Στο κόκκινο βρίσκεται η ένταση στο Κασμίρ μετά την απόφαση της Ινδίας να ανακαλέσει το άρθρο 370 του ινδικού συντάγματος, σύμφωνα με το οποίο η περιοχή Τζαμού-Κασμίρ στους πρόποδες των Ιμαλαΐων, κατέχει σχετική αυτονομία σε σχέση με την ινδική κυριαρχία.

Πιο συγκεκριμένα το άρθρο 370 το οποίο και ανακαλείται, προέβλεπε ειδικά δικαιώματα για το Τζαμού – Κασμίρ, μεταξύ των οποίων ήταν το δικαίωμα για δημιουργία ανεξάρτητου συντάγματος και για την ελεύθερη λήψη αποφάσεων εκτός όμως από τα ζητήματα της άμυνας, της εξωτερικής πολιτικής και των επικοινωνιών.

Κρίση μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν με φόντο το Κασμίρ

Μετά την ανάκληση της συνταγματικά κατοχυρωμένης αυτονομίας του Κασμίρ, η Ινδία έστειλε δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στην περιοχή, διέκοψε όλες τις τηλεπικοινωνίες, απαγόρευσε τις συναθροίσεις, έδιωξε όλους τους Ινδούς πολίτες και τους επισκέπτες από την περιοχή με το πρόσχημα πιθανής τρομοκρατικής απειλής και συνέλαβε ανώτατους πολιτικούς αρχηγούς και αξιωματούχους, αποκλείοντας ουσιαστικά την περιοχή.

Η περιοχή του Κασμίρ διεκδικείται εδώ και πολλές δεκαετίες από το Πακιστάν και την Ινδία στο σύνολό του, καθώς η Ινδία κατέχει τα ¾ και το Πακιστάν το ¼ . Μετά την τελευταία απόφαση της Ινδίας, το Πακιστάν αντέδρασε εξαιρετικά έντονα διακόπτοντας τις διπλωματικές του σχέσεις με το Νέο Δελχί και τονίζοντας ότι θα υπερασπιστεί τα συμφέροντά του στην περιοχή.

Οι σχέσεις Ινδίας και Πακιστάν δοκιμάζονται διαχρονικά από εντάσεις, δύο πολεμικές συγκρούσεις με κέντρο το Κασμίρ και τρομοκρατικές ενέργειες. Αναφέροντας μόνο το πρόσφατο παρελθόν, σημειώνεται ότι στις 14 Φλεβάρη πραγματοποιήθηκε επίθεση βομβιστή αυτοκτονίας στην ινδική πλευρά του Κασμίρ την οποία ακολούθησε αεροπορική επιδρομή στο βόρειο τμήμα του Κασμίρ που βρίσκεται υπό πακιστανική κυριαρχία. To Πακιστάν υποστήριξε τότε   δύο ινδικά μαχητικά, αυξάνοντας σε πολύ επικίνδυνα επίπεδα την ένταση μεταξύ των δύο χωρών.

Εχθροπραξίες μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν στο Κασμίρ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κάνει κάλεσμα για ειρήνη και ασφάλεια στην περιοχή. Η Μόργκαν Ορτάγκους, εκπρόσωπος Τύπου για το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον θα παρακολουθεί στενά την κατάσταση όπως εκτυλίσσεται στο ινδοκυριαρχούμενο Κασμίρ και κάλεσε τις δύο χώρες να σεβαστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, ζήτησε από την Ινδία και το Πακιστάν να λειτουργήσουν με εγκράτεια. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Γκουτέρες, Στέφαν Ντουζαρίκ, μιλόντας σε δημοσιογράφους τη Δευτέρα είπε ότι οι ειρηνοποιοί του πλανήτη εγείρουν την ανάγκη παύσης των εχθροπραξιών στο νότιο Κασμίρ καθώς «έχει παρατηρηθεί και αναφερθεί αύξηση στη στρατιωτική δραστηριότητα κατά μήκος της Γραμμής Ελέγχου, που διαχωρίζει την ινδική από την πακιστανική πλευρά του Κασμίρ».

Η διεθνής κοινότητα έχει εκφράσει μεγάλη ανησυχία για την έκρυθμη κατάσταση μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν καθώς και οι δύο χώρες διαθέτουν πυρηνικά και έχουν εμπλακεί ξανά σε πολέμους στο παρελθόν, το 1947 και το 1965. Το 1971 πραγματοποιήθηκε η Τρίτη σύγκρουση ανάμεσα στις δύο χώρες, καθώς η Ινδία στήριξε το αίτημα του ανατολικού Πακιστάν για ανεξαρτησία. Μετά το τέλος του πολέμου προέκυψε το κράτος του Μπαγκλαντές Οι δύο χώρες μετά και από τις τελευταίες εξελίξεις βρίσκονται στο χείλος της πολεμικής σύρραξης, πράγμα το οποίο καλούνται να αποφύγουν.

Υπογραμμίζεται ότι τις τελευταίες μέρες έχουν λάβει χώρα βίαιες διαδηλώσεις κατά της προσάρτησης του Τζαμού – Κασμίρ στην Ινδία, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας άνθρωπος και 100 να έχουν συλληφθεί.