Ο εκπρόσωπος του συριακού υπουργείου Εξωτερικών διαμηνύει ότι το οπλοστάσιο είναι ασφαλές και φρουρείται από το στρατό, απαντώντας προφανώς στην ολοένα και αυξανόμενη διεθνή ανησυχία ότι τα χημικά όπλα μπορεί να πέσουν στα χέρια εξεγερμένων που μάχονται το καθεστώς, ορισμένοι εκ των οποίων θεωρείται ότι ενδέχεται να έχουν δεσμούς με το δίκτυο της Αλ Κάιντα.

«Χημικά ή βιολογικά όπλα δεν θα χρησιμοποιηθούν ποτέ, και επαναλαμβάνω ποτέ, κατά τη διάρκεια της κρίσης στη Συρία όποιες και αν είναι οι εξελίξεις εντός της Συρίας» δήλωσε ο εκπρόσωπος του συριακού ΥΠΕΞ Τζιχάντ Μακντισί, αντικρούοντας ταυτόχρονα φόβους ότι τα όπλα μπορεί να χρησιμοποιηθούν από το ίδιο το καθεστώς για την «επιβίωσή» του.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από τη Δαμασκό, ο Σύρος αξιωματούχος μίλησε όμως για την πιθανότητα «τρομοκρατικές ομάδες» να προμηθευτούν βιολογικά όπλα από ξένες δυνάμεις και να τα χρησιμοποιήσουν σε κάποιο χωριό της Συρίας κατηγορώντας στη συνέχεια τις συριακές ένοπλες δυνάμεις.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Συρίας υπογράμμισε επίσης ότι τα όπλα είναι αποθηκευμένα με ασφάλεια, φρουρούνται από τις συριακές Ένοπλες Δυνάμεις και δεν θα χρησιμοποιηθούν ποτέ εκτός εάν η Συρία βρεθεί αντιμέτωπη με ξένη επίθεση.

Ο ίδιος υποστήριξε ακόμη ότι η κατάσταση στην Δαμασκό εξομαλύνεται και σύντομα θα επιστρέψει στο «φυσιολογικό», ενώ απέρριψε πρόταση του Αραβικού Συνδέσμου περί «ασφαλούς εξόδου» του Μπασάρ αλ-Άσαντ λέγοντας ότι «είναι λυπηρό που ο Αραβικός Σύνδεσμος έπεσε σε τόσο χαμηλό επίπεδο έναντι μίας χώρας-μέλους του».

Η Συρία πιστεύεται ότι διαθέτει αέριο μουστάρδας και άλλα νευροτοξικά αέρια, και πυραύλους Scud ικανούς να μεταφέρουν τα θανατηφόρα χημικά όπλα, καθώς και μία ποικιλία προηγμένων συμβατικών όπλων, περιλαμβανομένων αντιαρματικών ρουκετών και τελευταίας τεχνολογίας φορητούς αντιαεροπορικούς πυραύλους.

Το Ισραήλ έχει εκφράσει φόβους ότι το χάος που θα ακολουθούσε μία πτώση του Μπασάρ αλ-Άσαντ θα επέτρεπε στους εχθρούς του να αποκτήσουν πρόσβαση στο χημικό οπλοστάσιο, και υπό αυτό το πρίσμα δεν έχει αποκλείσει μία στρατιωτική επέμβαση για να εμποδίσει αυτό το ενδεχόμενο.

Το πρακτορείο Reuters μεταφέρει δήλωση ανώτατου αξιωματούχου των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών ότι οι Σύροι έχουν μεταφέρει το οπλοστάσιο από το βόρειο άκρο της χώρας, όπου μαίνονται σφοδρές συγκρούσεις, προκειμένου να εγγυηθούν την ασφάλειά του.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, στέλνει αυστηρό μήνυμα στον Άσαντ, λέγοντας ότι θα λογοδοτήσει σε περίπτωση που «κάνει το τραγικό λάθος» να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα.

Την έντονη ανησυχία του για τον κίνδυνο να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα η Συρία εξέφρασε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-Μουν. «Θα ήταν κατακριτέο οποιοσδήποτε στη Συρία να χρησιμοποιήσει όπλα μαζικής καταστροφής» δήλωσε από το Βελιγράδι, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

Μάχες και συνοπτικές εκτελέσεις

Οι μάχες για την Δαμασκό και το Χαλέπι συνεχίζονται, ενώ το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταγγέλλει ότι τουλάχιστον 23 άνθρωποι εκτελέστηκαν την Κυριακή με «συνοπτικές διαδικασίες» από το συριακό στρατό στη διάρκεια επιχειρήσεων σε συνοικίες της Δαμασκού. Κάποια από τα θύματα έφεραν σημάδια βασανιστηρίων. 

