Της Μαριας Δεληθαναση

Το μίσος έχει πλέον εγκατασταθεί στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα. Οι αγανακτισμένοι κάτοικοι που πρωτοστατούν στον βίαιο εκτοπισμό των αλλοδαπών από την περιοχή είναι αποφασισμένοι για κλιμάκωση της έντασης και πυροδότηση σοβαρών επεισοδίων σε καθημερινή πλέον βάση. Μάλιστα προβλέπουν, μιλώντας στην «Κ», ότι σύντομα θα υπάρξει νεκρός. Τα βέλη του μίσους στρέφονται με την ίδια ένταση εναντίον όσων κατοίκων ενεργά στηρίζουν τον ειρηνικό συγχρωτισμό με τους αλλοδαπούς και εν γένει εναντίον όποιου διαφωνεί. Την ίδια στιγμή εκτιμάται ότι είναι ζήτημα χρόνου πότε αλλοδαποί -χωρίς οικογένειες- θα περάσουν κι αυτοί στην επικίνδυνη ζώνη της αυτοδικίας. Η αστυνομία εμφανίζεται αδύναμη να διαχειρισθεί το πρόβλημα, του οποίου η γιγάντωση έχει από καιρό προβλεφθεί. Τηρεί παθητική στάση, αποτρέποντας το τελευταίο δίμηνο όσους αλλοδαπούς, θύματα βίας, προστρέχουν σε αυτήν για να υποβάλουν μηνύσεις. Κάτοικοι της περιοχής και στελέχη της αστυνομίας μιλούν πλέον για ακήρυχτο πόλεμο.

Την εικόνα του φόβου, της οργής, του μίσους, συμπληρώνουν οι καθημερινές επιθέσεις από κακοποιά στοιχεία και η δυναμική στρατολόγηση «μαχητών του μίσους» σε σχολεία της περιοχής των Πατησίων και της Κυψέλης. Οχι τυχαία, στα προχθεσινά επεισόδια πρωτοστάτησαν ανήλικοι Ελληνες και Αλβανοί. «Είναι φυσικό να εξεγείρονται οι Αλβανοί που έχουν δημιουργήσει περιουσία στην περιοχή», δηλώνει στην «Κ» κάτοικος της περιοχής που πρεσβεύει στην αυτοδικία και επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του. «Για την κατάσταση φταίει η πολιτική αδιαφορία. Κανένα κόμμα δεν έχει σταθεί στο πλευρό της πλατείας. Ο,τι κάνουν το κάνουν οι κάτοικοι μόνοι τους. Εμείς καλούμεθα να αμυνθούμε στη βία με βία. Περιμένω έναν νεκρό και τότε ο σώζων εαυτόν σωθήτω».

Εντονη οργή κατά του πολιτικού συστήματος εκφράζει και άλλη κάτοικος, συνταξιούχος του Δημοσίου: «Η εξουσία έχει κάνει την περιοχή σκουπιδότοπο. Θα πάρουμε τα όπλα. Δεν υπάρχει άλλη λύση. Η αδιαφορία μάς έχει κάνει επιθετικούς. Μέχρι τώρα περιοριζόμασταν στη λεκτική βία. Τώρα θα προχωρήσουμε. Θέλουμε μια φυσιολογική ζωή όπως αυτή που έχουν στο Κολωνάκι, την Εκάλη, τη Βούλα και τη Βουλιαγμένη. Ισοπολιτεία δεν θέλουμε; Η επανάσταση θα ξεκινήσει από εδώ».

Οι κάτοικοι-οπαδοί της αντίπερα όχθης εκφράζουν έντονη αγωνία για την απαξίωση του πολιτικού συστήματος. «Το κενό που δημιούργησε η πλήρης αδιαφορία της κεντρικής και τοπικής εξουσίας κατέλαβαν οργανώσεις που κινούνται στον χώρο της άκρας Δεξιάς και του φασισμού. Οπαδοί μιας απαξιωμένης τα προηγούμενα χρόνια ιδεολογίας, εμφανίζονται πλέον ως σωτήρες. Ομως έτσι απαξιώνεται επικίνδυνα το πολιτικό σύστημα. Στην περιοχή μας κυβερνά το παρακράτος και το κράτος σέρνεται από πίσω ασθμαίνοντας. Δεν είναι τυχαίο ότι η βία κλιμακώνεται στις προεκλογικές περιόδους», σημειώνει το μέλος της Κίνησης Πολιτών 6ου Διαμερίσματος κ. Μαρίνα Βήχου. Επώνυμος και ο λόγος του κατοίκου της περιοχής κ. Χρ. Ρουμπάνη: «Το κράτος και η αστυνομία όχι μόνο δεν έχουν καταφέρει να σταματήσουν το φαινόμενο, αλλά η στάση τους είναι προκλητικά αδιάφορη απέναντι σε ό,τι συμβαίνει, ενθαρρύνοντας όσους προκαλούν τη βία και αδιαφορώντας για τις συνέπειες. Ως μοναδική διέξοδο, δυστυχώς, μερικοί αλλοδαποί έχουν αρχίσει να ανταποδίδουν τα χτυπήματα. Κι έτσι ζούμε πλέον στην κοινωνία της ζούγκλας. Το ερώτημα είναι αν το κράτος δεν μπορεί ή δεν θέλει. Απαιτούμε να εγκατασταθεί στην περιοχή μας Παρατηρητήριο Ατομικών και Κοινωνικών Δικαιωμάτων, μια και η αστυνομία είναι ανίκανη να μας προστατέψει. Δεν πάει άλλο».

Καθημερινή, 17 Σεπτεμβρίου 2010