Ο Gulliver θα παρουσίαζε αύριο την ετήσια αναφορά για την τράπεζα εν μέσω της κρίσης που προκάλεσε η περαιτέρω δημοσίευση εγγράφων της HSBC μέσω της Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητών Δημοσιογράφων, ωστόσο τώρα ίσως θα πρέπει να εξηγήσει γιατί ήταν ανάμεσα στους πελάτες που βοηθούσε η τράπεζα με έδρα τη Γενεύη να φοροαποφεύγει. Στο λογαριασμό του βρέθηκαν 5 εκατομμύρια λίρες.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ ο επικεφαλής της τράπεζας ήταν κρυφός ιδιοκτήτης λογαριασμού της εταιρίας Worcester Equities Inc, μιας Α.Ε. με έδρα τον Παναμά η οποία το 2007 στον ισολογισμό της παρουσίαζε κεφάλαια 7,6 εκατομμυρίων δολαρίων. Σε αυτή την εταιρία φαίνεται ότι κατέληγαν και τα bonus του τραπεζίτη μέχρι το 2003. Η έρευνα βρήκε και δεύτερο λογαριασμό του Gulliver στο όνομα του Worcester Foundation, το οποίο έκλεισε πριν το 2007.

Επιπλέον παρά την μόνιμη παραμονή του στην Αγγλία, όπου η HSBC διατηρεί τα κεντρικά της γραφεία ο τραπεζίτης δηλώνει κάτοικος του Χονγκ Κονγκ προκειμένου να απολαμβάνει ευνοϊκότερης νομικής και φορολογικής αντιμετώπισης.

Ο Gulliver είναι ο άνθρωπος που ανέλαβε να αντιμετωπίσει την κρίση στην HSBC όταν ο Εβρέ Φαλστιανι, πρώην υπάλληλος της τράπεζας, αποκάλυψε το δίκτυο που είχε στήσει η Ελβετική τράπεζα προκειμένου να βοηθάει τους πελάτες της να φοροαποφεύγουν μέσω υπεράκτιων εταιριών, ενώ σε πολλές περιπτώσεις αναλάμβανε και την απόκρυψη των πραγματικών τους στοιχείων, ακόμα και για εμπόρους όπλων και δικτάτορες για τους οποίους υπήρχαν εντολές παγώματος ή κατάσχεσης των κεφαλαίων από διεθνείς οργανισμούς. Μάλιστα ο ίδιος ο Gulliver υπόγραψε την «επιστολή συγνώμης» που δημοσιεύτηκε πριν από τρεις εβδομάδες στις μεγαλύτερες εφημερίδες της Βρετανίας, στην οποία απολογούταν για τις κακές τραπεζικές πρακτικές. Σε αυτή την επιστολή ο τραπεζίτης ισχυριζόταν ότι τα τραπεζικά στάνταρτ της εταιρίας είχαν αλλάξει από την αποκάλυψη και μετά.

Φαίνεται ότι μετά τις σημερινές αποκαλύψεις του Guardian αυτή η επιστολή αποκτάει ένα νέο χρώμα ειρωνείας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες της βρετανικής εφημερίδας έχει ξεκινήσει ήδη έρευνα από εισαγγελέα και αναμένεται σύντομα να βρεθεί ενώπιον της δικαιοσύνης.