Ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας το ΕΣΕΠ, που πραγματοποιήθηκε με αντικείμενο την ασφάλεια και σταθερότητα στη Μεσόγειο, στον απόηχο των συνεχόμενων τουρκικών προκλήσεων των τελευταίων ημερών αλλά και τη συμφωνία που υπέγραψε η Άγκυρα με την αυτοαποκαλούμενη κυβέρνηση της Λιβύης.

Αφού ενημέρωσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τις τελευταίες εξελίξεις, ο Ν. Δένδιας δήλωσε ικανοποιημένος λέγοντας πως διαπιστώθηκε σύμπνοια και ομόνοια ανάμεσα σε όλα τα κόμματα. «Είχα την ευκαιρία σήμερα στο πλαίσιο του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής να ενημερώσω τα κόμματα για τις εξελίξεις τις τελευταίες ημέρες. Οφείλω με μεγάλη χαρά να πω ότι διαπιστώθηκε εθνική σύμπνοια και ομόνοια. Αυτό είναι το δυνατότερο στη φαρέτρα της ελληνικής διπλωματίας μας».

Απευθυνόμενος στους πολίτες, τόνισε ότι η χώρα αντιμετωπίζει τα πολύ σοβαρά προβλήματα με σοβαρότητα και με ψυχραιμία και πρόσθεσε πως «η Ελλάδα έχει αυτοπεποίθηση. Είναι μια ευρωπαϊκή χώρα στον σκληρό πυρήνα της ΕΕ και μπορεί να αντιμετωπίσει όλα τα προβλήματα».

Ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, άφησε αιχμές για την στάση που τηρούσε η ΝΔ τα προηγούμενα χρόνια και υπογράμμισε προτεραιότητα είναι να αποκρουστούν οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας.

«Ήρθαμε στο Εθνικό Συμβούλιο ως πατριωτική δύναμη ευθύνης. Εμείς δε θα επαναλάβουμε τη ρητορική δημαγωγία, την οποία υποστήκαμε όταν ήμασταν κυβέρνηση. Συμβάλλουμε με τις προτάσεις μας για να επιστρέψει η εξωτερική μας πολιτική στο ενεργητικό επίπεδο που πρέπει πάντοτε να είναι, να αποκτήσει ξανά πυξίδα και ενιαίο αρραγές μέτωπο στη βάση αυτή για να μπορέσουμε να αποκρούσουμε την αναβάθμιση των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας».

Δύο επιστολές στον ΟΗΕ απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα

Παράλληλα, ζήτησε από την κυβέρνηση να ξαναβρεί το νήμα της ενεργητικής πολιτικής που εφάρμοσε ο ΣΥΡΙΖΑ, να ενεργοποιηθούν άμεσα οι κυρώσεις που έχουν ληφθεί σε σχέση με την παράνομη δραστηριότητα στην Κύπρο και να επεκταθούν σε περίπτωση που η Τουρκία συνεχίσει τις παράνομες δραστηριότητες.

Ο εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Λοβέρδος, επέμεινε στη σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών που έκανε λόγο για όξυνση και κατάσταση εκτός των συνηθισμένων, επισημαίνοντας πως το εθνικό μέτωπο απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις είναι αρραγές.

«Η κατάσταση είναι πέρα από τα συνήθη, η όξυνση είναι συγκεκριμένη και οι δυσκολίες πολλές. Προσπαθεί η χώρα μας να ανατρέψει τετελεσμένα και να τα επιστρέψει. Ακούσαμε τον υπουργό, ανταλλάξαμε απόψεις το κάθε κόμμα από την οπτική που βλέπει τα πράγματα. Παρά τις επιμέρους διαφωνίες μας, το εθνικό μέτωπο είναι αρραγές» .

Ο Ερντογάν προανήγγειλε γεωτρήσεις ανοικτά της Κρήτης

Η εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25, Σοφία Σακοράφα, δήλωσε ότι «η ενημέρωση και η συζήτηση έγινε σε ένα εξαιρετικό κλίμα», ενώ για τη στάση του κόμματος της ανέφερε χαρακτηριστικά πως είναι προσηλωμένοι στην «εθνική συνεννόηση στη βάση του ρεαλισμού και της νηφάλιας προσέγγισης στα θέματα που αφορούν την Νοτιοανατολική Μεσόγειο και την περιοχή μας».

Κάλεσε την ΕΕ να πάρει θέση και να υπερασπιστεί την Ελλάδα απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις. «Εμείς θέσαμε το θέμα ότι σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να θέσουμε αυτά τα ζητήματα στους Ευρωπαίους εταίρους μας, οι οποίοι τυχαίνει και να ορίζουν και τα πολιτικά πράγματα στη χώρα μας και ότι θα πρέπει να εξασφαλίσουν με κάποιο τρόπο τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ποτέ ότι η Ελλάδα αποτελεί και το σύνορο της Ευρωπαϊκής Ένωσης».