X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

«Συμπληρωματικά στοιχεία» για την Novartis κατέθεσε στον Άρειο Πάγο ο Βενιζέλος

Τις πύλες της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου πέρασε την Τετάρτη ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Βαγγέλης Βενιζέλος, για να καταθέσει ως μάρτυρας στο πλαίσιο της ποινικής προκαταρκτικής εξέτασης των αντεισαγγελέων για τις καταγγελίες για πολιτικές παρεμβάσεις και μεθοδεύσεις στην υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας Novartis. «Ευθύνες πολιτικών προσώπων» της προηγούμενης κυβέρνησης «έδειξε» κατά την έξοδό του από την εισαγγελία, χωρίς ωστόσο να κατονομάσει πρόσωπα.
«Συμπληρωματικά στοιχεία» για την Novartis κατέθεσε στον Άρειο Πάγο ο Βενιζέλος
Nikos Libertas / SOOC
|

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο Βαγγέλης Βενιζέλος, μετά την κατάθεσή του σήμερα ως μάρτυρας στους αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου Ευάγγελο Ζαχαρή και Λάμπρο Σοφουλάκη, οι οποίοι ερευνούν τις καταγγελίες του ομόβαθμου συναδέλφου τους και πρώην επόπτη της Εισαγγελίας Διαφθοράς, Ιωάννη Αγγελή. Υπενθυμίζεται πως ο Β. Βενιζέλος, το περασμένο έτος (Φεβρουάριος 2018) είχε καταθέσει μήνυση 22 σελίδων σε βάρος του ανώνυμου-προστατευόμενου μάρτυρα με το κωδικό όνομα «Μάξιμος Σαράφης».

Κατά την έξοδό του από την εισαγγελία, ο Β. Βενιζέλος δήλωσε ότι «προκειμένου να στηθεί ως δήθεν πολιτικό σκάνδαλο η υπόθεση Novartis, κάποιοι ασέλγησαν επί των θεσμών με πρώτο θύμα την ανεξαρτησία και το κύρος της Δικαιοσύνης» και επισήμανε ότι «ευθύνες πολιτικών προσώπων με την έννοια της προηγούμενης κυβέρνησης προφανώς και υπάρχουν». Ακόμη, ανέφερε πως κατέθεσε συμπληρωματικά στοιχεία και έγγραφα που καταδεικνύουν την ύπαρξη του δόλου.

«Κοιτάζουμε προς το μέλλον μόνο όταν προστατεύουμε τους θεσμούς. Προκειμένου να στηθεί ως δήθεν πολιτικό σκάνδαλο η υπόθεση Novartis, κάποιοι ασέλγησαν επί των θεσμών με πρώτο θύμα την ανεξαρτησία και το κύρος της Δικαιοσύνης. Αυτό όλο είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα που πρέπει να διερευνηθεί εις βάθος, και δικαστικά και κοινοβουλευτικά» σημείωσε, ενώ για ακόμα μια φορά υποστήριξε πως το «δημοκρατικό καθήκον» είναι εκείνο που κινεί τη διερεύνηση της υπόθεσης.

«Το ζήτημα, όπως ξέρετε, δεν με αφορά προσωπικά ούτε είμαι από αυτούς που επιδιώκουν ρεβάνς ή εκδίκηση. Υπάρχει, όμως, το δημοκρατικό καθήκον που μας επιβάλλει να προστατεύσουμε το κράτος δικαίου και να διερευνήσουμε την αλήθεια» σημείωσε.

Ακόμη, ο ίδιος ερωτήθηκε εάν αναφέρθηκε σε πολιτικά πρόσωπα κατά την κατάθεσή του, με τον Β. Βενιζέλο να δηλώνει πως «το ζήτημα έχει ήδη τεθεί από τον προηγούμενο χρόνο, από την άνοιξη του 2018, με τις μηνύσεις μας», υποστηρίζοντας πως στην κατάθεσή του αναφέρθηκε και σε συμπληρωματικά στοιχεία «γιατί υπάρχει αυτό που λέμε επίταση του δόλου». Σε ερώτηση για τον εάν ανέφερε ονόματα πολιτικών προσώπων όπως ο Αντ. Σαμαράς που αναφέρθηκε σε αυτό του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, ο ίδιος αρκέστηκε να απαντήσει πως «θα μας δοθεί η ευκαιρία να τα πούμε».

Αναφορικά με τις «παρεμβάσεις», ο Β. Βενιζέλος απάντησε στους δημοσιογράφους πως «Δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες, δεν πρέπει να παραβιάσουμε τη μυστικότητα της προδικασίας, αλλά είναι γνωστό ότι έχει διαβιβαστεί η δικογραφία στη Βουλή ότι υπάρχει ζήτημα ποινικών ευθυνών και όχι μόνο πολιτικών προσώπων για τη σκευωρία. Από εκεί και πέρα υπάρχει το ζήτημα των προστατεύομενων μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος που ξέρετε ποια είναι η κατάσταση και η εξέλιξη και βέβαια το ζήτημα είναι των εισαγγελικών και δικαστικών λειτουργών, το οποίο διερευνάται και το οποίο πρέπει να διερευνηθεί και αυτεπαγγέλτως».


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις