Σε προσαγωγές γιατρών και νοσηλευτών του Νοσοκομείου της Σάμου, καθώς και μεταφραστών προχώρησε από το πρωί της Τετάρτης η αστυνομία. Σύμφωνα με πληροφορίες του «News24/7», μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί δέκα άτομα, εκ των οποίων έξι γιατροί, δύο νοσηλευτές και δύο ιδιώτες, ανάμεσά τους και ένας μεταφραστής. Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν είναι ότι χορηγούσαν έναντι αμοιβής, πλαστές ή και ψευδείς ιατρικές γνωματεύσεις σε αιτούντες άσυλο, ώστε να ενταχθούν σε ευάλωτες κατηγορίες και έτσι να πετύχουν τη σύντομη μετακίνησή τους από τη Σάμο στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Έρευνα για την υπόθεση των πλαστών εγγράφων που διακινούνται σε πρόσφυγες και μετανάστες πραγματοποιεί από το πρωί της Τετάρτης η Υποδιεύθυνση της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων Βορείου Ελλάδας της Ελληνικής Αστυνομίας. Μέχρι στιγμής δεν έχουν υπάρξει επίσημες ανακοινώσεις από την Ελληνική Αστυνομία, οι οποίες αναμένονται εντός της ημέρας.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, λίγες ημέρες νωρίτερα, στο πλαίσιο διεξαγωγής έρευνας, κατόπιν εισαγγελικής διαταγής, σημειώθηκε η προσαγωγή ενός γιατρού και ενός νοσηλευτή που εργάζονται στο ΚΥΤ Σάμου, στα πλαίσια του προγράμματος για επείγουσα παρέμβαση υγείας για την προσφυγική κρίση «PHILOS» του υπουργείου Υγείας, καθώς και μιας νοσηλεύτριας του ΟΑΕΔ.