σφαγή στη συνοικία Μπάμπα Αμρ της πόλης Χομς, την οποία σφυροκοπούσαν επί εβδομάδες οι δυνάμεις ασφαλείας του συριακού καθεστώτος, χαρακτηρίζεται μάλιστα στη διακήρυξη «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».
 
Η διακήρυξη της Βαγδάτης αναφέρεται τέλος και στο παλαιστινιακό ζήτημα, στην κατάσταση στη Σομαλία και στα πυρηνικά όπλα που διαθέτει το Ισραήλ.