Στο σύνολό τους απορρίπτουν τις διατάξεις του νομοσχεδίου οι συνδικαλιστές αστυνομικοί της Δημοκρατικής Ενωτικής Κίνησης Αστυνομικών (ΔΕΚΑ), τονίζοντας πως το κατατεθέν νομοσχέδιο «επιδιώκει να βάλει ταφόπλακα στο δικαίωμα του συνέρχεσθαι και να ποινικοποιήσει τη συμμετοχή σε πορείες-συγκεντρώσεις». Όπως καταγγέλλουν οι αστυνομικοί, το νομοσχέδιο βασίζεται σε ένα παραπλανητικό αφήγημα, «ότι δηλαδή για την εδώ και τώρα καταβαράθρωση της κοινωνικοοικονομικής ζωής ευθύνονται οι εργατικές, νεολαιίστικες, δικαιωματικές και περιβαλλοντικές διεκδικήσεις, η πλειονότητα των οποίων αποσκοπεί ακριβώς στη βελτίωσης της κοινωνικής και οικονομικής κατάστασης της κοινωνικής πλειοψηφίας».

Στην ανακοίνωσή της, η οργάνωση καλεί ομοσπονδίες και πρωτοβάθμια σωματεία «να αντισταθούν δυναμικά στην κατεύθυνση της απόσυρσης του νομοσχεδίου», υπογραμμίζοντας πως τα όσα προωθεί η κυβέρνηση μέσω του νομοσχεδίου «σε καμία περίπτωση δεν απαντούν στα ζητήματα έκνομων ενεργειών που διαχρονικά μπορεί να προκύπτουν κατά τη διάρκεια κοινωνικών εκδηλώσεων».

«Τεράστια μάλιστα ανησυχία μας προκαλεί ως συνδικαλιστές, ενεργούς και αγωνιζόμενους πολίτες, η προσπάθεια τόσων χρόνων για εκσυγχρονισμό και αποτελεσματικότητα της ΕΛ.ΑΣ, ώστε κάθε έκνομη ενέργεια να αποδίδεται και να τιμωρεί τον όποιο παραβάτη όπως και το δικαιϊκό μας σύστημα επιβάλει, να παίρνει πλέον τη μορφή της συλλογικής ευθύνης» σημειώνουν ακόμα, ενώ υπογραμμίζουν με νόημα πως «στη δημοκρατία υπάρχουν και κόκκινες γραμμές και η έννοια της συλλογικής ευθύνης τις υπερβαίνει».

Διαβάστε σχετικά με το νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη:

Το πιο επικίνδυνο νομοσχέδιο της Μεταπολίτευσης

Την ίδια ώρα, σε αντίστοιχο ύφος και πνεύμα κινείται και η ανακοίνωση της Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης Πυροσβεστών (ΕΑΚΠ), η οποία επίσης υπογραμμίζει πως σύμφωνα με αυτό το νομοσχέδιο, «θα είναι πλέον ποινικό αδίκημα να διεκδικούν οι εργαζόμενοι καλύτερες συνθήκες εργασίας, δουλειά με δικαιώματα, κοινωνική ασφάλιση, μόρφωση για τα παιδιά τους, δικαίωμα ελεύθερης πρόσβασης στην υγεία και γενικά ότι βελτιώνει τις συνθήκες ζωής τους».

Όπως τονίζουν οι πυροσβέστες, «η αφαίρεση δικαιωμάτων πάντα να συνοδεύεται με κατασταλτικά μέτρα. Σε συνέχεια λοιπόν της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και των νέων μέτρων που αναμένονται από το φθινόπωρο, η κυβέρνηση θωρακίζει με αυτό τον τρόπο τα συμφέροντα της εργοδοσίας απέναντι στη δικαιολογημένη λαϊκή οργή που γνωρίζουν πολύ καλά ότι δεν θα αργήσει να ξεσπάσει».

Στην ανακοίνωσή τους, καλούν τους συναδέλφους τους να μην σταθούν απέναντι στο εργατικό και λαϊκό κίνημα που αγωνίζεται κόντρα στις πολιτικές που πλήττουν όλους τους εργαζόμενους, «γιατί στην πλάτη των πυροσβεστών έχουν δοκιμαστεί και εφαρμόζονται όλες οι αντεργατικές πολιτικές, όπως η εντατικοποίηση της εργασίας, απλήρωτη υπερεργασία, χωρίς μέτρα προστασίας κ.α».

Καλούν και από την μεριά τους τους εργαζόμενους στο Πυροσβεστικό Σώμα «να ενώσουμε τις φωνές μας με τους υπόλοιπους εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα ώστε να μην περάσει αυτό το νομοσχέδιο».

