Συνολικά 149 άτομα συνέλαβαν οι δυνάμεις ασφαλείας της Τουρκίας με υποψίες για συμμετοχή στο δίκτυο του Φετουλάχ Γκιουλέν το οποίο θεωρείται από την τουρκική κυβέρνηση ως υπεύθυνο για την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016.

Οι εισαγγελείς εξέδωσαν ένταλμα σύλληψης για συνολικά 33 υπόπτους, συμπεριλαμβανομένων 24 υπαλλήλων αστυνομικών δυνάμεων και οι δυνάμεις ασφαλείας ξεκίνησαν ταυτόχρονες επιχειρήσεις σε 16 επαρχίες.

Εντάλματα σύλληψης εκδόθηκαν αρχικά για 42 ανθρώπους, με τις αρχές ασφαλείας να σημειώνουν ότι συνελήφθησαν δεκάδες ύποπτοι, 33 στο Γκαζιαντέπ και 35 στην Προύσα.

Επιπλέον εντάλματα σύλληψης εκδόθηκαν για υπόπτους στη νοτιοανατολική επαρχία Sirnak, Ένας από τους υπόπτους αργότερα τέθηκε υπό κράτηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Άγκυρα κατηγορεί το δίκτυο του Γκιουλέν ότι βρίσκεται πίσω από μια μακροχρόνια εκστρατεία για την ανατροπή του κράτους μέσω διείσδυσης στους τουρκικούς θεσμούς, ιδίως στο στρατό, στην αστυνομία και το δικαστικό σώμα.

Παράλληλα σημαντικό να αναφερθεί είναι ότι οι διώξεις υπόπτων για τρομοκρατία, στη Τουρκία είναι συνήθης πρακτική εναντίον όσων τάσσονται κατά του καθεστώτος Ερντογάν και της κυβέρνησης. Συχνές είναι αντίστοιχες συλλήψεις καθηγητών πανεπιστημίων, συγγραφέων, δημοσιογράφων και οποιοδήποτε μπορεί να κατηγορηθεί για τρομοκρατία, συχνά με εντελώς ανυπόστατες κατηγορίες.