Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατέληξαν τη Δευτέρα σε συμφωνία για επιβολή κυρώσεων κατά του προέδρου της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο, εξαιτίας της άγριας καταστολής των διαδηλωτών του κινήματος διαμαρτυρίας που ξέσπασε μετά τις εκλογές, τις οποίες οι διαδηλωτές αλλά και η αντιπολίτευση της χώρας θεωρούν φαλκιδευμένες.

Όπως δήλωσαν διπλωματικές πηγές της ΕΕ στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων (AFP), «Πολιτική συμφωνία επετεύχθη για την διεύρυνση της λίστας των κυρώσεων με την προσθήκη του προέδρου Λουκασένκο».

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μαας, είχε αναφέρει, σύμφωνα με το πρακτορείο «Reuters» πως ο Λουκασένκο θα πρέπει να προστεθεί σε κατάλογο κυρώσεων της ΕΕ που περιλαμβάνει περίπου 40 άλλους αξιωματούχους της Λευκορωσίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Λευκορωσικό καθεστώς, έχει εξαπολύσει τεράστια κατασταλτική επίθεση εναντίον των διαδηλωτών, ενώ έχει προβεί και σε πολλές συλλήψεις.

Όπλα εναντίον των διαδηλωτών

«Οι διαμαρτυρίες, οι οποίες έχουν μετατοπιστεί σε μεγάλο βαθμό στο Μινσκ, έχουν γίνει οργανωμένες και εξαιρετικά ριζοσπαστικές», ανέφερε το υπουργείο Εσωτερικών της Λευκορωσίας σε δήλωση. Επίσης συμπληρώνει πως «υπό αυτή την άποψη, οι υπάλληλοι του Υπουργείου Εσωτερικών και τα εσωτερικά στρατεύματα, δεν θα φύγουν από τους δρόμους και – εάν είναι απαραίτητο – θα χρησιμοποιήσουν ειδικό εξοπλισμό και στρατιωτικά όπλα», συμπληρώνει η ανακοίνωση.

Δεκάδες χιλιάδες Λευκορώσοι διαδηλώνουν κάθε Σαββατοκύριακο από τις εκλογές της 9ης Αυγούστου στις οποίες ο Αλεξάντερ Λουκασένκο ανακηρύχθηκε νικητής. Στις μαζικές διαδηλώσεις της Κυριακής, σύμφωνα με τη λευκορωσική αστυνομία, συνελήφθησαν 713 άτομα, ενώ οι δυνάμεις καταστολή χρησιμοποίησαν αύρες και γκλοπ προκειμένου να διαλύσουν το πλήθος που απαιτούσε τη διενέργεια νέων προεδρικών εκλογών.