«Τα τραγικά γεγονότα στην Μόρια την Κυριακή 29/9 αναδεικνύουν την αποτυχία διαχείρισης του προσφυγικού ζητήματος, τόσο από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, όσο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο θάνατος μίας μητέρας και ο τραυματισμός 15 ατόμων (σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση) από την φωτιά που ξέσπασε στον καταυλισμό αποτελούν το αποκορύφωμα της τραγωδίας που βιώνουν χιλιάδες άνθρωποι που διαμένουν σε άθλιες συνθήκες στα νησιά του Αιγαίου, ως αποτέλεσμα της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, αποκομμένοι από κάθε έννοια ανθρώπινης αξιοπρέπειας και με κατάφωρες παραβιάσεις των δικαιωμάτων τους» αναφέρει σε δήλωσή της η διεθνής ανθρωπιστική οργάνωση και προσθέτει:

«Όταν ένας χώρος έχει σχεδιαστεί να φιλοξενεί 3.000 άτομα το μέγιστο και αντ’ αυτού «φιλοξενεί» 12.503 (σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία) κανείς δεν μπορεί να αποποιηθεί τις ευθύνες του ή να παρουσιάσει αυτό που συνέβη ως κάτι άλλο από αυτό που είναι: μια προαναγγελθείσα τραγωδία. Πλέον ο αριθμός των νεκρών στην Μόρια, μέσα σε έναν σχεδόν μήνα, ανέρχεται στους 3 (εκ των οποίων οι τρεις ανήλικοι) και αυτό μιλάει από μόνο του.

Βρισκόμαστε σε μία στιγμή που η κυβέρνηση ετοιμάζει μία συνολική μεταρρύθμιση για το προσφυγικό ζήτημα, το οποίο εξάλλου βρίσκεται στο επίκεντρο του δημόσιου διαλόγου. Δυστυχώς ο δημόσιος διάλογος αυτός πολλές φορές βασίζεται σε διάδοση λανθασμένων πληροφοριών, σε αναλύσεις «ειδικών» που δεν γνωρίζουν το ζήτημα και στην καλλιέργεια ενός κλίματος ηθικού πανικού, που πρώτα από όλα υποτιμά τις ίδιες τις δυνατότητες της χώρας και των πολιτών της.

Ενόψει και των αναμενόμενων νομοθετικών πρωτοβουλιών απαιτείται συνολική αλλαγή πολιτικής που θα βάζει σε απόλυτη προτεραιότητα την προστασία των ανθρώπινων ζωών και των θεμελιωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Απαιτείται ακόμα, άμεση πρωτοβουλία στο επίπεδο της ΕΕ, για την υιοθέτηση ενός υποχρεωτικού μηχανισμού καταμερισμού της ευθύνης μεταξύ των κρατών-μελών της και τον τερματισμό του γεωγραφικού περιορισμού στα νησιά, όπως αυτή τη στιγμή επιβάλλεται από τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας. Αλλιώς, θα εξακολουθήσουμε να γινόμαστε μάρτυρες του «ευρωπαϊκού τρόπου θανάτου» – και κανείς δεν θα μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν ήξερε.

Δείτε εδώ την πρόσφατη αναλυτική δήλωση της Διεθνούς Αμνηστίας για το προσφυγικό ζήτημα στην Ελλάδα: https://www.amnesty.gr/…/prosfygiko-na-milisoyme-epiteloys-…»