Σύμφωνα με το News24/7, σύσκεψη κορυφής αναμένεται μεταξύ Γαλλίας, Γερμανίας, Ελλάδας, Ισπανίας και Ιταλίας για το προσφυγικό. Συγκεκριμένα, η συνάντηση των αρχηγών-κρατών θα γίνει στη Μασσαλία, στις αρχές Σεπτεμβρίου, πριν από τη ΔΕΘ.
 
Την Πέμπτη διεξάγεται Άτυπη Σύνοδος Υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Βιέννη, με το προσφυγικό να είναι ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν.
 
Σημειώνεται ότι η σύσκεψη θα γίνει με πρωτοβουλία του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ενώ λίγες μέρες νωρίτερα η Ιταλία εισηγήθηκε στο άτυπο συμβούλιο των υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την ιδέα να γίνεται εκ περιτροπής υποδοχή στα λιμάνια διαφόρων χωρών των μεταναστών που διασώζονται στη Μεσόγειο στο πλαίσιο της ναυτικής αποστολής Σοφία.
 
Από τη μεριά της η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, έχει μεταβεί στην Αφρική για να συζητήσει προοπτικές ενίσχυσης οικονομιών όπως της Σενεγάλης, της Γκάνας και της Νιγηρίας, ενώ στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθεί και το προσφυγικό και συγκεκριμένα οι ροές προς την Ευρώπη.