Στο κάλεσμά τους, σύσσωμοι οι φορείς καταδικάζουν την απρόκλητη αστυνομική βία που ασκήθηκε σε απλούς πολίτες και επισημαίνουν ότι η αστυνομία, χρησιμοποιώντας προσχηματικά την πανδημία, ασκεί καταχρηστικά και εξουσιαστικά τα καθήκοντά της.

Ο Σύλλογος μεταπτυχιακών φοιτητ(ρι)ών ΕΜΠ, μέλος του οποίου αποτελεί ένα από τα θύματα της αστυνομικής βαρβαρότητας της Κυριακής, επισημαίνει μεταξύ άλλων:

«Καταδικάζουμε σε όλους τους τόνους το όργιο βίας και καταστολής που έλαβε χώρα σήμερα, Κυριακή 7/3, στην περιοχή της Νέας Σμύρνης, και το οποίο, με ευθύνη των αστυνομικών δυνάμεων οδήγησε σε ξυλοδαρμούς, αναίτιες συλλήψεις και προσαγωγές κατοίκων, μεταξύ των οποίων και ο συνάδελφος μας Α.Μ. […] Οι μάσκες έπεσαν! Η κυβέρνηση εδώ και έναν χρόνο πανδημίας, κλειστών Σχολών, βάζει σε κίνδυνο την υγεία μας, αρνείται να πάρει τα αναγκαία μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, της ουσιαστικής θωράκισης του συστήματος Υγείας, της επίταξης του ιδιωτικού τομέα που διεκδικούν οι υγειονομικοί. Προσπαθεί να φορτώσει σε εμάς και τις οικογενειές μας τις ευθύνες για τη δική της αδιαφορία, την εξέλιξη της πανδημίας και να εξασφαλίσει σιωπηλή ανοχή στην πολιτική της. Για αυτό αντι για μέτρα προστασίας η κυβερνητική απάντηση είναι αστυνομικές δυνάμεις να εκφοβίζουν περαστικούς, αθλούμενους και οικογένειες με μικρά παιδιά, καθημερινά περιστατικά αστυνομικής βίας και στρατιωτικού χαρακτήρα περιπολίες αστυνομικών σωμάτων σε γειτονιές και πλατείες. […] Η ένταση της καταστολής, η κρατική βία δε θα μας κλείσουν το στόμα! Η τρομοκρατία θα πάρει απάντηση! […] Όλοι και όλες την Τρίτη 9/3 στις 6:30μμ στην πλατεία της Νέας Σμύρνης κόντρα στην τρομοκρατία και την καταστολή!»

Αντίστοιχο κάλεσμα έχει απευθύνει η Δημοτική Κίνηση “Στροφή” Νέας Σμύρνης, καθώς και η Δημοτική Κίνηση “Μια πόλη ανάποδα”, η οποία στο κάλεσμά της υπογραμμίζει την ευθύνη της δημοτικής αρχής για τα τεκταινόμενα, καθώς και την πρακτική των ίσων αποστάσεων που ακολούθησε στη συνέχεια, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Οι ευθύνες της δημοτικής αρχής είναι τεράστιες και συμβαδίζουν με αυτές της κυβέρνησης και όποιας άλλης αρχής, που επιλέγει μια πολιτική διαχείριση με οδηγό την καταστολή. Ο δήμαρχος είναι υπόλογος για το γεγονός ότι αφήνει τους κατοίκους της πόλης έκθετους σε τέτοια βία και ασυδοσία και δεν παίρνει καν ξεκάθαρη θέση καταδίκης των γεγονότων».

«Εδώ και μέρες, οι αστυνομικές δυνάμεις, με το πρόσχημα των ελέγχων για μετακινήσεις και μάσκες, χρησιμοποιούν την εξουσία τους καταχρηστικά στους πολίτες. Τα χθεσινά γεγονότα προπηλακισμών και βιαιοπραγίας, πρωτοφανούς αγριότητας είναι καταδικαστέα και μη αποδεκτά στην πόλη μας. Η προστασία της δημόσιας Υγείας δε διασφαλίζεται με αστυνομική βία, αλλά με μέτρα ενίσχυσης στα Νοσοκομεία και τα σχολεία,στα ΜΜΜ, στους εργασιακούς χώρους.
Απέναντι στη στρατηγική εκφοβισμού και τρομοκράτησης των πολιτών, απαντάμε δυναμικά. Η βία και η καταστολή δε χωράνε στην πόλη μας! Η δημοκρατία δεν καταστέλλεται!» αναφέρει η Δημοτική Κίνηση Στροφή Νέας Σμύρνης.

Επιπλέον, το Συντονιστικό Αναπληρωτών των Αδιόριστων Εκπαιδευτικών καλεί επίσης στη σημερινή πορεία και γνωστοποιεί με ανακοίνωσή του ότι μεταξύ των 11 προσαχθέντων του κρεσέντο αστυνομικής βίας συμπεριλαμβάνεται μια αναπληρώτρια δασκάλα σε σχολείο της Νέας Σμύρνης στην οποία, όπως αναγράφεται στην ανακοίνωσή του «έχουν απαγγελθεί ψεύτικες κατηγορίες για βία κατά υπαλλήλων και δικαστικών προσώπων από κοινού, απλή σωματική βλάβη τετελεσμένη από κοινού, εξύβριση κατά συναυτουργία, παραβίαση των μέτρων για την πρόληψη ασθενειών και αντίσταση κατά της αρχής, ενώ copy paste τις ίδιες κατηγορίες αντιμετωπίζουν και οι 11 συλληφθέντες».

Τέλος, στη σημερινή πορεία διαμαρτυρίας καλούν με ανακοινώσεις τους ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Νέας Σμύρνης, καθώς και το ΚΚΕ(μ-λ), ζητώντας την παρουσία όλων, προκειμένου να καταστεί σαφές πως οι πολίτες αντιστέκονται σε κάθε προσπάθεια επιβολής της καταστολής και της τρομοκρατίας στις γειτονιές της χώρας.