Οι θάνατοι αυτοί αυξάνουν σε 39 τον αριθμό των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους σήμερα στη χώρα, μεταξύ τους 28 στρατιώτες, έξι αντάρτες και πέντε άμαχοι. “Η πλειοψηφία των 20 στρατιωτών” έπεσε στις μάχες που σημειώθηκαν τη νύχτα και προκάλεσαν επίσης τον τραυματισμό δεκάδων ανδρών του στρατού, δήλωσε ο Ράμι Αμπντελ Ραχμάν, ο πρόεδρος του Παρατηρητηρίου.

Ο Ραχμάν πρόσθεσε ότι πέντε αντάρτες σκοτώθηκαν στις μάχες αυτές που σημειώθηκαν στην περιοχή του “βουνού των Κούρδων”. Στην ίδια περιοχή, στρατιώτες σκοτώθηκαν σε επιθέσεις ανταρτών “εναντίον δύο κτιρίων που χρησιμοποιούσαν οι κυβερνητικές δυνάμεις για τη ρίψη πυρών όλμων στο βουνό των Κούρδων”, τόνισε. “Στρατιώτες, μεταξύ τους ένας αξιωματικός, πιάστηκαν αιχμάλωτοι από αντάρτες”.

Σε άλλες περιοχές της χώρας, πέντε στρατιώτες σκοτώθηκαν κατά την έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου σε φράγμα στην τοποθεσία Σερμίν της βορειοδυτικής επαρχίας Ιντλίμπ, ενώ τρεις σκοτώθηκαν σε μάχες στην περιοχή Καρνάζ της επαρχίας Χάμα, που σφυροκοπείται από το στρατό.

Κοντά στη Δαμασκό, ένας σιίτης ιερωμένος δολοφονήθηκε από ενόπλους στην περιοχή Σαγιντέ Ζαϊνάμπ, τόπο προσκυνήματος των σιιτών όπου υπάρχει το μαυσωλείο μιας εγγονής του προφήτη Μωάμεθ.

Στην επαρχία της Δαμασκού, ένας άμαχος σκοτώθηκε από πυρά των κυβερνητικών δυνάμεων στη Χαράστα, όπως και ένας αξιωματικός των ανταρτών που υπέκυψε στα τραύματά του ύστερα από επίθεση δολοφονίας.

Επίσης στη Δαμασκό, στη συνοικία Τανταμόν, συγκρούσεις ξέσπασαν μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και ανταρτών. Οι ταραχές κλιμακώνονται τις τελευταίες εβδομάδες στην υπερφρουρούμενη από το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ πρωτεύουσα.

Στην επαρχία Χομς κυβερνητικές δυνάμεις βομβαρδίζουν ανηλεώς τις συνοικίες αλ-Χαλιντίγια, Τζουρέτ αλ-Τζουρ και αλ-Κουσάιρ. Ο Αμπού Αλάα, διοικητής του Ελεύθερου Συριακού Στρατού είπε ότι ελικόπτερα των καθεστωτικών δυνάμεων βομβαρδίζουν με ρουκέτες το Αλ Κουσάιρ. Σύροι ακτιβιστές στο βόρειο Λίβανο είπαν ότι είδαν μαύρους καπνούς πάνω από το αλ Κουσάιρ, το οποίο είναι πολύ κοντά στα σύνορα με το Λίβανο.

Επίσης στην κεντρική επαρχία Χάμα, ένας άνδρας και η γυναίκα του σκοτώθηκαν στους βομβαρδισμούς της περιοχής Λαταμνέ. Στην ανατολική πόλη Ντέιρ Εζόρ ένας άμαχος σκοτώθηκε από πυρά ελεύθερου σκοπευτή.

Χθες Τρίτη, τα βίαια επεισόδια στοίχισαν τη ζωή 62 ανθρώπων, εκ των οποίων 31 άμαχοι, 27 στρατιώτες και τέσσερις αντάρτες.

Παρά την κλιμάκωση της βίας που οδήγησε στην αναστολή των επιχειρήσεών τους, οι παρατηρητές του ΟΗΕ θα μείνουν στη Συρία μέχρι να εξευρεθεί πολιτική λύση, δήλωσε αξιωματούχος του ΟΗΕ μετά την ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας από τον επικεφαλής της αποστολής των παρατηρητών στη Συρία.

Την ίδια ώρα στην Ουάσινγκτον, η ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που δημοσιοποιήθηκε αργά χθες, κατατάσσει τη Συρία μεταξύ των χωρών με τις χειρότερες επιδόσεις στην τήρηση των διεθνών κανόνων για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης ανθρώπων.

“Η κυβέρνηση της Συρίας δεν πληροί ούτε τις ελάχιστες προδιαγραφές για την εξάλειψη του τράφικινγκ, ενώ δεν καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες προς αυτό”. Η έκθεση επισημαίνει ότι η “αυξημένη έλλειψη ασφάλειας και η συνεχιζόμενη αδυναμία πρόσβασης” σε πολλές περιοχές της Συρίας, καθιστούν αδύνατο να εξεταστεί εκτενώς η επίδραση έχει στο τράφικινγκ, η 16μηνη εξέγερση κατά του καθεστώτος.

Η Συρία ήταν παλαιότερα ο κύριος προορισμός για γυναίκες και παιδιά που εξωθούνταν σε εξαναγκαστική εργασία ή σε σεξ τράφικινγκ, με θύματα συνήθως από την Ινδονησία, τις Φιλιππίνες, τη Σομαλία και την Αιθιοπία. Η Αιθιοπία απαγόρευσε στους πολίτες της να εργάζονται στη Συρία. Κορίτσια και γυναίκες από τους ιρακινούς πρόσφυγες είναι επίσης θύματα στη Συρία.

Η Συρία είναι επίσης χώρα διαμετακόμισης για γυναίκες και κορίτσια από το Ιράκ, τη νοτιοανατολική Ασία και την ανατολική Αφρική που εξαναγκάζονται στην πορνεία στην Ευρώπη, τις χώρες του Κόλπου και τον Λίβανο.