Αυτό τόνισε ο βουλευτής, μιλώντας σε διεθνές συνέδριο που διοργανώνεται στην Αθήνα από το Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ (Γραφείο Βρυξελλών – Παράρτημα Ελλάδας), σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς και το transform!europe, με θέμα «Η Αριστερά στην κυβέρνηση – τι, γιατί και πώς».
 
 

Συλλογικές συμβάσεις
 

Η αντιμετώπιση της πρωτοφανούς πτώσης των μισθών, η μεγαλύτερη σε καιρό ειρήνης σε δυτικές οικονομίες, θα περιλαμβάνεται στα επείγοντα αυτά μέτρα, είπε ο κ. Σταθάκης. Ειδικότερα, για τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα που μεσοσταθμικά υποχώρησαν 18% θα προβλέπονται πρωτοβουλίες, όπως επαναφορά συλλογικών συμβάσεων, αύξηση κατώτατου μισθού κλπ.
 
Ο κ. Σταθάκης έδωσε επίσης έμφαση στην ανάγκη νέου πλαισίου, που θα καθορίζει τις σχέσεις του κράτους με την ιδιωτική οικονομία, επισημαίνοντας ότι απαιτείται η αποσύνδεση του κράτους από τα εμπεδωμένα ιδιωτικά συμφέροντα που καθορίζουν τη λήψη αποφάσεων σε πολλά στρατηγικά θέματα για την ελληνική οικονομία.
 
 

Παραγωγική ανασυγκρότηση
 

Πρέπει να ξεκαθαριστούν οι γκρίζες ζώνες, γύρω από τις οποίες ορίζονται οι σχέσεις ιδιωτικού και δημόσιου τομέα γενικότερα, είπε, ενώ αναφέρθηκε και στο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, δίνοντας έμφαση, μεταξύ άλλων, στην αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού. 
 
Επίσης, έκανε αναφορά και στην υπάρχουσα δομή συλλογής κρατικών εσόδων που, όπως είπε, αυξάνει τα φορολογικά έσοδα με οριζόντια άδικα μέτρα, χωρίς να οδηγεί σε μείωση της φοροδιαφυγής.
 
Μιλώντας γενικότερα για τη κρίση ο κ. Σταθάκης ανέπτυξε αναλυτικά την επιχειρηματολογία του που οδηγεί στο συμπέρασμα, όπως υποστήριξε, ότι η εφαρμογή των πολιτικών του μνημονίου αποτελεί τη βασική αιτία κατάρρευσης της οικονομίας και δεν θεραπεύει κανένα από τα προβληματα της.