Διαβάστε την ανακοίνωση των δύο συνδικαλιστικών οργανώσεων, ΔΕΚΑ και ΕΑΚΠ:

Ανακοίνωση ΔΕΚΑ: Περιφρουρούμε δικαιώματα δεν καταστέλουμε

Ξεκινά σήμερα στην αντίστοιχη επιτροπή της Βουλής, η συζήτηση για το κατατεθέν νομοσχέδιο που επιδιώκει να βάλει ταφόπλακα στο δικαίωμα του συνέρχεσθαι και να ποινικοποιήσει τη συμμετοχή σε πορείες-συγκεντρώσεις-.

Διαπιστώνουμε κατ’ αρχάς ότι για ένα σύνθετο ζήτημα που εμπλέκει συνταγματικά κατοχυρωμένες ελευθερίες, και πολύπλοκα κοινωνικοπολιτικά ζητήματα για τη δήθεν διασφάλιση της εύρυθμης οικονομικής και κοινωνικής ζωής, όπως με κομπασμό αναφέρουν οι εισηγητές του εν λόγω νομοσχεδίου δεν υπάρχει η αναγκαία και απαραίτητη συναίνεση σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο.

Επιπλέον όλη δομή του νομοσχεδίου βασίζεται σε ένα παραπλανητικό αφήγημα: ότι δηλαδή για την εδώ και τώρα καταβαράθρωση της κοινωνικοοικονομικής ζωής ευθύνονται οι εργατικές, νεολαιίστικες, δικαιωματικές και περιβαλλοντικές διεκδικήσεις, η πλειονότητα των οποίων αποσκοπεί ακριβώς στη βελτίωσης της κοινωνικής και οικονομικής κατάστασης της κοινωνικής πλειοψηφίας.

Η Δ.Ε.Κ.Α καταγγέλλει απερίφραστα το σύνολο των διατάξεων που βάζουν περιττά προσκόμματα στο δικαίωμα του συνέρχεσθαι και καλεί Ομοσπονδίες και Πρωτοβάθμια Σωματεία να αντισταθούν δυναμικά στην κατεύθυνση της απόσυρσης του νομοσχεδίου, καθώς είναι αναμφίβολο ότι οι προβλέψεις του νομοθετήματος βάσει και της αστυνομικής μας εμπειρίας, σε καμία περίπτωση δεν απαντούν στα ζητήματα έκνομων ενεργειών που διαχρονικά μπορεί να προκύπτουν κατά τη διάρκεια κοινωνικών εκδηλώσεων.

Περαιτέρω η συνδικαλιστική μας ιδιότητα επιβάλλει να προειδοποιήσουμε για τις συνέπειες που θα έχει τυχόν εφαρμογή του νομοσχεδίου, τόσο στον Οργανισμό μας όσο και στην υπηρεσιακή μας ζωή.

Ουσιαστικά με το παρόν σχέδιο νόμου η Αστυνομία σε κάθε περίπτωση θα βγει ζημιωμένη και με πληγωμένη αξιοπιστία μέσα από το ρόλο που της ανατίθεται.

Οποια κι αν είναι η απόφανση επί της διεξαγωγής ή μη, οποιασδήποτε συνάθροισης.

Σε περιπτώσεις απαγορεύσεων στιγματίζοντας και εργαλειοποιώντας περαιτέρω τον Οργανισμό και τα στελέχη του θυμίζοντας άλλες εποχές, αλλά και αποδιοπομπαίου τράγου σε κάθε περίπτωση διασάλευσης της κοινωνικοοικονομικής ζωής ή δημοσίας τάξης.

Τεράστια μάλιστα ανησυχία μας προκαλεί ως συνδικαλιστές, ενεργούς και αγωνιζόμενους πολίτες, η προσπάθεια τόσων χρόνων για εκσυγχρονισμό και αποτελεσματικότητα της ΕΛ.ΑΣ, ώστε κάθε έκνομη ενέργεια να αποδίδεται και να τιμωρεί τον όποιο παραβάτη όπως και το δικαιϊκό μας σύστημα επιβάλει, να παίρνει πλέον τη μορφή της συλλογικής ευθύνης.

Στη δημοκρατία υπάρχουν και κόκκινες γραμμές και η έννοια της συλλογικής ευθύνης τις υπερβαίνει.

Κλείνοντας και σε ότι αφορά το προτεινόμενο άρθρο 16 για το Ίδρυμα Εξοχές της ΕΛ.ΑΣ υπενθυμίζουμε ότι αφορά αποκλειστικά πόρους των εργαζομένων της, ιδρύθηκε με πρωτοβουλία των ίδιων των αστυνομικών, με ξεκάθαρο αλληλέγγυο και κοινωνικό χαρακτήρα και δε θα αφήσουμε στην πολιτική ηγεσία να βάλει χέρι στα ταμειακά διαθέσιμα για να εξυπηρετήσει ιδεοληψίες περί αριστείας.

ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ.

Η Γραμματεία της ΔΕΚΑ

Διαβάστε περισσότερα:

Ποινικοποίηση της ριζοσπαστικοποίησης των πολιτών μέσω της δημιουργίας Διεύθυνσης «Πρόληψης Βίας»

ΕΑΚΠ: Να μην επιτρέψουμε να μπει ταφόπλακα στο δικαίωμά μας να διεκδικούμε μια καλύτερη ζωή

Η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών απαιτεί την άμεση απόσυρση του κατάπτυστου και αντιδραστικού νομοσχεδίου για τις “δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις και άλλες διατάξεις” που κατατέθηκε χτες στη Βουλή.

Σύμφωνα με αυτό το νομοσχέδιο, θα είναι πλέον ποινικό αδίκημα να διεκδικούν οι εργαζόμενοι καλύτερες συνθήκες εργασίας, δουλειά με δικαιώματα, κοινωνική ασφάλιση, μόρφωση για τα παιδιά τους, δικαίωμα ελεύθερης πρόσβασης στην υγεία και γενικά ότι βελτιώνει τις συνθήκες ζωής τους.

Είναι πια γνωστή η τακτική και αυτό δείχνει και η εμπειρία πολλών ετών, η αφαίρεση δικαιωμάτων πάντα να συνοδεύεται με κατασταλτικά μέτρα. Σε συνέχεια λοιπόν της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και των νέων μέτρων που αναμένονται από το φθινόπωρο, η κυβέρνηση θωρακίζει με αυτό τον τρόπο τα συμφέροντα της εργοδοσίας απέναντι στη δικαιολογημένη λαϊκή οργή που γνωρίζουν πολύ καλά ότι δεν θα αργήσει να ξεσπάσει.

Με περίσσια προκλητικότητα προτάσσουν ως δικαιολογία τη προστασία των ατομικών και κοινωνικών ελευθεριών, την διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής και της παρεμπόδισης κυκλοφορίας των πολιτών. Έχουν οι ίδιοι φροντίσει, παίρνοντας τη σκυτάλη από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, με το νομοθετικό έργο τους, να διαλύσουν την κοινωνικοοικονομική ζωή των εργαζομένων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ο στόχος είναι ξεκάθαρος και αφορά την καταστολή και τρομοκράτηση του λαϊκού κινήματος και μόνο. Το επόμενο διάστημα και σε συνέχεια των μέτρων που πέρασαν εκμεταλλευόμενοι στο έπακρο την υγειονομική κρίση, έρχεται νέα αντιλαϊκή καταιγίδα εναντίων όλων των εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Ειδικά για εμάς τους ένστολους που οι τρόποι διεκδικήσεων είναι έτσι κι αλλιώς περιορισμένοι, τα πράγματα θα είναι ακόμα πιο δύσκολα. Όλο και περισσότερο γίνεται πιο ενεργή η συμμετοχή μας στις κατασταλτικές ενέργειες, ενώ οι συνδικαλιστικές μας ηγεσίες δεν φαίνεται να θέλουν να χαλάσουν το πολύ όμορφο και συναινετικό κλίμα που συνοδεύει τις συναντήσεις και τις φωτογραφίσεις με πολιτειακούς παράγοντες.

Εμείς οι πυροσβέστες δεν πρέπει να σταθούμε απέναντι στο εργατικό και λαϊκό κίνημα που αγωνίζεται κόντρα στις πολιτικές που πλήττουν όλους τους εργαζόμενους, γιατί στην πλάτη των πυροσβεστών έχουν δοκιμαστεί και εφαρμόζονται όλες οι αντεργατικές πολιτικές, όπως η εντατικοποίηση της εργασίας, απλήρωτη υπερεργασία, χωρίς μέτρα προστασίας κ.α.

Γι’ αυτό καλούμε όλους του εργαζόμενους στο Πυροσβεστικό Σώμα να ενώσουμε τις φωνές μας με τους υπόλοιπους εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα ώστε να μην περάσει αυτό το νομοσχέδιο. Να μην επιτρέψουμε να μπει ταφόπλακα στο δικαίωμά μας να διεκδικούμε μια καλύτερη ζωή και να μην παραδώσουμε μόνοι μας το μόνο όπλο που έχουμε σαν εργαζόμενοι. Οι φωνές μας συνάδελφοι ακούγονται και πιάνουν τόπο και αδιάσειστη απόδειξη η προσπάθεια από όλες τις κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων να περιορίσουν τις συνδικαλιστικές ελευθερίες και να φιμώσουν το λαϊκό κίνημα.

ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