Στην Αθήνα συνελήφθη τη Πέμπτη ένας Σύριος, φερόμενος ως μέλος του ISIS, σύμφωνα με ανακοίνωση της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, «πρώτες πρωινές ώρες της 19-11-2020 συνελήφθη 27χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Συρίας, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για ένταξη και συμμετοχή ως μέλος στην τρομοκρατική οργάνωση ISIS/DA’ESH, καθώς και για τρομοκρατικές πράξεις άμεσης συνδρομής σε ανθρωποκτονία, με δόλο, σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, από κοινού και κατά συρροή».

Σύμφωνα με την αντιτρομοκρατική, ο 27χρονος εισήλθε στη χώρα στις 28 Μαρτίου του 2018 και εξεταζόμενος μετά την σύλληψή του, αποδέχτηκε τις σε βάρος του αποδιδόμενες κατηγορίες. Έπειτα σχηματίστηκε δικογραφία και οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.

Ακόμα η ανακοίνωση αναφέρει ότι «κατά τη διενέργεια έρευνας, που πραγματοποιήθηκε σε οικίσκο ανοιχτής δομής φιλοξενίας αλλοδαπών, όπου διέμενε, ανευρέθηκαν ψηφιακά πειστήρια, τα οποία θα αποσταλούν στα εγκληματολογικά εργαστήρια για διενέργεια εργαστηριακών εξετάσεων».

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, που επικαλείται αστυνομικές πηγές, ο 27χρονος φερόμενος τζιχαντιστής βρισκόταν εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα στο στόχαστρο της αντιτρομοκρατικής. Εν τέλει συνελήφθη ύστερα από πληροφορίες που είχαν οι ελληνικές αρχές, στο πλαίσιο των δράσεων και συνεργασιών για την αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας.

Ο 27χρονος είχε εισέλθει στην Ελλάδα ως πρόσφυγας, μαζί με την σύζυγό του και τα πέντε παιδιά τους και είχε αιτηθεί άσυλο, το οποίο όμως δεν του έχει χορηγηθεί ακόμα. Αφορμή για την προσαγωγή του στάθηκε ένα επεισόδιο μεταξύ αλλοδαπών στο Κέντρο Φιλοξενίας του Ελαιώνα. Όπως αναφέρει η «Εφημερίδα των Συντακτών», κατά την επέμβαση της αστυνομίας και τη σύλληψή του, ο 27χρονος φέρεται να είπε πράγματα «θρησκευτικού περιεχομένου», πράγμα το οποίο έγινε η αιτία να ειδοποιηθεί η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία.

Στην αντιτρομοκρατική, οι αστυνομικοί έδειξαν στον 27χρονο, ένα βίντεο από τη Συρία, όπου φαίνεται μεταξύ άλλων μαχητών του ISIS, να ποζάρουν με τις σημαίες του Ισλαμικού Κράτους και οπλισμό, με τον Σύρο, να ομολογεί ότι πράγματι είχε ενταχθεί στον ISIS κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Συρία, καθώς και ότι ως μέλος του είχε συμμετάσχει σε δολοφονίες συλληφθέντων από τους τρομοκράτες.