Επίθεση ΝΔ σε κυβέρνηση για τη στάση της απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις

Υπό τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης η σύσκεψη στη Νέα Δημοκρατία, στα πλαίσια της οποίας συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και η ένταση που δημιουργείται λόγω των προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας στη περιοχή .Ο Γιώργος Κουμουτσάκος ζήτησε μεταξύ άλλων συντονισμένη εθνική στάση απέναντι στην πολιτική έντασης που συνειδητά εφαρμόζει η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο.
Menelaos Myrillas / SOOC
|

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο  Ειδήσεων, ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ,  Γιώργος Κουμουτσάκος σε δήλωσή του ανέφερε ότι «η Νέα Δημοκρατία έχει επανειλημμένα ασκήσει κριτική για τον τρόπο που η κυβέρνηση αξιολόγησε και αντιμετώπισε την παραβατική και προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Στην κριτική αυτή μένουμε σταθεροί. Άλλωστε η σημερινή ανησυχητική κατάσταση οφείλεται εν πολλοίς και σε προηγούμενα κυβερνητικά λάθη».

Ταυτόχρονα ο Γ.Κουμουτσάκος  ζήτησε συντονισμένη εθνική στάση «απέναντι στην πολιτική έντασης που συνειδητά εφαρμόζει η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο αγνοώντας το διεθνές δίκαιο της θάλασσας και αμφισβητώντας έμπρακτα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας». Πρόσθεσε ότι η ΝΔ έχει ενημερώσει τόσο εταίρους και συμμάχους όσο και τον ΟΗΕ σε ανώτατο επίπεδο. Κάλεσε παράλληλα την κυβέρνηση σε συντονισμό με την Κύπρο να προβεί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες-διαβήματα προκειμένου να διαμορφωθεί ένα πολιτικο-διπλωματικό δίχτυ αποτροπής της Τουρκίας από το να συνεχίσει την επικίνδυνη και αδιέξοδη αυτήν πολιτική της».
 
 Ο Γ. Κουμουτσάκος επισήμανε ότι  «συγκεκριμένα στο πλαίσιο της επικείμενης συνόδου της ΕΕ που θα γίνει την Πέμπτη, θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι η ΕΕ πέραν των δηλώσεων καταδίκης της τουρκικής στάσης, θα πρέπει να δεσμευθεί ότι θα εξετάσει και την επιβολή κυρώσεων προς την Τουρκία εάν αυτή συνεχίσει τη σημερινή προκλητική και επικίνδυνη για τη σταθερότητα και την ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου πολιτική της. Άλλωστε οι ενέργειες αυτές της Τουρκίας έρχονται σε καταφανή αντίθεση και υποσκάπτουν τον στρατηγικό στόχο της ΕΕ να ενισχύσει την ενεργειακή της ασφάλεια μέσω εναλλακτικών πηγών και οδών ενέργειας, όπως αυτές που μπορούν να προσφέρουν οι ενεργειακές εξελίξεις και συνεργασίες στην Ανατολική Μεσόγειο».
 
Ο τομεάρχης Εξωτερικών καταλήγοντας ανέφερε ότι «η Ευρωπαϊκή πορεία και προοπτική της Τουρκίας, την οποία Ελλάδα και Κύπρος υποστηρίζουν ως στρατηγικό στόχο, εξαρτάται αποκλειστικά από την ίδια την Τουρκία και τον βαθμό συμμόρφωσής της με τα ευρωπαϊκά προαπαιτούμενα. Ζητάμε από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας να στείλει τα κατάλληλα σαφή μηνύματα στην Τουρκία προκειμένου να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και να παύσει να λειτουργεί ως αποσταθεροποιητικός παράγοντας στην τόσο κρίσιμη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις