Την Πέμπτη, για παράδειγμα, στην επικαιρότητα (όσων ασχολούνται με σοβαρή επικαιρότητα), ήταν η ανθρωπιστική κρίση στη Λέσβο με τους χιλιάδες πρόσφυγες στους δρόμους. Αν δεν θεωρείται αυτό σημαντικό, ήταν και τα ελληνοτουρκικά, ένα ζήτημα που βάσει όλων των μετρήσεων ενδιαφέρει μία πολύ μεγάλη μερίδα των πολιτών της χώρας. Το άρθρο Μητσοτάκη σε διεθνή ΜΜΕ ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από την αντιπολίτευση.

Η κοινοβουλευτική ομάδα όμως της Νέας Δημοκρατίας ταλανίζεται από άλλα ζητήματα. Στη Βουλή, διεξήχθη την Πέμπτη η ψηφοφορία για την άρση ασυλίας του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη, λόγω μήνυσης του εκδότη των Παραπολιτικών, Γιάννη Κουρτάκη, για συκοφαντική δυσφήμηση. Τα προβλήματα για το κυβερνών κόμμα ξεκίνησαν όταν, περίπου 80 βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας απουσίασαν, με αποτέλσμα η πρόταση για την άρση ασυλίας του Πολάκη να καταψηφιστεί. Σύμφωνα μάλιστα με τις πληροφορίες του φιλοκυβερνητικού Τύπου, «οι βουλευτές της ΝΔ έλαβαν δύο μηνύματα από τον γραμματέα της ΚΟ, Σταύρο Καλαφάτη, αρκετοί από τους νεοεκλεγέντες βουλευτές απουσίαζαν, ενώ μόνο οι Χάρης Θεοχάρης και Μάνος Κόνσολας ήταν παρόντες από το υπουργικό συμβούλιο». Θα μπορούσε να είναι και χειρότερα πάντως, όπως συνέβη στην Ευρωβουλή, με τους ευρωβουλευτές της ΝΔ να κάνουν «επείγουσα ερώτηση» για δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, από το 2015…

Το αποτέλεσμα αλλά και οι αιτίες της απουσίας των βουλευτών της ΝΔ έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από ψηφοφόρους του κόμματος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ «αναζητούνται ευθύνες», όπως μας πληροφόρησαν βουλευτές με αναρτήσεις τους. Ξεχωρίζουν βέβαια, μερικές από αυτές, με πρώτη φυσικά τη δημόσια συγγνώμη του υπουργού Ανάπτυξης, αντιπροέδρου της ΝΔ, Άδωνη Γεωργιάδη, προς τον εκδότη των «Παραπολιτικών. Μάλλον πρόκειται για παγκόσμια πρωτοτυπία.

Και ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, έσπευσε να τοποθετηθεί για την «σοβαρή αστοχία», πρωί πρωί στα «Παραπολιτικά». Για «τεχνικό λάθος» στην ψηφοφορία έκανε λόγο ο Ευριπίδης Στυλιανίδης. Ο βουλευτής, Μπάμπης Παπαδημητρίου, από την πλευρά του, ανέβασε στο τούιτερ την ψήφο του, ως «πιστοποιητικό» σωστής κοινοβουλευτικής συμπεριφοράς.

Eνώ οργισμένοι οι Κωνσταντίνος Μπογδάνος (που έχει και δική του εκπομπή στο ραδιόφωνο των Παραπολιτικών) και Γιάννης Λοβέρδος ζητούν ευθύνες:

Μέχρι ενός σημείου, ας τα βρούνε μόνοι τους. Αλλά τίθενται και μερικά ερωτήματα. Το «δικαίωμα του πολίτη να αντιμετωπίζεται ισότιμα με τον βουλευτή» σε τέτοιες υποθέσεις συκοφαντικής δυσφήμισης είναι μια ένα βάσιμο επιχείρημα, που σε γενικές γραμμές θα έπρεπε να τηρείται, μολονότι η εμπειρία λέει ότι πάνω από αυτό, επικρατεί συνήθως η κομματική πειθαρχία. Αλλά εδώ ζητούνται συγγνώμες από τον Κουρτάκη λόγω της ιδιότητας του ως πολίτη ή ως εκδότη;

Επίσης, δεν θα ήταν πολύ όμορφο να έδειχνε η Νέα Δημοκρατία την ίδια σπουδή και στο ζήτημα που αποτελεί την αφετηρία των συκοφαντικών κατά τον Κουρτάκη επιθέσεων του Πολάκη; Στο σκάνδαλο του ΚΕΕΛΠΝΟ δηλαδή και στο δικαίωμα των πολιτών να ενημερωθούν πώς και γιατί κατέληξαν στα ΜΜΕ του Κουρτάκη συνολικά 889.000 ευρώ μόνο το 2014 μέσω των «διαφημιστκών δαπανών» του ΚΕΕΛΠΝΟ σε ΜΜΕ; Ή γιατί, το velwnakaiklwsti.gr, του ίδιου εκδότη χρηματοδοτήθηκε με 48.000 ευρώ, ξανά μόνο το 2014, σύμφωνα με το πόρισμα της Γενικής Επιθεώρησης Δημόσιας Διοίκησης.

Στην πολιτική, όλα είναι θέμα προτεραιοτήτων και επιλογών. Από το αν ο κάθε βουλευτής θα κάνει τη «χάρη» στους ψηφοφόρους του να μην είναι τουρίστας και να εμφανίζεται να ψηφίζει, στο πότε και για ποιο θέμα θα τοποθετείται δημόσια, στο αν και πότε θα αψηφά την κομματική «γραμμή», μέχρι και το από ποιον «απλό πολίτη» και γιατί θα ζητήσει συγγνώμη.

Ζούμε πάντως πρωτοφανή σκηνικά.