Βουλευτής του κόμματος του Άσαντ από το Χαλέπι έφυγε για την Τουρκία «αποκηρύσσοντας το τυρρανικό καθεστώς». Και ενώ οι στρατιωτικές επιχειρήσεις σε Δαμασκό και το βορρά συνεχίζονται, ένα μικρό αγόρι έπεσε νεκρό από τα πυρά στρατιωτών ενώ προσπαθούσε να περάσει τα σύνορα με την Ιορδανία.

Η Ικλάς αλ Μπαντάουι, βουλευτής με το Μπάαθ, δήλωσε στο Sky News Arabia πως εγκαταλείπει «αυτό το τυραννικό καθεστώς εξαιτίας της καταστολής και του άγριου βασανισμού ενός έθνους που ζητεί το ελάχιστο των δικαιωμάτων». Η Μπαντάουι έχει ήδη πέρασει τα σύνορα για την Τουρκία.

Σύμφωνα με οργανώσεις της αντιπολίτευσης, συνοικίες του Χαλεπίου βομβαρδίστηκαν και το πρωί της Παρασκευής από ελικόπτερα των δυνάμεων του καθεστώτος, οι οποίες φαίενται ότι προετοιμάζουν την τελική επίθεση κατά των θέσεων των αντικαθεστωτικών στην πόλη.

Σύμφωνα με το λεγόμενο «Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιώματων», τα ελικόπτερα βομβάρδισαν τις συνοικίες Σαλαχεντίν, αλ-Αζαμιγέ, Μπουστάν ελ-Κασρ, αλ-Μασάντ και αλ-Σουκάρι. Εξάλλου, σημειώθηκαν συγκρούσεις ανάμεσα στο στρατό και τους αντάρτες στη συνοικία αλ-Τζαμιλιγέ, στο κέντρο της πόλης, στη συνοικία Μαχατάτ Μπαγκντάντ και στην πλατεία Σαανταλάχ αλ- Τζαμπίρι. Στη συνοικία Σαλαχεντίν, εκατοντάδες αντάρτες πρετοιμάζονται για τη μεγάλη επίθεση του στρατού.

Πυρά στα σύνορα με την Ιορδανία

 

Αψιμαχίες ξέσπασαν την Παρασκευή μεταξύ των συριακών και των ιορδανικών δυνάμεων στα σύνορα των δύο χωρών. 
 
Σύμφωνα με πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας της Ιορδανίας, ανταλλάγησαν πυρά στην περιοχή Ταλ αλ Σιχάμπ όταν οι συριακές δυνάμεις άνοιξαν πυρ εναντίον μιας ομάδας περίπου 300 προσφύγων που προσπαθούσαν να διαφύγουν στην Ιορδανία. Οι σύροι στρατιώτες φαίνεται ότι κατά λάθος έβαλλαν κατά ιορδανών στρατιωτών. 
 
Οι δυνάμεις της Ιορδανίας απάντησαν, και σύμφωνα με μαρτυρία, για περίπου 10 λεπτά δόθηκε μάχη μεταξύ των δύο πλευρών. Το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια ανέφερε ότι δύο Ιορδανοί στρατιώτες τραυματίστηκαν, κάτι που διαψεύστηκε από ιορδανούς αξιωματούχους αλλά και την πηγή που παρείχε την πληροφορία.
 
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο Αμάν αρνήθηκε πάντως ότι υπήρξαν συγκρούσεις, τονίζοντας ότι οι συριακές δυνάμεις άνοιξαν πυρ κατά των προσφύγων κοντά στην ιορδανική μεθόριο, τραυματίζοντας αρκετά άτομα, μεταξύ των οποίων και ένα παιδί που υπέκυψε στα τραύματά του, κατά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο στην ιορδανική πόλη Ράμθα.
 
Πρόκειται για την πρώτη μεγάλης κλίμακας σύγκρουση της Συρίας και της Ιορδανίας, μία μόλις εβδομάδα μετά την ανακοίνωση του Αμμάν ότι έχει θέσει τις στρατιωτικές μονάδες στα σύνορα σε κατάσταση επιφυλακής.
 
Το ζήτημα των προσφύγων αποτελεί πηγή έντασης μεταξύ του Αμμάν και της Δαμασκού, με την Ιορδανία να φιλοξενεί 150.000 σύρους πρόσφυγες από την αρχή του εμφυλίου. Μεταξύ των προσφύγων, είναι αποστατήσαντες στρατιωτικοί και ακτιβιστές της αντιπολίτευσης.
 
Στο μεταξύ, η ελληνική πρεσβεία αναστέλλει τη λειτουργία της στη Δαμασκό λόγω της τεταμένης κατάστασης στη Συρία και τις συνεχιζόμενες εμφύλιες συγκρούσεις.
 