«Δεκαέξι άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους μικρότεροι των 30 ετών, εκτελέστηκαν την Κυριακή με συνοπτικές διαδικασίες με σφαίρες στη συνοικία Μαζέ στη διάρκεια των ερευνών που διεξήγαγαν τα κυβερνητικά στρατεύματα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, επικεφαλής του Παρατηρητηρίου, χωρίς να μπορεί να διευκρινίσει αν πρόκειται για αμάχους ή για εξεγερμένους. Άλλοι επτά άνθρωποι εκτελέστηκαν στη συνοικία Μπαρζέ, πρόσθεσε.

Τα κρανία δύο θυμάτων είχαν συνθλιβεί από οχήματα, ενώ μια σφαίρα είχε διαπεράσει το μάτι ενός άλλου. Τρία από τα θύματα είχαν δεμένα τα χέρια τους, ενώ κάποια έφεραν στο σώμα τους τραύματα από ξιφολόγχη, ανέφερε ο Άμπντελ Ραχμάν.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, την Κυριακή σκοτώθηκαν συνολικά σε μάχες και τις επιχειρήσεις καταστολής 123 άνθρωποι -67 άμαχοι, 34 στρατιωτικοί και 22 αντάρτες.

Διπλασιάζει η ΕΕ τη βοήθεια στους πρόσφυγες – Ανοίγει τα σύνορα το Ιράκ

Στο διπλωματικό επίπεδο, οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών αποφάσισαν να σκληρύνουν ακόμα περισσότερο τις κυρώσεις τους σε βάρος της Συρίας, ειδικά το εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων, και ανακοίνωσαν πως διπλασιάζουν στα 63 εκατ. ευρώ την ανθρωπιστική βοήθεια της ΕΕ προς τους πρόσφυγες που έχουν καταφύγει στις γειτονικές χώρες.

Τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν αποδεσμεύσει μέχρι στιγμής ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 27,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Την ίδια ώρα η ΕΕ είναι έτοιμη να απομακρύνει τους Ευρωπαίους υπηκόους από τη Συρία μέσω Κύπρου, εφόσον κάτι τέτοιο καταστεί αναγκαίο, όμως προτεραιότητά της προς το παρόν είναι να παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια στους ανθρώπους που εγκαταλείπουν τις εστίες τους για να γλιτώσουν από τις μάχες.

Παράλληλα, το Ιράκ ανακοίνωσε πως ανοίγει τα σύνορά του στους Σύρους πρόσφυγες, ενώ ταυτοχρονα απέρριψε τις εκκλήσεις του Αραβικού Συνδέσμου προς τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ να παραιτηθεί, επισημαίνοντας ότι μόνο ο συριακός λαός μπορεί να αποφασίσει την τύχη του.

Το συριακό συζητήθηκε και κατά τη συνάντηση που είχαν ο Ρώσος πρόεδροςΒλαντιμίρ Πούτιν και ο Ιταλός πρωθυποργός Μάριο Μόντι, ο οποίος επισκέπτεται τη Μόσχα. Ο Πούτιν επανέλαβε ότι η κρίση πρέπει να επιλυθεί μέσω διαπραγματεύσεων, και όχι της ισχύος των όπλων, και προειδοποίησε ότι εάν πέσει το καθεστώς Άσαντ ο εμφύλιος πόλεμος θα συνεχιστεί με αντίστροφους ρόλους.

Ο Μάριο Μόντι από πλευράς του δήλωσε ότι ενθάρρυνε τη Ρωσία να συνεργαστεί με τη Δύση για τον τερματισμό της βίας στη Συρία, πάντως από ρωσικής πλευράς δεν ήλθε καμία ένδειξη ότι σκοπεύει να υπαναχωρήσει από την πάγια θέση της κατά τις διαβουλεύσεις στα Ηνωμένα Έθνη.

Η Τουρκία, τέλος, ανακοίνωσε ότι ανακάλεσε τον πρόξενό της από το Χαλέπι. Η Τουρκία έχει ήδη αποσύρει το διπλωματικό της προσωπικό από την πρεσβεία της στη Δαμασκό.