“Παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία και εκνευρισμό τις εξελίξεις στη Συρία και την κλιμάκωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην πόλη Χομς και σε αγροτικές περιοχές της Δαμασκού και τη χρήση βαρέων όπλων από τις συριακές ένοπλες δυνάμεις εναντίον πολιτών”, αναφέρει σε δήλωσή του ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου Νάμπιλ Ελ Αράμπι.

Στη δήλωση που μεταδόθηκε από το αιγυπτιακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, ο Ελ Αράμπι αναφέρει πως η κλιμάκωση ωθεί τη Συρία σε “συνθήκες διολίσθησης προς έναν εμφύλιο πόλεμο”.

ΗΠΑ: Πεκίνο και Μόσχα θα μετανιώσουν για το βέτο

Η Κίνα και η Ρωσία θα μετανιώσουν στο τέλος για το βέτο που άσκησαν στην απόφαση του ΟΗΕ, η οποία καταδίκαζε την καταστολή στη Συρία, δήλωσε σήμερα η πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Σούζαν Ράις.

Το κινεζο-ρωσικό βέτο του Σαββάτου είναι “ένα παλούκι που φυτεύτηκε στην καρδιά των προσπαθειών που αποσκοπούν στην ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης” στη Συρία, δήλωσε η Ράις σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Με το βέτο αυτό, η Μόσχα και το Πεκίνο “αύξησαν σημαντικά τον κίνδυνο της βίας (…) και ακόμη και τον κίνδυνο του εμφυλίου πολέμου”, προσέθεσε, δεσμευόμενη ότι σε αντίδραση οι ΗΠΑ θα αυξήσουν τις οικονομικές τους κυρώσεις κατά του καθεστώτος της Δαμασκού, όπως και τον συντονισμό τους με τις αραβικές χώρες προκειμένου να απομονώσουν τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ.

“Η Ρωσία και η Κίνα θα μετανιώσουν πιστεύω στο τέλος για την απόφασή τους που τις έκανε να ευθυγραμμιστούν για έναν δικτάτορα που είναι στα τελευταία του και οι μέρες του είναι μετρημένες και ο οποίος τις έφερε σε ρήξη με τον συριακό λαό και το σύνολο της περιοχής”, σημείωσε η Ράις.

“Εμείς, οι ΗΠΑ, παίρνουμε την πλευρά του συριακού λαού. Η Ρωσία και η Κίνα είναι ολοφάνερα με τον Άσαντ”, σημείωσε.