Για το ζήτημα, πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, την Τετάρτη το βράδυ.

Βασικοί άξονες του νομοσχεδίου, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη είναι:

  • Ο νέος τρόπος επιλογής ανώτερων στελεχών για την κάλυψη διοικητικών θέσεων αυξημένης ευθύνης  μέσα από το Εθνικό Μητρώο Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης.
  • Το νέο σύστημα αξιολόγησης προσωπικού και δομών της Δημόσιας Διοίκησης, με στόχο τη βελτίωση της αποδοτικότητας και της παραγωγικότητας των υπηρεσιών του Δημοσίου.
  • Το νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων, με βάση αντικειμενικά προσόντα και μόνο.
  • Στις υπηρεσίες του στενού δημοσίου τομέα θα υπάρξουν καινούργια οργανογράμματα, από τα οποία θα προκύψει και η θέση του θεσμικού γενικού γραμματέα με πενταετή θητεία. Τα ίδια στελέχη ανέφεραν ότι θα υπάρξει σύστημα αξιολόγησης με νέο νόμο.

«Δεν στοχεύει σε απολύσεις»

Όπως τονίζεται από την πλευρά της κυβέρνησης, το νέο σύστημα κινείται σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση από εκείνη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, με την έννοια ότι δεν είναι «τιμωρητικό», δεν στοχεύει στις απολύσεις, δεν μοιράζει τις υψηλόβαθμες διοικητικές θέσεις με αναλογικά ποσοστά ανάμεσα στα κυβερνητικά κόμματα, και δεν καθιστά πρακτικά αμετακίνητους τους διοικητές διορισμένους με κομματικά κριτήρια.

Το νομοσχέδιο για τη δημόσια διοίκηση θα έλθει άμεσα προς ψήφιση στη Βουλή, ίσως και την επόμενη εβδομάδα, ενώ οι διατάξεις του θα έχουν μεταβατικότητα, καθώς απαιτείται χρόνος για την πλήρη εφαρμογή του.

«Το Υπουργικό Συμβούλιο συζήτησε τις λεπτομέρειες ενός Νομοσχεδίου-τομή στη Δημόσια Διοίκηση της χώρας. Μια ριζοσπαστική προοδευτική Διοικητική Μεταρρύθμιση που δεν τόλμησαν κυβερνήσεις που όμνυαν είτε στον δήθεν εκσυγχρονισμό είτε στη δήθεν επανίδρυση του κράτους. Βάζουμε τέλος στο πελατειακό, κομματικό κράτος. Δίνουμε ανάσα και εμπιστοσύνη στους δημόσιους λειτουργούς», δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.