Με τη νέα προσφυγική κρίση να έχει στριμώξει την κυβέρνηση και την Τουρκία να εντείνει τις προκλήσεις απέναντι στην Ελλάδα, ο Κ. Μητσοτάκης μεταβαίνει στο Βερολίνο, όπου εντός της μέρας θα έχει συνάντηση με την Α. Μέρκελ.

Την Τρίτη, ο πρωθυπουργός θα ταξιδέψει από το Βερολίνο στη Βιέννη όπου θα συναντηθεί με τον καγκελάριο της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος έχει κάνει λόγο για προσπάθεια εισβολής της Τουρκίας στην ΕΕ και επισήμανε πως «η ΕΕ πρέπει να έχει ενότητα και να μην δείξει αδυναμία απέναντι στην Τουρκία».

Ο Βέμπερ απειλεί με επαναφορά των κλειστών εσωτερικών συνόρων στην ΕΕ

Η Γερμανία «κατανοεί»

Ο εκπρόσωπος της Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ, δήλωσε πως η καγκελάριος έχει μεταφέρει στον Ερντογάν τη δυσαρέσκεια της για τα όσα επικρατούν στα ελληνοτουρκικά σύνορα, αλλά από την άλλη μπορεί να κατανοήσει ότι και η Τουρκία βρίσκεται σε δύσκολη θέση λόγω των εκατομμυρίων προσφύγων που φιλοξενεί στα εδάφη της.

«Η καγκελάριος εκφράστηκε πολύ ξεκάθαρα σε ό,τι αφορά την πρακτική του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν και του άσκησε κριτική ότι έστειλε τους μετανάστες και τους πρόσφυγες σε ένα αδιέξοδο, το οποίο για αυτούς σημαίνει μια πολύ δύσκολη κατάσταση στα σύνορα που είναι για εκείνους κλειστά. Επισήμανε όμως επίσης και ότι η Τουρκία, λόγω της κατάστασης στον μαινόμενο συριακό πόλεμο και λόγω του γεγονότος ότι ήδη φιλοξενεί 3-4 εκατομμύρια πρόσφυγες, έχει να σηκώσει ένα μεγάλο βάρος, μια δύσκολη κατάσταση και για αυτό έχει δικαιολογημένες προσδοκίες από την Ευρώπη».

Οι γιατροί της Λέσβου καταγγέλλουν την αντιμεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ

«Ανοίξτε τα σύνορα»

Μιλώντας σε εκδήλωση για τη μέρα της γυναίκας, ο Ερντογάν τόνισε ότι οι υπόλοιπες χώρες δεν καταδικάσει τη συμπεριφορά της Ελλάδας, που φέρεται απάνθρωπα στους πρόσφυγες. Κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση για να μπορέσουν να περάσουν στην Ευρώπη οι άνθρωποι που βρίσκονται στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

«Κανείς δεν υψώνει τη φωνή του απέναντι στην Ελλάδα και στην απάνθρωπη συμπεριφορά κατά των ανθρώπων που αναζητούν άσυλο. Κανείς δεν καταδικάζει τη δίωξη των γυναικών που ζητούν άσυλο στα ελληνοτουρκικά σύνορα και πυροβολούνται ή δέχονται ξυλοδαρμούς. Ελλάδα, άνοιξε τα σύνορα σου και βγάλε αυτό το βάρος από πάνω σου. Αφήστε τους ανθρώπου που αναζητούν άσυλο να πάνε προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες, δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Αν είναι να μοιραζόμαστε τα βάρη, θέλουμε εταίρους που θα τα μοιράζονται μαζί μας δίκαια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu.

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας θα μεταβεί τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, όπου θα συναντηθεί με υψηλόβαθμους Ευρωπαίους αξιωματούχους σχετικά με τη στάση της ΕΕ στο προσφυγικό. Ο Ερντογάν είχε επικοινωνήσει προ ημερών με τη Μέρκελ και της είχε τονίσει πως δεν λειτουργεί η υπάρχουσα συμφωνία για το προσφυγικό, ζητώντας την αναθεώρησή της.