Το «Νέο Αντικαπιταλιστικό Κόμμα» (NAK) προέρχεται κύρια από την τροτσκιστική Λίγκα Επαναστατών Κομμουνιστών (LCR) και έχει επικεφαλής τον Olivier Besancenot . Το 2008 η LCR αυτοδιαλύθηκε και τον Φεβρουάριο του 2009 έγινε το ιδρυτικό συνέδριο του ΝΑΚ. Στις ιδρυτικές του αρχές, ο στρατηγικός του στόχος ορίζεται ως ο «σοσιαλισμός του 21ου αιώνα».

Το ιδρυτικό συνέδριο του ΝΑΚ, αλλά και η μετέπειτα πορεία του, προκάλεσε την προσοχή στην Ευρώπη και διεθνώς. Ελληνικά κόμματα και οργανώσεις της Αριστεράς δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για την πορεία του,  λόγω και των θετικών εκλογικών αποτελεσμάτων στις Ευρωεκλογές του 2009 και τις Γαλλικές Προεδρικές Εκλογές. Ακτιβιστικές ενέργειες δε, στρέφουν τα βλέμματα πάνω τους, όπως το «κίνημα των σούπερ μάρκετ»: μέλη του ΝΑΚ μπαίνουν σε σούπερ μάρκετ και αφού κατεβάσουν τρόφιμα από τα ράφια, στήνουν αυτοσχέδια πικ-νικ στους διαδρόμους.  Μέρος της απήχησης του ΝΑΚ οφείλεται και στη δημοφιλία του 34χρονου επικεφαλής του, ο οποίος προβλήθηκε σημαντικά από τα γαλλικά ΜΜΕ.

Τη μεγάλη αισιοδοξία ανέκοψαν τα αποτελέσματα των τοπικών εκλογών του Μάρτη του 2010, τα οποία δεν ήταν αντάξια των προσδοκιών των φίλων και μελών του ΝΑΚ.    

Ακολουθεί συνέντευξη του Olivier Besancenot στην εφημερίδα Junge Welt, 11/5/10.

Ερ: Είστε ο εκπρόσωπος του Νέου Αντικαπιταλιστικού Κόμματος (ΝΑΚ) – πώς κρίνετε τη βοήθεια δισεκατομμυρίων ευρώ που αποφάσισε να δώσει η Ευρωομάδα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην Ελλάδα;

Olivier Besancenot: Είναι σαν να προσπαθείς να αδειάσεις τον ωκεανό με το κουταλάκι του γλυκού – η υπόθεση της Ελλάδας είναι μια μεγάλη υποκρισία. Εκείνοι, οι οποίοι ευθύνονται στην πραγματικότητα για την κρίση, είναι οι ίδιοι που ισχυρίζονται ότι θέλουν να σώσουν τη χώρα. Οι πραγματικοί υπεύθυνοι για το χάος δεν είναι οι Έλληνες, αλλά οι συνήγοροι της νεοφιλελεύθερης πολιτικής. Δηλαδή, αυτοί που εδώ και χρόνια και παντού στον κόσμο μειώνουν τους φόρους για τους πλούσιους και τους υποστηρίζουν με δημόσιο χρήμα. Σαν αποτέλεσμα αυξάνονται τα ελλείμματα των νοικοκυριών. Το κράτος χρεώνεται (δημιουργεί χρέη) και δηλώνει ότι μια χούφτα κερδοσκόπων επιβάλλει υπερβολικά υψηλά επιτόκια. Το κράτος χρειάζεται μια θεραπεία-σοκ για να τα βγάλει πέρα – εμείς χρειαζόμαστε μια δημόσια οικονομική υπηρεσία, η οποία να εξαλείψει τo χρηματοπιστωτικό μονοπώλιο.