Οι Κούρδοι του Ιράκ κρίνουν τις εξελίξεις στη Συρία
 
                                                                                  Του Κώστα Ράπτη στο capital.gr
 
Σε πρόσωπο-κλειδί για την διαμόρφωση της «επόμενης μέρας» στη Συρία αναδεικνύεται ο πρόεδρος της Κουρδικής Αυτόνομης Περιοχής του βόρειου Ιράκ Μασούντ Μπαρζανί, ο οποίος, μιλώντας προς το AlJazeera, παραδέχθηκε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι η κυβέρνησή του εκπαιδεύει σε ειδικό στρατόπεδο νεαρούς φυγάδες Κούρδους της Συρίας, ώστε αυτοί να είναι σε θέση επιστρέφοντας να υπερασπισθούν την περιοχή τους. 
 
«Δεν θέλουμε να παρέμβουμε ευθέως στην κατάσταση [στη Συρία] αλλά τους εκπαιδεύουμε», πρόσθεσε ο Μπαρζανί επικαλούμενος την ανάγκη να καλυφθεί το όποιο «κενό ασφαλείας» τυχόν προκύψει. Όπως διευκρίνισε, οι εκπαιδευόμενοι στα όπλα Κούρδοι της Συρίας δεν έχουν ακόμη επαναπατρισθεί, καθώς για κάτι τέτοιο χρειάζεται η απόφαση του ανώτατου πολιτικού οργάνου των Κούρδων της Συρίας. 
 
Πρόκειται όμως για ένα όργανο το οποίο ο ίδιος ο Μπαρζανί, βοήθησε να συγκροτηθεί συγκαλώντας στην «πρωτεύουσά» του, το Αρμπίλ, διάσκεψη των δύο κυριότερων κουρδικών οργανώσεων της Συρίας, του PYD («αδελφής οργάνωσης» του ΠΚΚ της Τουρκίας) και του Κουρδικού Εθνικού Συμβουλίου, και ανακοινώνοντας στις 9 Ιουλίου (να υποθέσει κανείς μετά την αξιοποίηση και των σχετικών οικονομικών «κινήτρων»;) την συγχώνευσή τους στο νεοσύστατο Συμβούλιοτου Λαού. Όλα αυτά σε μία συγκυρία κατά την οποία το κουρδικό στοιχείο της βόρειας Συρίας, το οποίο επί 16 μήνες τηρούσε στάση νευρικής αναμονής, κινητοποιείται, αντικαθιστώντας (εν πολλοίς αναίμακτα) τις μπααθικές κυβερνητικές αρχές στην άσκηση του ελέγχου σε σειρά πόλεων. 
 
Στην Βαγδάτη επικρατεί οργή. Ο προερχόμενος από το κόμμα του (σιίτη) πρωθυπουργού Νούρι αλ Μαλίκι, Χουσεϊν αλ Ασάντι κατηγόρησε τον Μπαρζανί ότι με τις πρωτοβουλίες του εμπλέκει το Ιράκ όλο και περισσότερο στην συριακή κρίση, αλλά και ότι παραβιάζει το ιρακινό Σύνταγμα που προβλέπει ότι η εξωτερική πολιτική ασκείται από την κεντρική κυβέρνηση και όχι βέβαια από «αυτόνομες περιοχές». Μάλιστα υποστήριξε ότι οι Κούρδοι που εκπαιδεύονται στα βόρεια της χώρας έχουν στο παρελθόν πραγματοποιήσει τρομοκρατικές επιθέσεις εντός του Ιράκ. 
 
Ο Μπαρζανί ούτως ή άλλως δεν είναι τελευταία ιδιαίτερα δημοφιλής στη Βαγδάτη: κυρίως λόγω της απόφασης της κυβέρνησης της κουρδικής αυτόνομης περιοχής να παραχωρήσει τον Οκτώβριο στην Exxon Mobil δικαιώματα εξόρυξης πετρελαίου με ευνοϊκούς όρους, ενώ τον μήνα αυτό η επίσης αμερικανική Chevron ανακοίνωσε ότι απόκτησε μερίδιο 80% στην εταιρεία που θα εκμεταλλευθεί τους πόρους μιας έκτασης 1.124 τετραγωνικών χιλιομέτρων υπό τη δικαιοδοσία του Μπαρζανί. Καλύτερη δίοδος για τη διοχέτευση αυτών των υδρογονανθράκων στις διεθνείς αγορές, δεν μπορεί παρά να είναι το λιμάνι της Λατάκιας στη Συρία. 
 
Το παζλ συμπληρώνει το γεγονός ότι ο Μπαρζανί (ο οποίος πρωτοστάτησε σε μια πρωτοφανή καλλιέργεια των σχέσεων, οικονομικών και πολιτικών, με την Άγκυρα) έγινε πρόσφατα δεκτός στη Ουάσιγκτον από τον Μπαράκ Ομπάμα, ενώ αντιθέτως ο (φίλα προσκείμενος στην Δαμασκό και την Τεχεράνη) Μαλίκι έρχεται αντιμέτωπος με έναν καταιγισμό τρομοκρατικών επιθέσεων εναντίον των σιιτών συμπατριωτών του -με δράστες πιθανότατα εξτρεμιστές ενόπλους από τις ίδιες σουνιτικές φυλές που ζούν (και δρούν…) εκατέρωθεν των συρο-ιρακινών συνόρων.