Μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στο Mega η υπουργός Πολιτισμού παρείχε για μια ακόμη φορά κάλυψη στον κ. Λιγνάδη υποστηρίζοντας ότι ακόμα δεν υπάρχουν επίσημες καταγγελίες παρά το γεγονός ότι  εδώ και τρεις ημέρες έχει δημοσιευτεί στο 2020mag.gr μια ανατριχιαστική μαρτυρία ενός θύματος βιασμού το οποίο δεν κατονομάζει τον δράστη, ωστόσο αναφέρεται σε «γνωστό σκηνοθέτη του Θεάτρου».

«Θέλω να ξεκινήσουμε με την ιστορία που είχαμε με την παραίτηση του κυρίου Λιγνάδη. Να μας πείτε γιατί υπέβαλε την παραίτησή του ο κύριος Λιγνάδης, αλλά θα μου επιτρέψετε, στα χρόνια που γνωριζόμαστε, να σας πω ότι εγώ βλέπω ότι τον Λιγνάδη έπεσαν τώρα όλοι να τον φάνε, άνθρωποι που τον υμνούσαν τόσο καιρό. Άνθρωποι, οι οποίοι του έκαναν το πορτρέτο. Λέγαν ότι ο Λιγνάδης έσωσε το Εθνικό, τι φοβερός που είναι, όλο αυτό το διάστημα. Και μου κάνει πολύ μεγάλη εντύπωση ότι οι ίδιοι άνθρωποι τώρα λένε “αίσχος, να σηκωθεί να φύγει” κλπ» είπε ο δημοσιογράφος του Mega, Ιορδάνης Χασαπόπουλος με την υπουργό να απαντά: «Έχετε απόλυτο δίκιο κύριε Χασαπόπουλε».

« Ο Δημήτρης Λιγνάδης έχαιρε μίας καλλιτεχνικής αποδοχής και αυτό φάνηκε και από την αντιμετώπιση που είχε όταν διορίστηκε στο Εθνικό Θέατρο» είπε προσθέτοντας ότι «από εκεί και πέρα, αυτές τις μέρες ζούμε σε μία τοξική και ζοφερή κατάσταση. Βλέπετε τι συμβαίνει με το ελληνικό #metoo. Αυτό, το οποίο θέλω να πω είναι ότι χρειάζεται πάρα πολύ μεγάλη προσοχή, ώστε αυτή η πολύ γενναία κίνηση θυμάτων, ανδρών και γυναικών σε όλο τον κόσμο, να μη χάσει την πραγματική της σημασία. Να μην πέσουμε δηλαδή σε μία κατάσταση που τελικά, η κοινή γνώμη, η οποία αυτή τη στιγμή παρακολουθεί με έκπληξη αλλά και με προβληματισμό, με απέχθεια, όλα αυτά που συμβαίνουν, τα οποία λέγονται και βγαίνουν στην επιφάνεια».

Όταν η υπουργός ρωτήθηκε αν υπάρχουν καταγγελίες είπε: «Πρέπει να διαφοροποιήσουμε λίγο τα πράγματα, για πολλούς οι καταγγελίες είναι επώνυμες. Για τον Λιγνάδη, μέχρι στιγμής, επώνυμη καταγγελία δεν υπάρχει. Από εκεί και πέρα, όπως ο ίδιος λέει στην επιστολή του δεν μπορούσε να αντέξει το κλίμα των θυμών που δημιουργούσε έναν κλοιό που είχε δημιουργηθεί γύρω από αυτόν. Κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα τα υπερασπιστεί τον εαυτό του, την φήμη του».

Παράλληλα έκανε ξεκάθαρο ότι δεν είχε ζητήσει την παραίτηση Λιγνάδη η ίδια, ενώ ερωτηθείσα αν έχει ξεκινήσει κάποια έρευνα από το υπουργείο που να αφορά το Εθνικό αναρωτήθηκε: «Μα πώς είναι δυνατόν τον υπουργείο να κάνει έρευνα;»

Απαντώντας στο κατά πόσο θα κόβονται οι επιχορηγήσεις σε θιασάρχες, αν αποδειχτεί κάτι εναντίον τους, η υπουργός Πολιτισμού είπε ότι «Είναι προφανές αυτό. Έχουμε δηλώσει προς πάσα κατεύθυνση ότι θα έχουμε μηδενική ανοχή. Η οποιαδήποτε μορφή βίας δεν μπορεί να τύχει καμίας ανοχής. Είναι μια φρικτή πράξη που πληγώνει ανεπανόρθωτα ψυχές. Το υπουργείο δεν θα επιδείξει καμία ανοχή. Όταν οι καταγγελίες είναι επώνυμες και επαναλαμβανόμενες, δε χρειάζεται να περιμένει κανείς το δικαστήριο. Υπάρχει και ο κώδικας της ηθικής. Ο ίδιος κώδικας μάς υποχρεώνει να μην μπούμε σε ένα κυνήγι μαγισσών».

«Ο διάδοχος του κ. Λιγνάδη θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες. Δε θα αφήσουμε μεγάλο κενό, θα δούμε τα πράγματα με την ψυχραιμία που πρέπει να τα δούμε. Είμαστε σε έκτακτες συνθήκες, θα το αντιμετωπίσουμε», είπε η κ. Μενδώνη.

Ζητείται η παραίτηση Μενδώνη-Γιατρομανωλάκη και εισαγγελική έρευνα – «Να μη θεωρηθεί ότι με την παραίτηση Λιγνάδη η υπόθεση έκλεισε»