Ερ: Πώς κρίνετε το δραστικό αποταμιευτικό σχέδιο, το οποίο επέβαλε το Δ.Ν.Τ ως ανταποδοτικό όρο για τη βοήθειά του;

ΟΒ: Η Ε.Ε και το Δ.Ν.Τ δεν διαφέρουν στις διαδικασίες τους. Εξαναγκάζουν την ελληνική κυβέρνηση να αφήσει να πληρώσει ο λαός το λογαριασμό. Εν συντομία αυτό σημαίνει χαμηλότερους μισθούς και αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης. Με αυτόν τον τρόπο η κρατική μηχανή είναι σε θέση να ασκήσει πολιτική μισθών, ωστόσο μειώνοντάς τους. Αν υπήρχε όντως η λεγόμενη αριστερή στροφή του ΔΝΤ, υπό την καθοδήγηση του κάποτε σοσιαλιστή Υπουργού Οικονομίας Ντομινίκ Στρος Καν, θα το είχαμε παρατηρήσει.

Ερ: Το Σοσιαλιστικό Κόμμα (Γαλλίας) εξαφάνισε τον όρο «σοσιαλισμός» από το πρόγραμμά του λίγο πριν από την οικονομική κρίση. Η αρχηγός του, Μαρτίν Ομπρί, αφήνει τώρα σαν προοπτική μια νέα κεντρο-αριστερή κυβέρνηση «κοινωνικής ευημερίας και κράτους πρόνοιας». Είναι αυτή η «αλληλοβοήθεια» δελεαστική για το κόμμα σας;

ΟΒ: Δεν είμαστε εναντίον του κράτους πρόνοιας, ακόμα κι αν ακούγεται μπαγιάτικο, όμως διερωτόμαστε πώς πρέπει να είναι. Στόχος του Σοσιαλιστικού Κόμματος δεν είναι η αναδιανομή του υπάρχοντος πλούτου. Το ΝΑΚ είναι το μόνο κόμμα που υποστηρίζει τη ρήξη. Για τη χρηματοδότηση των σημερινών επιπέδων των συντάξεων είναι απαραίτητο, μέχρι το έτος 2050, το 3% του ΑΕΠ στη χειρότερη περίπτωση. Αυτό το ποσοστό δεν συγκρίνεται με το 17% του ΑΕΠ, το οποίο καταβάλλεται ως μερίσματα στους μετόχους των επιχειρήσεων.      

Ερ: Πώς εξελίσσονται τα πράγματα  στο ΝΑΚ μετά τις τοπικές εκλογές της 15ης Μάρτη; Πήρε μόνο 3,4% – ενώ εσείς προσωπικά στις προεδρικές εκλογές του 2007 συγκεντρώσατε το 4,1% των ψηφοφόρων.

ΟΒ: Δεχτήκαμε σίγουρα ένα χτύπημα. Χρειάζεται ευπρέπεια και θάρρος για να κατανοήσουμε, να χωνέψουμε μια τέτοια χαμηλή θέση και να βγάλουμε συμπεράσματα. Γι’ αυτό κι εγώ για πρώτη φορά δεν έδωσα καμία συνέντευξη.

Ερ: Σας κατηγόρησαν για σεχταριστή, ακόμη και φίλοι του κόμματός σας. Τι λέτε γι’ αυτό;

ΟΒ: Χαρακτηρισμοί τέτοιου είδους δεν λύνουν το πρόβλημα. Παραδέχομαι ότι έχουν γίνει λάθη μετά την ίδρυση του κόμματος τον Φεβρουάριο του 2009. Η στρατηγική συμμαχιών μας δεν είναι πάντα αναγνωρίσιμη, το πρόγραμμά μας δεν είναι πάντα εύκολο να ακουστεί. Και βέβαια η προσωποποίηση έπαιξε μεγάλο ρόλο. Λίγο παραπάνω από ό,τι θα μου άρεσε…

Ερ: Θέλετε να μείνετε εκπρόσωπος του ΝΑΚ;

ΟΒ: Θα δούμε. Αυτή η ερώτηση θα απαντηθεί από το συνέδριό μας το Νοέμβριο. Νομίζω ότι θα ήταν καλό, αν στην επόμενη ηγεσία υπήρχαν περισσότεροι εκπρόσωποι.