Μετά τη NAVTEX που εξέδωσε το πρωί της Δευτέρας η Τουρκία για σεισμικές έρευνες του Oruc Reis, σε περιοχή νότια του καστελόριζου εντός της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ακολούθησε πλήθος αντιδράσεων της Ελληνικής πλευράς. Μία εξ αυτών ήταν η έκδοση ελληνικής αντι-NAVTEX προκειμένου να ακυρωθεί το τουρκικό σήμα. Σε αυτή μάλιστα, η οποία εκδόθηκε από τον σταθμό Ηρακλείου, αναφερόταν ότι η τουρκική είναι παράνομη καθώς οι συντεταγμένες της αναφέρονται σε περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ενώ παράλληλα καλούσε τα σκάφη να μην τη λάβουν υπόψη.

Ωστόσο το μεσημέρι της Δευτέρας ακολούθησε νέα τουρκική NAVTEX, με την οποία η Άγκυρα ανακοινώνει ότι το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis, συνοδευόμενο από άλλα δύο πλοία, πραγματοποιεί έρευνες εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας για λογαριασμό της τουρκικής δημοκρατίας. Μάλιστα χαρακτηρίζει τη NAVTEX του σταθμού Ηρακλείου ως μη εξουσιοδοτημένη, σημειώνοντας παράλληλα ότι ο ναύσταθμος της Αττάλειας έχει τη δικαιοδοσία να εκδίδει μηνύματα NAVTEX για τη συγκεκριμένη περιοχή και θα εξακολουθήσει να το πράττει για την ασφάλεια των ναυτιλομένων.

Η νέα τουρκική NAVTEX

TURNHOS N/W : 1026/20 (Antalya NAVTEX Station) (Published Date: 10-08-2020 14:56)
TURNHOS N/W : 1026/20
MEDITERRANEAN SEA
1. TURKISH FLAGGED R/V ORUÇ REİS, ATAMAN AND CENGİZ HAN ARE CONDUCTING SEISMIC SURVER IN TURKEY’S CONTINENTAL SHELF ON BEHALF OF REPUBLIC TURKEY IN ACCORDANCE WITH INTERNATIONAL LAW.
2. UNAUTHORIZED STATION HAS BROADCASTED NAVTEX MESSAGE NUMBER HA28-455/20 IN TURKISH NAVTEX SERVICE AREA. ANTALYA NAVTEX STATION HAS THE AUTHORITY TO BROADCAST NAVTEX MESSAGES IN THE AREA.
3 ANTALYA TURK RADYO NAVTEX NR. FA26-1024/20 ISSTILL VALID AND EFFECTIVE. ANTALYA STATION WILL CONTIUNUE TO PROMULGATE NAVTEX MESSAGES FOR SAFETY OF MARIERS.
4. CANCEL THIS MESSAGE 232059Z AUG 20.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», διπλωματικές πηγές επιβεβαιώνουν την παρουσία των τουρκικών σκαφών εντός της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας και συμπληρώνουν ότι αν και έχει ρίξει καλώδια, δεν πραγματοποιεί καμία έρευνα, καθώς προκαλείται θόρυβος από τις ναυτικές μονάδες που βρίσκονται στην περιοχή. Παράλληλα ελληνικό πολεμικό σκάφος καλεί κάθε δεκαπέντε λεπτά μέσω ασυρμάτου το τουρκικό ερευνητικό πλοίο να αποχωρήσει από την περιοχή.

Υπενθυμίζεται ότι το πρωί της Δευτέρας στον απόηχο της τουρκικής NAVTEX, συνεδρίασε το συμβούλιο αρχηγών των Ενόπλων δυνάμεων, ένας στις 12 το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε σύγκλιση του ΚΥΣΕΑ στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, στην οποία Το μόνο που έγινε γνωστό ήταν ότι εκτιμήθηκε η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο προκειμένου η ελληνική κυβέρνηση να σχεδιάσει τα επόμενα βήματα της Απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα.\

Νέα κλιμάκωση της έντασης με τη Τουρκία – Συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ (UPD)

Διπλωματικές επαφές

Από πλευράς του το ελληνικό ΥΠΕΞ καταδίκασε με έντονο και αιχμηρό τρόπο την τουρκική προκλητικότητα, σημειώνοντας παράλληλα ότι οι προθέσεις της γείτονος για διάλογο ήταν προσχηματικές, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι η Ελλάδα δεν θα δεχθεί κανέναν εκβιασμό.

Στη συνέχεια και πιο συγκεκριμένα το απόγευμα της Δευτέρας η ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα προχώρησε σε διάβημα προς το τουρκικό ΥΠΕΞ. Όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές τις οποίες επικαλείται η «Καθημερινή», πραγματοποιήθηκαν τηλεφωνικές επαφές με τους Υπουργούς Εξωτερικών της Γερμανίας, της Κύπρου και του Μπαχρέιν, στις οποίες ο Υπουργός Εξωτερικών ανέπτυξε το περιεχόμενο της συμφωνίας τμηματικής οριοθέτησης ΑΟΖ Ελλάδας – Αιγύπτου ενώ αναφέρθηκε και στις κινήσεις της Αγκυρας στην περιοχή.

Σημειώνεται επιπλέον ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνομίλησε τη Δευτέρα με το πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ενημερώνοντάς τον για τη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου ενώ για τις 17:00 είχε προγραμματισμένη τηλεφωνική συνομιλία με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρωί της Δευτέρας, η γερμανική κυβέρνηση κάλεσε τόσο την Ελλάδα όσο και τη Τουρκία, να επιλύσουν ειρηνικά τις διαφορές τους επιδιώκοντας να καθίσουν μαζί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Παράλληλα εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών και εκπρόσωπος της καγκελαρίας σε δηλώσεις τους εξέφρασαν έντονη ανησυχία για την ένταση της τουρκικής επιθετικότητας στην ανατολική Μεσόγειο.

Αντι-NAVTEX από την Ελλάδα απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα στην Α. Μεσόγειο

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθιά για τα δηλωμένα σχέδια της Τουρκίας»

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών επεσήμανε πως «οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν ότι η Τουρκία έχει εκδώσει ειδοποίηση σε άλλα πλοία για ερευνητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο», προτρέποντας τις τουρκικές αρχές «να σταματήσουν τέτοια σχέδια για επιχειρήσεις και να αποφύγουν μέτρα που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή».

Παράλληλα σημείωσε πως «οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθιά για τα δηλωμένα σχέδια της Τουρκίας για έρευνες φυσικών πόρων σε περιοχές στις οποίες η Ελλάδα και η Κύπρος διεκδικούν δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο. Τέτοιες δράσεις είναι προκλητικές και αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή».

Τέλος ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπογράμμισε πως «η ανάπτυξη των πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να προάγει τη συνεργασία και να παρέχει τα θεμέλια για διαρκή ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή».